Vineri, 22 Aprilie 2011 - 05:40 AM Aleg.RO: Opozitia se recunoaste infranta. Victor Ponta si Crin Antonescu au pierdut batalia cu Emil Boc

Publicat de: ---

Puterea

PSD si PNL recunosc in sfarsit ca nu pot darama in Parlament Guvernul condus de Emil Boc . Opozitia nu a mai depus motiune de cenzura ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe Legea salarizarii profesorilor si pe Codul de Dialog Social. USL a preferat sa conteste proiectele de lege la Curtea Constitutionala. Este prima angajare a actualului Executiv care scapa fara ca Opozitia sa incerce demiterea lui prin motiune de cenzura. Din vara anului trecut si pana acum PSD si PNL au depus cinci motiuni de cenzura. Insa, fiecare tentativa a senatorilor si deputatilor USL de a-l debarca pe Emil Boc a primit din ce in ce tot mai putine voturi favorabile in Parlament.  Maximul a fost atins in iunie, cand parlamentarilor USL le-au mai lipsit doar opt voturi pentru ca Executivul sa fie demis. Pentru plecarea Guvernului au optat atunci 228 de alesi.

 

Asumarea raspunderii Guvernului pe Legea privind salariile profesorilor si pe Codul de Dialog Social reprezinta momentul politic cand Opozitia a recunoscut, implicit, ca nu are forta necesara pentru a-l demite pe Emil Boc. Luni, 18 aprilie, Guvernul si-a asumat raspunderea pe Codul de Dialog Social, si pe proiectul de lege ce prevede esalonarea drepturilor salariale castigate in instanta de profesori. Conform procedurii parlamentare, Opozitia avea la dispozitie trei zile pentru a depune motiune de cenzura. Termenul de trei zile a expirat deja, fara ca parlamentarii Opozitiei sa initieze vreo motiune de cenzura. Cum si-au motivat senatorii si deputatii social-democrati si liberali decizia de a nu depune motiunea? Au abandonat demersurile de a contesta Guvernul la Parlament si au ales sa depuna plangere la Curtea Constitutionala.  Cu toate acestea, Crin Antonescu si Victor Ponta declara ca USL va depune pana la finele acestei sesiuni legislative o motiune de cenzura impotriva Cabinetului Boc.

 

USL, din nou la Curtea Constitutionala

Grupurile parlamentare ale PSD si PNL au depus, joi, contestatiile la CCR cu privire la Legea Codului de Dialog Social si la Legea salarizarii profesorilor, asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea, a declarat, pentru Agerpres Mircea Dusa, liderul deputatilor social-democrati.

 

?Criticam procedura, deoarece din nou se trec prin Parlament abuziv doua proiecte importante prin angajarea raspunderii. Desi Constitutia prevede ca angajarea raspunderii sa aiba loc in conditii deosebite, noi nu consideram ca acestea reprezentau o urgenta?, a afirmat Dusa. Deputatul a mai declarat ca USL a contestat nu doar procedura asumarii, ci si proiectul de lege in sine. Pesedistii si liberalii sustin ca legile propuse de Guvern nu sunt constitutionale. ?La Legea Codului de Dialog Social, pe fond, criticam incalcarea libertatii de asociere si limitarea drepturilor sindicale, de negociere, reducerea rolului CES (Consiliul Economic si Social n.r.) si inlocuirea sa cu un alt organism, cat si ingradirea dreptului la greva?, a adaugat social-democratul. <br style=""> <br style="">

Ponta o face pe procurorul

Presedintele PSD, Victor Ponta, a parut ca nu-l multumeste doar sa depuna contestatie la Curtea Constitutionala. El a afirmat ca va depune plangere penala impotriva lui Emil Boc. ?Inteleg ca vrea sa isi angajeze raspunderea. In acest caz, nu poti printr-o lege sa modifici o hotarare judecatoreasca. Este profund neconstitutional si este un atac la temeliile statului de drept (...) Daca Emil Boc va face acest lucru suntem obligati sa depunem plangere penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti?, sustinea Ponta cu cateva zile inainte ca Guvernul sa anunte asumarea raspunderii.

 

Amintirile de vara

PSD si PNL au depus pana in acest moment cinci motiuni de cenzura impotriva actualului Executiv. Cu toate ca, de la luna la luna, pesedistii si liberalii au perseverat in initiativele de a demite Guvernul, cea mai aproape de succes tentativa a lor de a scapa de Emil Boc ramane cea dintai, efectuata in iunie, anul trecut. Motiunea de cenzura intitulata ?Opriti genocidul social? era votata de 228 de parlamentari in data de 15.06.2010. Printre deputatii si senatorii care votau impotriva Guvernului Boc erau si unii din arcul guvernamental, ba chiar si de la PDL. Doar 8 voturi i-au lipsit Opozitiei atunci pentru a intruni numarul de 236 de parlamentari, adica jumatate plus unul, necesare pentru debarcarea echipei Boc.

A doua incercare s-a desfasurat in septembrie. Motiunea de cenzura numita ?Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara? primea pe 27.10.2010 doar 219 voturi pro, cu 9 mai putine decat precedenta si cu 17 mai putine decat erau suficiente pentru a fi adoptata.

A mai urmat una depusa pe 15 decembrie, ?Legea privind salarizarea in anul 2011- ultima ?teapa? trasa romanilor de guvernarea Basescu-Udrea-Boc?, iar aceasta a primit doar 190 de voturi favorabile, mai putine chiar decat numarul alesilor care o initiasera, 201 parlamentari PSD si PNL. 

Cea de-a patra, depusa pe 16.12.2010 a fost probabil, motiunea de cenzura de cea mai trista amintire din perioada postdecembrista. Atunci, Adrian Sobaru, s-a aruncat de la balconul Parlamentului chiar in timp ce Emil Boc isi citea textul. Pe langa dramatism, gestul lui Sobaru a produs si un efect care ar putea deveni emblematic pentru Parlamentul roman: motiunea de cenzura resprectiva a fost singura unde s-au inregistrat 0 voturi pentru si 0 voturi impotriva. Atunci, parlamentarii Opozitiei au parasit sala de vot, iar cei ai Puterii au fost prezenti, dar nu s-au dezlipit de fotolii.

Cea mai recenta motiune de cenzura dateaza de luna trecuta. PSD si PNL au depus pe 8 martie ?Codul Boc - salarii mici, somaj mare, firme falimentate?, ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Motiunea a adunat doar 212 voturi favorabile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



(1003 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Opozitia se recunoaste infranta. Victor Ponta si Crin Antonescu au pierdut batalia cu Emil Boc | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58657503128052 seconds.