Marți, 12 Februarie 2013 - 05:41 AM Aleg.RO: Becali ramane deputat, pedeapsa accesorie de pierderea drepturilor electorale i-a fost suspendata

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Lucia Efrim 11 .02.2013

Instanta suprema i-a aplicat o pedeapsa accesorie lui George Becali privind pierderea drepturilor electorale, insa i-a suspendat-o pe perioada termenului de incercare, astfel ca patronul FC Steaua, condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, ramane parlamentar.Deputatul PNL Gigi Becali a fost condamnat, luni, la trei ani de inchisoare cu suspendarea pedepsei, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), pentru sechestrare de persoane, beneficiind de circumstante atenuante, intrucat a staruit in a-si repara paguba pricinuita.

"Condamna pe inculpatii George Becali, Srtefan Fanus Dediu, Catalin Otto Zmarandescu si Mihai Mila, pentru savarsirea a cate trei infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal, prevazute de art.189, alin.2, Cod penal, cu aplicarea dispozitiilor art.74, alin.2, Cod penal, raportat la art.76, alin.1, lit.b, Cod penal, pentru fiecare infractiune si pentru fiecare inculpat, la cate trei pedepse de cate 3 (trei) ani inchisoare, fiecare. Conform art.33 lit.a, raportat la art.34 alin.1 lit.b Cod penal, dispune ca inculpatii George Becali, Stefan Fanus Dediu, Catalin Otto Zmaradescu si Mihai Mila sa execute pedeapsa cea mai grea, de cate 3 (trei) ani inchisoare fiecare", se arata in minuta ICCJ.

Potrivit sursei citate, in baza art. 861 Cod penal, ICCJ a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepselor rezultante de cate trei ani inchisoare, aplicate inculpatilor Becali, Dediu, Zmarandescu, Mihai si Popa pe durata unui termen de incercare de cate opt ani, stabilit conform dispozitiilor art.862 Cod penal. "Aplica inculpatilor George Becali, Stefan Fanus Dediu, Catalin Otto Zmarandescu si Mihai Mila pedeapsa accesorie a interzicerii exercitarii drepturilor prevazute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal, pe durata si in conditiile prevazute de art.71 Cod penal", mai noteaza ICCJ.

Articolul 64 Cod penal se refera la interzicearea unor drepturi, insa aplicarea articolului 71, care prevede modul de executare a pedepsei accesorii, stipuleaza ca "pe durata suspendarii conditionate a pedepsei inchisorii sau a suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii, se suspenda si executarea pedepselor accesorii".

De altfel, in minuta, ICCJ precizeaza ca, in baza art.71 alin.5 Cod penal, dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii aplicate inculpatilor George Becali, Stefan Dediu, Catalin Zmarandescu, Mihai Mila si Marcel Popa, pe durata termenului de incercare (de opt ani).

Deputatul PSD Eugen Nicolicea, secretar al Camerei Deputatilor, a declarat, luni, dupa ce s-a anuntat sentinta in cazul parlamentarului, ca George Becali isi pastreaza mandatul de deputat, daca in sentinta de condamnare nu se specifica pierderea drepturilor electorale.

"Daca nu se specifica pierderea drepturilor electorale, nu-si pierde mandatul, iar pierderea drepturilor electorale in mod automat se face atunci cand esti incarcerat, deci nu in acest caz", a spus Nicolicea.

Nicolicea crede ca Becali va "uza de caile extraordinare de atac" a sentintei.

Intrebat despre declaratia lui Becali ca ar pleca definitiv din tara, Eugen Nicolicea a aratat ca interpretarile sunt eronate, iar afirmatia lui George Becali a fost "emotionala".

"Este o interpretare eronata. Dansul a spus in sensul ca pleaca si muta si cimitirul si asa mai departe. Deci, a fost o declaratie emotionala cu privire la faptul ca, daca el considera ca i se face o nedreptate, nu ar mai dori sa locuiasca aici. Nici pomeneala. Nu-i interpretata in sensul de sustragere, pentru ca, dupa cum stiti, nu a plecat impreuna cu cimitirul parintilor si stramosilor", a explicat secretarul Camerei Deputatilor.

Gigi Becali (aflat in Dubai-n.r.) a fost condamnat, luni, definitiv, de catre un complet de cinci judecatori al instantei supreme, la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru sechestrarea celor care i-au furat limuzina, pedepse similare fiind dispuse si in cazul garzilor sale de corp.

Instanta suprema a dispus suspendarea executarii pedepsei de trei ani de inchisoare in cazul lui Gigi Becali pe o perioada de opt ani, timp in care acesta va trebui sa respecte mai multe obligatii ce ii vor fi impuse de serviciul de probatiune din zona domiciliului sau.

"In baza art. 863 alin.1 Cod penal, pe durata termenului de incercare, inculpatii se vor supune urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte lunar la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Ilfov (inculpatii Becali George, Dediu Stefan Fanus, Mila Mihai si Popa Marcel) si, respectiv Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Bucuresti (inculpatul Zmarandescu Catalin Otto); b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lor de existenta", se mai arata in minuta ICCJ.

Gigi Becali a fost trimis in judecata in octombrie 2009, alaturi de Stefan Dediu, Catalin Otto Zmarandescu, Mihai Mila, Niculae Dumitrascu, Marcel Popa si de politistul Romulus Dumitrescu, pentru lipsire de libertate in mod nelegal.

Potrivit procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, Gigi Becali le-ar fi cerut garzilor sale sa-i gaseasca pe cei care i-au luat autoturismul, sa-i duca la sediul PNG (unde functiona si un bar), unde hotii au fost pusi sa dea declaratii scrise, in care consemnau ca ei sunt cei care au furat Mercedesul finantatorului si ca nu vor reclama Politiei faptul ca au fost urmariti cu masinile, urcati cu forta in vehicule si dusi in Pipera. Unul dintre hoti a fost impuscat, glontul de cauciuc fiind scos din piciorul victimei (Nicolae Tinel) la barul din Pipera, care de fapt era sediul Partidului Noua Generatie (PNG).

Politistul Romulus Dumitrescu a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, avand un termen de incercare de patru ani.


(320 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Becali ramane deputat, pedeapsa accesorie de pierderea drepturilor electorale i-a fost suspendata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31147599220276 seconds.