Miercuri, 06 Februarie 2013 - 06:08 AM Aleg.RO: Ponta a discutat cu Basescu la Cotroceni, inainte de sedinta CSAT

Publicat de: ---

cronicaromana Premierul Victor Ponta a ajuns marti, in jurul orei 13,30, la Palatul Cotroceni, unde a discutat cu presedintele Traian Basescu despre bugetul UE 2014-2020 . Premierul urma sa-i prezinte sefului statului si draftul unei scrisori pe care Bucurestiul o va adresa liderilor europeni privind extinderea spatiului Schengen.

Premierul Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni si inainte de Consiliului Suprem de Aparare a tarii a avut o intrevedere cu presedintele Traian Basescu, prezentandu-i sefului statului un draft al scrisorii pe care Romania o va trimite catre toti liderii statelor Uniunii Europene.

“Subiectul principal este pozitia Romaniei in negocierile care, probabil, se vor finaliza joi, referitoare la bugetul 2014-2020. Stiti foarte bine ca, in propunerea initiala a presedintelui Barroso (Jose Manuel Barroso, presedintele CE – n.r. ), Romania avea o alocare 2014 – 2020 buna spre foarte buna, undeva aproape de 48 de miliarde de euro. Acum, daca nu reusim sa obtinem cei 48 de miliarde de euro, si probabil ca va fi dificil sa ii obtinem pe toti, este foarte important sa pierdem cat mai putin”, a afirmat premierul, marti dimineata, la Parlament, cu privire la subiectele ce vor fi abordate in discutia cu presedintele, informeaza Agerpres.

El a mentionat ca mai sunt si alte lucruri importante ce ar putea fi abordate in discutia cu Basescu, chiar daca este vorba de chestiuni tehnice. “Dincolo de asta, sunt si acele lucruri care par tehnice, dar in realitate sunt foarte importante, si anume ramane TVA-ul, pentru proiecte de infrastructura eligibil sau nu? Ca deja inseamna 24% in plus pentru proiect sau in minus. In cat timp? In patru ani sau in sase ani ajungem la media europeana privind platile in agricultura directe. Putem sa obtinem ceea ce ministrul Daniel Constantin si noi, ca Guvern, ne-am propus foarte mult, sa avem sume importante pentru irigatii. Deci, sunt o serie de subiecte pe care le-am discutat si eu, ieri, cu cei doi presedinti – in special, sigur, presedintele Van Rompuy este cel care coordoneaza, dar opinia Comisiei Europene este foarte importanta – si pe care le discut cu presedintele”, a explicat Ponta.

El a adaugat ca presedintele Traian Basescu va merge la Consiliul European care va avea loc joi si vineri, la Bruxelles, punctand ca se bazeaza pe experienta acestuia de negociator, pentru a obtine cat mai multi bani pentru Romania.

Luni, Victor Ponta declara la Bruxelles ca ii va prezenta marti presedintelui Traian Basescu o schita a scrisorii pe care Bucurestiul o va adresa liderilor europeni, cerand un rezultat pozitiv privind acceptarea Romaniei in Spatiul Schengen. “Maine voi prezenta presedintelui un draft al scrisorii ca sa o semneze si el. (…) In acest moment, in Schengen chiar trebuie sa intram si decizia e pur politica si atunci efortul nostru este un efort politic. Deci, decizia nu se mai ia decat politic in acest moment, pentru ca tehnic, procedural, toate lucrurile sunt facute si atunci la o decizie care trebuie luata politic e un gest politic prin care trebuie aratat lumii (ca la nivelul clasei politice romane exista unitate cu privire la acest subiect – n.r.). Chiar suntem pregatiti”, a afirmat Victor Ponta.

El a spus ca scrisoarea reprezinta un apel prin care se arata ca toata clasa politica de la Bucuresti este unita in privinta acestui subiect. “Poate chiar o aduce joi presedintele la Consiliul European si o da fiecarui sef de guvern. Dupa aceea decizia se ia in JAI, unde sunt ministrii de interne, nu premierii”, a precizat Ponta. Duminica trecuta, presedintele Basescu preciza ca urmeaza sa aiba o discutie cu premierul Ponta, inaintea sedintei CSAT de marti. Seful statului spunea ca a avut si vinerea trecuta o discutie cu Ponta, caruia i-a trimis si ”niste documente”.

 


(286 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Ponta a discutat cu Basescu la Cotroceni, inainte de sedinta CSAT | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31301808357239 seconds.