Marți, 15 Mai 2012 - 06:19 AM Aleg.RO: Ponta doreste locul lui Basescu la UE

Publicat de: ---

Puterea de George Damian Politica interna Taguri: Ponta, basescu Sharevar addthis_config = ;

 

Premierul Victor Ponta vrea sa il inlocuiasca pe presedintele Traian Basescu la sedintele Consiliului European . Premierul sustine ca seful guvernului este cel mai calificat sa participe la intalnirile conducerii Uniunii Europene. In replica, Palatul Cotroceni a amenintat cu Curtea Constitutionala. Premierul si presedintele vor incerca sa isi transeze disputa in cursul unei intalniri in aceasta saptamana.

 

Ponta a declarat ieri ca important este ceea ce se discuta la Consiliul European si nu cine reprezinta Romania la aceasta intalnire, seful statului sau primul-ministru, el spunand ca va discuta pe acest subiect cu presedintele Traian Basescu. ?Pentru mine nu e o chestiune de orgoliu ca trebuie sa fiu eu la Consiliul European, sa nu fie domnul Basescu, pentru mine este o chestie de reprezentare a Romaniei si de mandat al celui care participa - participa domnul Basescu, participa primul-ministru, e in regula. Important e sa stim ce se discuta despre Romania acolo si cel care merge sa aiba un mandat foarte clar, sa negocieze in numele Romaniei?, a spus premierul.

 

Amenintarea cu tribunalul

 

Consilierul prezidential Iulian Chifu a declarat ca disputa dintre presedinte si premier poate sa ajunga pana la Curtea Constitutionala, conform Mediafax. ?Constitutia spune clar, explicit, ca reprezentarea este unul dintre atributele acordate presedintelui. (...) Rezolvarea privind reprezentarea la Consiliu tine de relatia dintre cei doi, presedinte si premier, si de discutia lor, iar daca nu, nu poate fi rezolvata decat in fata instantei, la Curtea Constitutionala. Nu e normal ca chestiuni politice sa fie rezolvate de o institutie care arbitreaza, dar e posibil sa se ajunga si acolo?, a spus Iulian Chifu, consilier prezidential pentru afaceri strategice, securitate si politica externa.

 

Constitutia ambigua

 

Constitutia Romaniei spune la articolul 91 ca ?Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului? - ceea ce il transforma pe presedintele tarii in coordonatorul politicii externe. Insa articolul 102 al Constitutiei da atributii de politica externa si sefului Guvernului. ?Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii?. Nu in ultimul rand, afacerile care privesc Uniunea Europeana sunt si ele prevazute la fel de ambiguu in legea fundamentala la articolul 148 ?Parlamentul, presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii?.


(173 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Puterea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Puterea:

Ponta doreste locul lui Basescu la UE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29643487930298 seconds.