Vineri, 19 Iunie 2015 - 05:05 AM Aleg.RO: Andrei Chiliman, RETINUT de DNA pentru trafic de influenta. Primarul a fost ridicat de procurori de pe aeroport. El este vizat in dosarul cumnatului premierului - FOTO

Publicat de: ---

AMOS News

UPDATE - Surse judiciare au declarat ca pe numele primarului Andrei Chiliman a fost emisa, la ora 20 .10, ordonanta de retinere pentru 24 de ore, sub acuzatia de trafic de influenta.

La ora transmiterii acestei stiri, la DNA Ploiesti mai sunt audiati consilierul local Ion Brad si Ioana Costescu, aceasta fiind consilierul personal al primarului Chiliman.

Ioana Costescu a fost adusa la sediul DNA Ploiesti, joi seara, cu o masina a Ministerului Administratiei si Internelor. Anterior, la Ploiesti fusese adus si consilierul Ion Brad de la Consiliul Local sector 1.

UPDATE Andrei Chiliman a fost adus la sediul DNA Ploiesti, unde va fi audiat

Andrei Chiliman a fost adus la DNA Ploiesti, in jurul orei 15.50, cu o duba a Jandarmeriei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Chiliman a intrat in sediul DNA fara sa faca declaratii, el spunand doar ca va discuta cu jurnalistii la iesire.

UPDATE Andrei Chiliman, ridicat de procurorii DNA de pe aeroport

Intrebat, la iesirea din aeroport, despre acuzatiile care ii sunt aduse de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Chiliman a raspuns: "Nu am facut niciodata asa ceva".

Intreabat daca se asteapta sa fie retinut, Chiliman a raspuns: Orice e posibil.

Andrei Chiliman a fost urcat apoi intr-o duba a Politiei, cu care va fi dus la DNA Ploiesti, pentru a fi audiat in dosarul in care este suspectat de trafic de influenta si de alte fapte de coruptie, in aceeasi cauza fiind cercetat si Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Primarul Sectorului 1 a venit, joi, de la Bruxelles, unde a participat la ceremonia de decernare a premiului "Roger LĂ©ron 2015", acordat pentru contributia adusa la dezvoltarea surselor de energie durabila in UE, edilul fiind unul dintre cei nominalizati, alaturi de reprezentantii Austriei, Suediei si Irlandei. Premiul, decernat de catre Federatia Europeana a Agentiilor si Regiunilor pentru Energie si Mediu (FEDARENE), la care s-au inscris 12 state UE, a fost castigat de reprezentantul Austriei.

Liberalul Andrei Chiliman este vizat de o ancheta a DNA Ploiesti, procurorii anticoruptie facand perchezitii, joi, la sediul primariei, la locuinta edilului si la locuintele altor trei suspecti din acest dosar, printre care Vlad Moisescu si Ioana Costescu, acestia fiind cunoscuti ca apropiati ai edilului.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca primarul Sectorului 1 este suspectat de trafic de influenta si de alte fapte de coruptie in acelasi dosar in care este cercetat Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

Numele comun din acest dosar, care face legatura intre cazul privind canalizarea de la Comarnic si activitatea Primariei Sectorului 1, este al omului de afaceri Gheorghe Boeru, audiat si retinut saptamana trecuta de DNA, alaturi de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova Adrian Semcu.

Conform surselor citate, firma controlata de Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte si cu Primaria Sectorului 1, pentru consultanta in activitati precum lucrari de asfaltare si anvelopari de blocuri. Angajati ai Primariei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Potrivit surselor judiciare, in acest dosar sunt suspectate, alaturi de primarul Chiliman, trei persoane cu putere de decizie in Primaria Sectorului 1.

Directia Nationala Anticoruptie a aratat, intr-un comunicat de presa, ca Serviciul Teritorial Ploiesti face cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind infractiuni asimilate celor de coruptie si infractiuni de coruptie comise in perioada 2006 - 2015, in cauza fiind facute sapte perchezitii in Bucuresti, dintre care una la sediul unei institutii publice.

In 18 februarie, Iulian Hertanu a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. In 23 aprilie, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domiciliu, in urma unei decizii a instantei supreme, aceeasi masura fiind luata si in cazul lui Vladimir Ciorba.

Miercuri, la DNA Ploiesti s-au prezentat mai multi inculpati din acest dosar, inclusiv Iulian Hertanu, in privinta caruia procurorii au dispus inlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar, masura dispusa si pentru alti doi inculpati din acest dosar.

In acelasi dosar, sunt cercetati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu. De asemenea, in dosar este cercetat si Ilie Dragan, om de afaceri care are legaturi cu firmele implicate in derularea proiectului de extindere a canalizarii de la Comarnic.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

In dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfarsitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiesti atat mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cat si sora acestuia, Alexandra Hertanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociata, alaturi de ginerele sau, Iulian Hertanu, in firma "Hertanu Projects" SRL. Hertanu mai este asociat in firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociati, in timp ce sotia sa, Alexandra Florina Hertanu, sora premierului Victor Ponta, este asociata in firma SC Exfin 2000 SRL, unde detine 49 % din actiuni, iar o alta persoana, Natalia Maier, detine 51 % din actiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al carei asociat principal este Iulian Hertanu, a fost inregistrata in anul 2004, cu sediul social in Bucuresti si are ca principal domeniu de activitate specific agentiilor de publicitate. Hertanu detine 95% din aceasta firma, al carei administrator este, in timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comertului alte cateva zeci de activitati secundare, de la editarea ziarelor la "activitati de servicii suport pentru invatamant" sau intermedieri in comertul cu animale.

In urma cu o saptamana, directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, si omul de afaceri Gheorghe Boeru au fost retinuti de procuorii DNA Ploiesti, fiind suspecti tot in dosarul in care sunt inculpati Iulian Hertanu, Sebastian Ghita, Vlad Cosma si Mircea Cosma. Ulterior, instanta suprema a decis ca Semcu si Boeru sa fie plasati in arest la domiciliu.

In stenogramele din documentele procurorilor care instrumenteaza acest dosar, obtinute de MEDIAFAX, apar numele unor politicieni importanti, precum Victor Ponta sau Crin Antonescu.

Astfel, intr-o interceptare din 21 ianuarie 2011, dintre Adrian Semcu si fostul viceprimar al municipiului Ploiesti Nicoleta Catalina Bozianu, cei doi fac referire la fostul lider PNL Crin Antonescu si la presedintele PSD Victor Ponta, care discuta despre incheierea contractului de "Asistenta tehnica pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrari" din cadrul proiectului cu fonduri europene. Din discutii rezulta ca Antonescu stia despre "toate dedesubturile" lui Sebastian Ghita, iar acesta din urma ar fi vorbit cu Victor Ponta.

Fostul presedinte PNL Crin Antonescu declarat pentru MEDIAFAX ca nu este implicat in niciun fel in dosar si ca discutiile cu Victor Ponta erau politice si vizau strict stabilirea candidatilor USL pentru alegerile locale.

Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 Bucuresti din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost si deputat de Bucuresti timp de doua legislaturi: 1996-2000 si 2000-2004.

Potrivit declaratiei de avere din iunie 2014, Andrei Chiliman detine 11 terenuri, in totalitate sau in parte, majoritatea mostenire de la parinti, in Bucuresti, Ilfov, Constanta, Buzau, Gorj si Brasov, iar sotia sa a primit mosteniere sau prin donatie patru terenuri. Cei doi copii ai sai au la randul lor in proprietate sase terenuri, primite prin donatie de la Chiliman si de la verisoara primara a sotiei acestuia.

Andrei Chiliman mai detine jumatate dintr-un apartament cu mansarda si dintr-o casa din Bucuresti, primite mostenire de la mama sa, in timp ce sotia sa a dobandit o casa si un sfert dintr-o casa din Bucuresti. Copiii detin un apartament in Bucuresti si trei case in Bucuresti, Buzau si Brasov, avand aceeasi provenienta. Majoritatea acestor proprietati erau nationalizate si restituite sau recuperate in justitie.

Chiliman mai are un autoturism Audi, cumparat in 2005, iar sotia sa are un Renault din 1972, mostenit de la mama ei. Primarul Sectorului 1 detine bijuterii evaluate la 13.000 - 20.000 de euro si obiecte de arta a caror valoare este estimata la 70.000 - 150.000 de euro.

Primarul Andrei Chiliman are conturi de 49.132 de lei, 70.299 de euro, 60.096 de dolari si 10.034 de franci elvetieni, in timp ce sotia are in conturi 129.977 de lei, 17.572 de euro si 7.693 de dolari. Totodata, el si-a imprumutat fratele cu 15.000 de euro. In schimb, edilul nu are datorii care sa depaseasca 5.000 de euro.

In anul fiscal precedent, Chiliman a incasat un venit net de 50.068 de lei din indemnizatia de primar si 2.673 din chirii. Sotia sa a incasat o pensie de 32.316 lei, 7.141 de lei din activitatea de arhitect, 146.280 de lei din chirii, 126.495 din dividente la actiunile detinute la Fondul Proprietatea si 209.124 de lei din vanzarea de actiuni catre Fondul Proprietatea.


(303 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Andrei Chiliman, RETINUT de DNA pentru trafic de influenta. Primarul a fost ridicat de procurori de pe aeroport. El este vizat in dosarul cumnatului premierului - FOTO | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55437779426575 seconds.