Miercuri, 26 Iunie 2013 - 05:52 AM Aleg.RO: Deputatii juristi au aprobat amendamentul Chiuariu. Judecatorii transformati in sefii procurorilor. CSM spune ca amendamentul e neconstitutional

Publicat de: ---

Gândul

Comisia Juridica discuta amendamentele la legea de punere in aplicare a Codului de Procedura Penala . In cadrul dezbaterilor, comisia a aprobat un amendament prin care judecatorii vor fi obligati sa informeze avocatii ca sunt interceptati.

Comisia mai are in dezbatere si amendamentul Iordache prin care, din interceptarile pe mandat de siguranta nationala, sunt eliminate convorbirile ce privesc infractiunile de coruptie. Tot astazi comisia mai dezbate si amendamentul senatorului Tudor Chiuariu care prevede ca judecatorii vor dispune daca procurorii poot sau nu sa trimita un dosar in judecata. CSM sustine ca acest amendament este neconstitutional.

UPDATE: Comisia Juridica a votat amendamentul lui Tudor Chiuariu care spune ca judeatorii decid daca dosarul sunt sau nu trimise in judecata. 

UPDATE. Comisia Juridica a respins amendamentul deputatului Florin Iordache, prin care interceptarile pe mandat de siguranta nationala din dosarele de coruptie erau eliminate. Amendamentul a fost respins cu 11 voturi.

Avocatul Gheorghe Florea preseidntele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a propus ca in procedura penala in momentul in care un avocat este interceptat el sa fie anuntat. ”Propun ca judecatorul sa notifice avocatul daca este interceptat, daca constata ca din interceptari reies elemente despre tactica de aparare. Avocatul trebuie sa fie instiintat de indata. Eu propun si ca aceaste inteceptari sa fie distruse. Cred ca este o masura corecta”, a explicat Gheorghe Florea, presedintele UNBR.

Amendamentul a fost preluat de catre deputatii Marton Arpad, Mate Andras dar si de catre seful comisiei Bogdan Ciuca. Ministerul Justitiei nu s-a opus acestui amendament.

Gheorghe Florea a explicat pentru gandul ca este normal ca avocatii sa fie instiintati ca sunt interceptati si se cunoaste tactica pe care o vor utiliza in apararea clientului. ”Aceste interceptari nu mai pot fi utilizate in nici un alt proces”, a mai explicat

Cheia amendamentului? Avocatii vor stii care dintre clienti lor sunt sunt interceptati. Asa cum suna amendamentul rezulta ca avocatii vor fi notificati ca au fost interceptati de indata. Asta inseamna ca imediat dupa emiterea mandatului de interceptare avocatii care apar pe interceptari sunt notificati. 

Amendamentul Chiuariu: judecatorii decid cine este trimis in judecata

Un alt amendament care este discutat in comisie este si cel care pvede ca judecatorii sunt cei care dispun trimiterea in judecata si nu procurorii asa cum este in prezent. Amendamentul a fost introdus in proiectul de lege de catre senatorul PNL Tudor Chiuariu. Amendamentul prevede ca judecatorul are dreptul sa decida daca un dosar ajunge in instanta sau nu. Potrivit Constitutiei in vigoare insa acest aspect procedural este atributul procurorului. Specialistii spun ca prin acest amendament judecatorii ar primi puteri mult sporite. Amendamentul lui Chiuariu suna in felul urmator: ”Obiectul procedurii camerei preliminare il constituie verificarea legalitatii si a aparentei de temeinicie a sesizarii instantei, verificarea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala”

CSM a trimis un punct de vedere catre Comisia Juridica a Camerei Deputatilor in care sustine ca un asemenea amendament este neconstitutional. CSM a propus eliminarea acestui amendament. ”Prevederile referitoare la examinarea aparentei de temeinicie de catre judecatorul de camera preliminara sunt susceptibile de critica si din perspectiva prevederilor constitutionale referitoare la rolul Ministerului Public. Potrivit art. 131 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, „In activitatea judiciara, Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor”, se arata in punctul de vedere al CSM

CSM sustine ca procurorul este titularul actiunii penale si prin constitutie este cel care dispune trimiterea in judecata. CSM spune si faptul ca verificarea aparentei de temeinicie este un concept vag. ”Judecatorul de camera preliminara nu poate analiza temeinicia trimiterii in judecata intrucat controlul realizat de acesta are un caracter preliminar, iar aprecierea asupra temeiniciei ar trebui facuta numai la judecata in fond a cauzei; tot astfel, trimiterea in judecata ar trebui sa fie atributul exclusiv al procurorului”, mai precizeaza CSM

Potrivit CSM asa cum in procesele civile unui petent nu i se poate refuza actiunea din start nici in penal unui procuror judecatorul nu ii poate refuza trimiterea in judecata.

Amendamentul Iordache, coruptii pot scapa de interceptarile pe siguranta nationala

In Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, de joi, 20 iunie, depuatii juristi au discutat despre modificarile aduse legii 51/1991, care reglementeaza modalitatea de emitere si punere in practica a interceptarilor pe mandat de siguranta nationala. Ministerul Justitiei a trimis un pachet de legi, printre care si modificarile aduse legii 51. In esenta, MJ a transpus prevederile din legea Legea 535/2004 privind combaterea terorismului in legea 51/1991. Astfel ca mandatele de siguranta nationala trec pe la procurorul general si se emit numai dupa ce sunt avizate de judecatorii de la Curtea Suprema. Din 2004, cand a fost adoptata legea 535, procedura a fost cea amintita mai sus. In proiectul trimis de MJ, se preciza ca aceste mandate se dau pe o durata de sase luni si pot fi reinnoite pe maximum 2 ani.

Deputatul PSD Florin Iordache a propus modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza in dosarele de coruptie interceptarile realizate pe mandate de siguranta nationala. Beneficiarii unei asemenea modificari sunt inculpatii din dosarele de coruptie care contin interceptari pe mandat de siguranta nationala.

Amendamentul lui Iordache a fost introdus in proiectul legii de punere in aplicare a Noului Cod de Procedura penala. Deputatul PSD Florin Iordache a depus la Comisia Juridica de la Senat urmatorul amendament: ”Art.129 - (1) Datele si informatiile de interes pentru securitatea nationala, rezultate din activitatile autorizate, daca indica pregatirea sau savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, sunt retinute in scris si transmise organelor de urmarire penala, potrivit Codului de procedura penala, cu propunerea de declasificare, dupa caz, totala sau in extras, potrivit legii, a incheierii si a mandatului prevazute la art.125. Convorbirile sau comunicarile interceptate se ataseaza procesului-verbal prevazut in art.61 din Codul de procedura penala numai in masura in care acestea au vizat infractiuni contra securitatii nationale prevazute de Codul penal si de legi speciale”.

Amendamentul SRS: noua metoda de anulare a stenogramelor incriminante

Sorin Rosca Stanescu, senator PNL si inculpat in dosarul Rompetrol, a depus la Camera Deputatilor un amendament al carui efect este anularea interceptarilor din dosar care sunt publicate de presa. Rosca Stanescu propune ca in Codul de Procedura Penala sa fie intrdus la capitolul ”excluderea probelor obtinute in mod nelegal” un articol care spune ca orice proba care a fost prezentata publicului inainte de trimiterea in judecata sa fie anulata.

Astfel ca spre exemplu daca o interceptare dintr-un referat cu propunerea de arestare a procurorilor DNA este prezentata de presa acea interceptare devine nula si nu mai poate fi folosita ca proba. Amendamentul lui Rosca Stanescu suna in felul urmator: ”Este exlusa ca proba, proba a fost prezentata publicului indiferent de mijloacele de difuzare folosite si daca difuzarea s-a realizat in faza nepublica a urmaririi penale si daca dosarul nu a fost dedus judecatii de fond”. Sintagma din finalul amendamentului ”daca dosarul nu a fost dedus judecatii pe fond” inseamna ca nici un fel de document nu poate fi prezentat presei.

Acest amendament poate fi utilizat chiar de catre invinuiti pentru a-si anula probe sensibile. In faza de urmarire penala, invinuitul si avocatul au acces la aceste probe, au la indemana si pot copia referatele cu propunerile de trimitere in judecata in care apar referire la probe din dosar. De multe ori procurorii insereaza stenograme in aceste referate imagini cu diverse probe. Astfel daca un avocat sau un invinuit difuzeaza aceste probe ele devin nule in viziunea lui Rosca Stanescu.

Cum ajung stenogramele din dosare in presa

In majoritatea cazurilor in care stenogramele din dosare sunt publicate in presa ele parcurg un circuit legal. In peste 95% din cazuri, presa solicita rechizitoriile, referatele procuroriulor in baza legii 544/2001 a accesului la informatii publice. Astfel ca spre exemplu daca un deputat este retinut in flagrant si procurorii propun arestarea preventiva jurnalistii formuleaza o cere pe legea 544 catre DNA si dupa ce referatul ajunge in instanta, DNA transmite acest referat care uneori contine si interceptari. De altfel aceasta practica este statuata si printr-un cod de procedura emis de catre Consiliul Superior al Magistraturii. De altfel Laura Codruta Kovesi, actualul sef al DNA si fost procuror general a declarat la interviul din fata CSM ca Parchetul General a castigat toate procesele care aveau ca obiect presupuse scurgeri de informatii. De altfel exista doar un singur caz in care CEDO a condamnat Romania pentru ca in presa au fost publicate stenograme.

Efectul amendamentului Ioradache este acela ca multi politicieni cu dosare penale aflate in stare de judecare sau in faza de cercetari ar putea sa fie pur si simplun anulate.  In ultimii ani au fost trimisi in judecata mai multi politicieni care au fost interceptati pe mandate de siguranta nationala.

 


(873 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Deputatii juristi au aprobat amendamentul Chiuariu. Judecatorii transformati in sefii procurorilor. CSM spune ca amendamentul e neconstitutional | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64620995521545 seconds.