Marți, 31 Mai 2005 - 12:28 PM Aleg.RO: 400 de consilieri îi fac mai deștepți și mai frumoși pe deputați

Publicat de: Raluca Dumitriu

Gândul Peste 400 de consilieri și experți au fost angajați la Camera Deputaților pentru această legislatură. Fie că-și desfășoară activitatea la Cancelaria președintelui sau la cabinetele membrilor Biroului Permanent, fie că se ocupă de corpul tehnic al comisiilor permanente, cu toții lucrează pentru ca aleșii să apară în fața poporului mai deștepți și mai frumoși. Atunci când vedem la televizor un parlamentar că vorbește, cu detalii, despre un proiect de lege sau când îl vedem rostind, la tribuna plenului, o declarație politică, nu înseamnă că tot el este și autorul. De cele mai multe ori, în spatele parlamentarului se află o armată de oameni care muncesc pentru imaginea sa, pentru pregătirea luărilor de cuvânt și chiar pentru realizarea unor acte normative pe care el își pune semnătura la rubrica „inițiator”. În mod surprinzător, au existat și cazuri, potrivit unor surse parlamentare, în care demnitarii i-au obligat pe consilieri să le elaboreze lucrările de doctorat.

La Camera Deputaților, cei mai mulți consilieri au fost angajați la compartimentele implicate direct în activitatea parlamentară – 36, plus 66 de experți. La corpul tehnic al comisiilor permanente figurează 34 de consilieri și 43 de experți, la care se adaugă un număr semnificativ de referenți, în timp ce la compartimentele de specialitate și tehnico-administrative sunt înregistrați 14 consilieri și 121 de experți.

Cei mai apropiați de liderii acestui for legislativ sunt cei 10 consilieri, angajați la Cancelaria președintelui Camerei, Adrian Năstase, și alți 30, aflați în subordinea membrilor Biroului Permanent.

Posturile de consilier, expert și referent au fost împărțite, și la nivelul grupurilor parlamentare, după criteriul algoritmului. Astfel, la grupurile PSD, PNL și PD, regăsim câte 5 consilieri, în timp ce la PRM sunt 4 consilieri, la UDMR 3, iar la Partidul Conservator, unul singur. Grupul minorităților naționale are angajați 4 consilieri.

La rândul lor, acești consilieri sunt ajutați de experți și referenți. Toți se plâng însă că sunt prea puțini pentru a răspunde cerințelor parlamentarilor. „Cu siguranță, mai avem nevoie de oameni. Avem foarte mult de lucru și nu ne descurcăm întotdeauna”, ne-a dezvăluit unul dintre consilieri.

Teoretic, atribuțiile pentru cele trei posturi sunt împărțite foarte clar. Consilierul este implicat în elaborarea de strategii și luarea unor decizii, expertului îi revine sarcina de a face analize și sinteze, în timp ce referentul – singurul fără studii superioare – desfășoară mai mult o muncă de secretariat. Practic, însă, toate aceste sarcini se amestecă, fiecare făcând, atunci când e nevoie, munca celuilalt. Ce nu se amestecă, însă, sunt salariile, destul de mici, de altfel. Cei mai mulți bani îi primește consilierul – aproximativ 15 milioane lei, iar cei mai puțini, referentul – aproximativ 9 milioane lei. Aceste sume se respectă în cazul fiecăruia dintre grupurile parlamentare. La PSD, însă, situația este, în mod ciudat, ușor diferită. Aici, un consilier este plătit cu salariul unui referent, în timp ce acesta din urmă câștigă doar 5 sau 6 milioane. De banii ăștia, însă, parlamentarul are beneficii incomensurabile, putând să pozeze în fața alegătorilor în postura de politician harnic, frumos și inteligent.


(1083 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca Dumitriu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

400 de consilieri îi fac mai deștepți și mai frumoși pe deputați | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62958908081055 seconds.