Miercuri, 30 Mai 2012 - 06:05 AM Aleg.RO: Ponta il pune sef peste subsolul Romaniei pe un consilier din Brasov

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Roxana Petrescu 30 .05.2012

Gheorghe Dutu(FOTO), 57 de ani, deputat PSD si consilier judetean in Brasov, a fost numit ieri de premierul Victor Ponta in functia de pre­se­dinte, cu rang de secretar de stat, al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), o institutie cu rol-cheie in sectorul petrolului, gazelor naturale si al resurselor minerale.

Printre atributiile ANRM se numara gestionarea resurselor de hi­dro­carburi si a resurselor minerale, negocierea clauzelor si conditiilor din acor­durile petroliere sau stabilirea pretului de referinta pentru petro­lul extras din Romania in vederea stabilirii redeventei cores­pun­za­toare. Mai mult, schimbarea de la varful ANRM vine in contextul in care institutia este implicata alaturi de Ministerul Economiei, ANRE si Ministerul Finantelor in negocieri cu marile companii petroliere privind introducerea unei suprataxe pe profit chiar de anul viitor, precum si stabilirea unui nou regim de redevente pentru perioada 2015-2024.
Dutu este absolvent al Universitatii din Brasov, Facultatea TCM iar in perioada 1983-1996 a fost inginer - director tehnic in cadrul com­pa­niei Temelia, specializata in realizarea de structuri metalice pentru constructii industriale. Ulterior, a preluat functia de director general al com­paniei Temvar, formata din fosta Temelia dupa separarea sectiei de confectii metalice, utilaje si piese de schimb.
Pana la numirea lui Dutu in functie, seful ANRM a fost Alexandru Patruti, 53 de ani, absolvent al Facultatii de Geologie si Geografie din cadrul Universitatii Bucuresti, care a preluat aceasta functie in ianuarie 2009. Inainte de a veni la ANRM, Patruti a lucrat in perioada 2005-2009 in cadrul Romaqua Group in functia de director al Directiei de mediu si resurse minerale.
In toamna anului trecut, agentia Media­fax a relatat ca, dintre cei 33 de consilieri jude­teni din Brasov, 75% au firme sau sunt aso­ciati intr-o societate comerciala, printre aces­tia figurand si Gheorghe Dutu. Astfel, con­tractul cu valoarea cea mai mare, in­che­iat pe o perioada de 49 de ani, apartine unei socie­tati la care este asociat consilierul jude­tean Gheor­ghe Dutu, membru PSD Brasov. El este asociat la sase firme si presedinte al Fun­datiei pentru Dezvoltare Regionala Tran­silvania Brasov.
Dutu a declarat atunci corespondentului Mediafax ca rolul sau in firma respectiva nu are nicio legatura cu semnarea contractului cu Primaria Brasov, "mai ales ca Primaria are alta culoare politica". Inainte de a deve­ni consilier judetean, Dutu a fost membru in Co­misia pentru exercitarea controlului par­la­mentar asupra activitatii SRI. Potrivit decla­ratiei de avere, Dutu are doua aparta­men­te si doua case, care ar putea valora 600.000 de euro, potrivit esti­marilor ZF, precum si un spatiu comercial de aproape 2.000 de metri patrati in Brasov. La acestea se adauga bijuterii si tablouri de 30.000 de euro.
Numirea lui Dutu in functia de presedinte al ANRM vine in con­tex­tul in care in ultimele zile sefii a patru institutii de stat cu bugete cu­mulate de aproximativ 14 mld. euro au fost schimbati din functie. Astfel, la finele saptamanii trecute au fost adusi Marius Lucian Obreja la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Cris­tia­na Bar­bu la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Ileana Ciutan la Casa de Pensii Publice si Ionut Masala la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).


(561 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Ponta il pune sef peste subsolul Romaniei pe un consilier din Brasov | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29693722724915 seconds.