Luni, 27 Iulie 2009 - 05:36 AM Aleg.RO: Coalitia - o mostra de (ne)asumare a raspunderii guvernamentale

Publicat de: Dragos Moldovan

cronicaromana Nu stiu prin ce fel de impas trece Coalitia proguvernamentala . Programatic? Ideologic? Moral?
Programatic: asumarea, respectiv nonasumarea raspunderii guvernamentale pentru pachetul de legi privind Invatamantul.
Ideologic: imperativul lansat la adresa ministrilor apartinand formatiunii conduse de Mircea Geoana de a-si asuma calitatea de membri ai Cabinetului Emil Boc.
Moral: comisiile parlamentare de ancheta in cazurile Monica Iacob Ridzi, Nicolae Nemirschi si mai nou, Elena Udrea.
Poate ca, de fapt, coalitia nu trece prin niciun fel de impas si fiecare dintre cei doi parteneri, Partidul Social Democrat si Partidul Democrat-Liberal incearca sa pozeze in postura de Fat Frumos venit sa o salveze pe Ileana Cosanzeana-Romania.
Sau poate ca este vorba despre un impas electoral, provocat de campania pentru alegerile prezidentiale din toamna. Poate ca atat social-democratii cat si democrat-liberalii isi dau seama ca zilele impreuna le sunt numarate.
Indiferent insa de ceea ce produc in laboratoare strategii partidelor, ceea ce se raspandeste in Romania este virusul unui impas social. Pur si simplu ne-am blocat, vorbesc despre noi, cetatenii cu drept de vot obligati la plata unor impozite si taxe, intr-un moment extrem de important, in care este nevoie de actiune in virtutea unor decizii ferme si clare pe termen mediu si scurt. In schimb, de cateva saptamani de zile, stam cu ochii lipiti pe ecranele televizoarelor si incercam sa citim printre randurile tiparite in ziare din dorinta de a afla daca mai exista sau nu alianta intre social-democrati si democrat-liberali, adica daca mai conduce cineva, in mod efectiv, tara asta.
Pana la alegerile prezidentiale, incontestabil de o foarte mare importanta, mai sunt totusi cel putin trei luni. Timp in care, cu un oarecare efort si multa buna-vointa s-ar putea rezolva niste probleme stringente ale societatii romanesti. Poate ca in nouazeci de zile nu am putea, noi, romanii, sa iesim din criza economico-financiara mondiala. Dar s-ar putea pune ordine in sistemul de Educatie. S-ar putea face lumina in privinta scandalurilor din Justitie. Ar putea fi relansata dezbaterea publica in privinta constructiei de autostrazi. Subiect care, in paranteza fie spus, a cazut intr-o desuetudine jenanta pentru o tara ca a noastra. Dincolo de necesitatea imperativa a modernizarii infrastructurii rutiere din Romania – o poate spune orice elev cu note bune la istorie – o astfel de activitate este un motor al relansarii unei economii nationale. In afara de faptul ca ea creeaza locuri de munca intr-un numar important, ofera premizele dezvoltarii industriei, comertului si turismului. Asa incat cel putin inca doua ministere, apartinand aceluiasi partid, ar putea sa vina in sprijinul celui condus de liderul pedelist Radu Berceanu.
Nimic din toate acestea. (Pe mine, personal, nu ma intereseaza cine anume conduce un minister. Pentru ca in activitatea asta intervin o multime de competente asupra carora nu ma pot pronunta. Ma intereseaza efectele concrete si buna-credinta cu care sunt facute eforturile pentru a se lua o decizie.) De o gramada de timp asistam la felul in care sefi de partide si nume sonore ale politicii autohtone fac cu schimbul la testul detectorului de minciuni. Rezultatele raman incerte pentru ca toti sunt maestri ai pacalirii acestei aparaturi.
Concluzia este una singura si limpede ca lumina zilei: actuala clasa politica parlamentara este perfect inutila.
Pentru a ajunge la aceasta afirmatie se poate porni de la doua premize extrem de simple.
Prima: partidele reprezentate in Camera Deputatilor si in Senat au dreptate sa se comporte in felul in care o fac, fiindca soarta tarii noastre este dictata de interese externe. Concluzia: clasa politica autohtona este inutila.
A doua premiza: cei investiti cu demnitati in stat ar putea sa faca totusi ceva. Dar nu fac nimic! Aceeasi concluzie.


(679 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la Dragos Moldovan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Coalitia - o mostra de (ne)asumare a raspunderii guvernamentale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30563306808472 seconds.