Miercuri, 10 Martie 2010 - 05:40 AM Aleg.RO: DNA cere arestarea senatorului PSD Catalin Voicu

Publicat de: ---

adevarul Directia Nationala Anticiruptie (DNA) au cerut Ministerului Justitiei, Catalin Predoiu, sa faca demersuri la Parlament pentru incuvintarea arestarii senatorului PSD, Catalin Voicu, fiind acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii .

Potrivit procurorilor DNA, Voicu, care detine si functia de vicepresedinte al Comisiei de Aparare, ar fi primit 260.000 de euro ca sa intervina pe langa un magistrat. Totodata, el ar fi cerut functii in guvern in schimbul unor interventii in justitie. Initiativa de astazi este o premiera, niciodata nu s-a cerut arestarea unui parlamentar. Pentru arestarea senatorului PSD este nevoie sa i se ridice imunitatea.

taguri catalin voicu

UPDATE Catalin Voicu: Nu am facut nimic de care sa ma consider vinovatSenatorul PSD afirma ca adevarul va iesi la iveala si ca nu a primit nimic de la nimeni."Nu am pretins de la nimeni niciun cent, nu am primit nimic de la nimeni. Nu am facut nimic care sa justifice o asemenea decizie. De ce trebuie sa demonstrez eu in justitie ca sunt nevinovat? Eu las la latitudinea colegilor si a Parlamentului sa decida daca eu sunt vinovat. De imunitate parlamentara beneficiaza si seful statutului. Seful statutului a fost arestat in dosarul Flota? Nu ma consider vinovat de nimic", a declarat Catalin Voicu la Realitatea TV.Acesta a vorbit si despre inregistrarile pe care le-ar avea procurorii: "Intotdeauna inregistrarile trebuie luate toate. Nu rupte din context. Trebuie ascultate cap-coada, nu rupte din context. Nu am facut nimic de care sa ma consider vinovat."

Cititi si:

Fratii Mazare, incolonati la DNABucuresti: Catalin Voicu, din nou la DNA

Potrivit documentelor de urmarire penala,  in perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu, "prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, in doua transe, sumele de 250.000 RON (echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat".Totodata, in august 2009, Catalin Voicu a pretins si primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000 de lei, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti pentru a-l favoriza intr-un dosar in care acesta era cercetat penal."Pentru a disimula faptele de coruptie, Catalin Voicu si cumparatorul de influenta au intocmit documente financiar contabile care atesta imprejurari nereale", precizeaza DNA.In aceeasi cauza, in a doua jumatate a anului 2009, Catalin Voicu a cerut unor persoane cu influenta in sfera politica sa ii acorde sprijin politic in ocuparea unei functii in Guvernul Romaniei, in schimbul interventiilor sale pe langa magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotarari favorabile in care respectivele persoane aveau interese, mai scriu procurorii DNA.Totodata, Catalin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constand in facilitarea obtinerii pentru firme aflate in sfera sa de interes a unor contracte de achizitii publice la autoritati contractante din judetul Constanta, potrivit sursei citate.In 10 decembrie 2009 s-a dispus urmarirea penala in cazul lui Catalin Voicu, iar o zi mai tarziu a fost pusa in miscare actiunea penala, pentru doua infractiuni de trafic de influenta.

Parlamentarii pot fi trimisi in judecata, dar nu arestatiPotrivit Constitutiei, deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor.Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.Regulamentul Senatului prevede ca cererea de arestare se adreseaza presedintelui Senatului de ministrul Justitiei. Presedintele Senatului o aduce la cunostinta in sedinta poblica, iar apoi trimite, Comisiei juridice, raportul comisiei fiind trimis de BP plenului, care hotaraste cu votul secret al majoritatii senatorilor.Chestorul Senatului Ioan Chelaru a afirmat ca solicitarea privind incuvintarea arestarii lui Voicu s-ar putea afla pe ordinea de zi a sedintei Biroului permanent al Senatului de saptamana viitoare, relateaza Mediafax.

Cine este Catalin VoicuCatalin Voicu (n. 21 martie 1965, Bucuresti) este la primul mandat de senator PSD in Parlamentului Romaniei in legislatura 2008 - 2012, dupa ce anterior a fost deputat (2004 - 2008) din partea aceluiasi partid.A absolvit Scoala militara de ofiteri activi de transmisiuni de la Sibiu, Dreptul la Academia de Politie si, intre 1986-1997, a fost ofiter activ, decorat cu Virtutea Militar? in grad de Cavale. Inainte de 1989, a fost ajutat de Dumitru Iliescu sa ajunga aghiotant al primului procuror general al Romaniei, Gheorghe Robu. Dupa Revolutie, Catalin Voicu a devenit ofiter al Serviciului de Protectie si Paza (SPP) si a fost avansat in grad de Ion Iliescu, care l-a si decorat in doua randuri. Dupa ce a ajuns general SPP, a fost detasat la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT). Voicu este apropiat de Ion Iliescu, al carui consilier pe probleme de siguranta nationala a fost in vremea mandatului prezidential 2000 - 2004. In 2003, a primit si gradul de general, fiind reactivat. Printre prietenii lui se numarta si Viorel Hrebenciuc.In 2008, gruparea Viorel Hrebenciuc - Marian Vanghelie a vrut sa-l instaleze pe Catalin Voicu in functia de ministru de interne, insa premierul Emil Boc s-a opus din cauza trecutului sau controversat.


(391 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

DNA cere arestarea senatorului PSD Catalin Voicu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.46969509124756 seconds.