Joi, 07 Februarie 2013 - 06:24 AM Aleg.RO: Un deputat PPDD vrea ca toti alesii sa aiba un cazier medical

Publicat de: ---

cronicaromana Deputatul PPDD, Tudor Ciuhodaru, a depus, la Parlament, un proiect de lege prin care toti demnitarii sunt obligati sa-si faca un cazier medical care sa cuprinda toate datele medicale ce atesta starea lor de sanatate . Scopul cazierului ar fi impiedicarea folosirii documentelor medicale pentru obstructionarea justitiei. Un alt proiect al lui Ciuhodaru are ca scop instituirea obligativitatii depunerii unui cazier profesional.

Ciuhodaru, medic urgentist de profesie, vrea ca, incepand de la presedinte, prim-ministru si parlamentari pana la magistrati si alesi locali, toti sa-si depuna actele care atesta drumurile lor pe la medici sau farmacisti, de la electrocardiograme pana la retete pentru antidiareice, supozitoare sau antihelmintice, informeaza rtv.net. “Cazierul medical cuprinde totalitatea datelor medicale obiectivate prin documente medicale care atesta starea de sanatate a persoanei”, se arata in articolul 2 al proiectului de lege al medicului.

Deputatul crede ca sunt mult prea frecvente cazurile in care unele persoane invoca starea de sanatate pentru a amana infatisarea la tribunal, pentru a scurta regimul de detentie in cazul celor incarcerati si chiar pentru a amana inlocuirea din functie deoarece bugetarii nu pot fi demisi daca se afla in concediu medical.

Cazierul se depune la depunerea dosarului de candidatura sau de concurs pentru functiile alese sau scoase la concurs sau dupa 30 de zile de la preluarea functiei, in cazul celor numite. Dupa ce se depun cele cateva zeci de mii de caziere medicale acestea vor fi secretizate, in conformitate cu normele ORNISS. Ulterior, vor putea fi consultate doar prin decizie judecatoreasca.

Ciuhodaru sustine ca nu stocarea a zeci de mii de caziere este o problema din moment ce pentru o simpla angajare sunt necesare o serie lunga de acte, iar unul in plus nu ar fi o povara prea mare asupra aparatului birocratic. “Cand iti asumi o anumita raspundere intr-o functie importanta si apar anumite suspiciuni este normal sa existe un asemenea cazier. E o chestiune de transparenta, daca vreti”, a spus Ciuhodaru.

Cei care vor analiza si interpreta continutul retetelor, colonoscopiilor, encefalogramelor etc. vor fi nimeni altii decat procurorii anticoruptie. “Activitatea de evaluare a cazierului medical se efectueaza de catre DNA atat de pe durata exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, cat si doi ani dupa incetarea mandatului”, stipuleaza articolul 6.

Daca ochiul vigilent al procurorilor anticoruptie va sesiza ca un demnitar este mai sanatos decat lasa sa inteleaga in fata instantei, DNA este obligat sa ceara explicatii de la respectivul demnitar. Acesta are dreptul sa fie reprezentat in cursul acestei proceduri de catre un avocat.

Daca datele din cazier nu corespund realitatii, “bolnavul inchipuit” risca sa fie acuzat de fals si uz de fals. De asemenea, daca nu este respectat termenul impus pentru depunerea cazierului medical, cel vinovat va fi sanctionat cu amenda de la 50 la 2.000 de lei.

De asemenea, Ciuhodariu a elaborat un proiect referitor la cazierul profesional.  Obligatiile si sanctiunile sunt aceleasi precum in cazul cazierului medical, insa cel profesional nu este secretizat. De studierea diplomelor si foilor matricole se vor ocupa tot procurorii de la DNA.

In primul mandat de deputat, Ciuhodaru a dat fiori chefliilor din Romania printr-un proiect de lege care obliga pe cei ajunsi in stare avansata de ebrietate in sectiile de urgenta ale spitalelor sa plateasca toate costurile ingrijirilor medicale. Colegii lui Ciuhodaru din Parlamentul trecut au socotit ca masura e prea draconica asa ca au respins-o, insa neobositul deputat continua prigoana nemiloasa impotriva celor care beau peste fire. Astfel, Ciuhodaru vrea ca betivii care sunt ridicati de pe strada de catre politisti sa contribuie la plata lefii respectivilor oameni ai legii, sa plateasca benzina de la masina cu girofar si costul eventualelor analize medicale.

O alta idee a lui Ciuhodaru este sa-i trimita pe medici in scoli sa le tina lectii despre avort si despre folosirea prezervativului. Elevii vor fi ascultati si vor primi note.

 


(219 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Un deputat PPDD vrea ca toti alesii sa aiba un cazier medical | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29878497123718 seconds.