Luni, 22 Iunie 2015 - 04:14 AM Aleg.RO: Tariceanu cere grupurilor parlamentare ALDE sa voteze impotriva Strategiei de aparare a lui Iohannis

Publicat de: ---

Gândul Mediafax FOTO

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Formarea Partidului Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) a fost validata, vineri, la Congresul de fuziune a Partidului Conservator cu Partidul Liberal Reformator .

Intr-un comunicat transmis duminica seara, Tariceanu isi motiveaza decizia prin faptul ca, dupa ce a citit cu atentie documentul, a constatat existenta unor formulari si directii de actiune care contravin flagrant prevederilor constitutionale in materie.

"La modul general, observatiile mele critice la adresa Strategiei pot fi sintetizate astfel: pe langa conceptele traditionale, Strategia nationala de aparare cuprinde o serie de concepte din toate celelalte domenii: mediul economic, energie, sanatate, educatie, protectie sociala, agricultura, tot. Prin urmare, avem de-a face cu doua lucruri care se intampla simultan: transferul acestor atributii, care sunt de resortul Guvernului, la Presedintie, in cadrul Strategiei de securitate nationala si, evident, golirea de continut a activitatii Guvernului. Cu alte cuvinte trecerea catre o republica prezidentiala. Adica, intr-un mod subtil, se merge pe aceasta idee de consolidare a puterii prezidentiale. Din acest punct de vedere, Strategia in forma actuala nu poate fi votata", spune Tariceanu.

El isi exemplifica afirmatia prin faptul ca in textul propus este scris ca "Strategia nationala de aparare a Romaniei tine de atributiile Presedintelui Romaniei", dupa care, prin mijlocirea Strategiei si cu eventualul acord al Parlamentului, Presedintele Romaniei dobandeste atributii neconstitutionale in domenii apartinand altor puteri sau institutii, prin sintagma "Strategia reflecta necesitatea promovarii unui concept de securitate nationala extinsa ... in urmatoarele domenii: educatie, sanatate, economic, energetic, financiar, mediu, infrastructuri critice ... reducerea decalajelor de dezvoltare si reconstructia marilor sisteme publice".

Tariceanu mai arata ca dimensiunea economica si energetica a Strategiei contine atributii consacrate din activitatea curenta a Guvernului, prin formularea "promovarea liberei initiative si protejarea proprietatii private, asigurarea cadrului concurential si a competitivitatii prin diminuarea factorilor care afecteaza buna functionare a mediului de afaceri, asigurarea transparentei pietelor autohtone si a capacitatii de functionare interconectata a lor cu cele externe, asigurarea securitatii energetice prin adaptarea operativa si optimizarea structurii consumului de resurse energetice primare, cresterea eficientei energetice, dezvoltarea proiectelor menite sa asigure diversificarea accesului la resurse, cresterea capacitatii de interconectare si a competitivitatii, inclusiv prin implementarea obiectivelor Uniunii Energetice, promovarea unor politici care sa asigure reducerea decalajelor de dezvoltare dintre diferitele regiuni ale tarii, dezvoltarea si modernizarea retelelor de infrastructuri, consolidarea capitalului autohton, cresterea capacitatii de reactie a sistemului de sanatate publica in cazul aparitiei unor pandemii sau situatii de urgenta, modelarea sistemului de sanatate prin situarea pacientului/cetateanului in centrul acestui sistem, corelarea politicilor privind piata muncii cu cele din educatie si sanatate, in vederea sprijinirii proceselor de dezvoltare durabila, adoptarea unor masuri coerente care sa vizeze diminuarea gradului de deteriorare a situatiei demografice si reducerea disparitatilor de dezvoltare la nivel teritorial".

Un alt argument invocat este ca, printre interesele nationale de securitate mentionate in Strategie, se afla si urmatoarea formulare: "apararea si consolidarea democratiei constitutionale si a statului de drept", ceea ce, in opinia lui Tariceanu, reprezinta o referire directa si paternalista la puterea judecatoreasca, care pare sa devina prin intermediul Strategiei un nou domeniu al atributiilor prezidentiale.

"In consideratiile finale ale Strategiei sunt mentionate si sarcini concrete trasate Parlamentului si Guvernului de catre cel care are atributii, adica, asa cum am citat la inceput: <Strategia nationala de aparare a Romaniei tine de atributiile Presedintelui Romaniei>", spune Tariceanu.

El apreciaza astfel ca extrasele din Strategie sunt suficient de convingatoare pentru a justifica optiunea de a nu aproba textul prezidential in forma actuala si suficient de relevante pentru modul in care proiecteaza presedintele Romaniei pentru viitor relatiile dintre puterile statului si dintre cele mai importante institutii.

Strategia de aparare, trimisa Parlamentului de presedintele Kaus Iohannis, cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul presedinte Traian Basescu si goleste de continut activitatea Guvernului, trecandu-se la o republica prezidentiala, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, in BP ale Parlamentului.

Tariceanu, presedinte al Senatului si al Partidului Liberal Reformator, a aratat, in sedinta comuna a Birourilor Permanente (BP) ale Senatului si Camerei Deputatilor din 15 iunie, ca el nu a fost invitat la Cotroceni pentru discutii pe aceasta tema si nu crede ca documentul poate fi aprobat in forma transmisa.

"Noi nu am fost invitati, ca partid, la Cotroceni, la discutia care a avut loc legat de Strategia nationala de aparare. Ca atare, nu am putut sa iau cunostinta de acest document decat in momentul in care a fost trimis la Senat si l-am parcurs. Asa cum, probabil, ati observat si dumneavoastra, Strategia nationala de securitate cuprinde, pe langa conceptele traditionale, o serie de concepte preluate de la presedintele Basescu, potrivit carora, in securitatea nationala intra toate celelalte domenii: mediu economic, energie, dezvoltare durabila, sanatate, educatie, protectie sociala, agricultura, tot. Prin urmare, avem de-a face cu doua lucruri care se intampla simultan: transferul acestor atributii, care sunt de resortul Guvernului, la Presedintie, in cadrul Strategiei de securitate nationala, si, evident, golirea de continut a activitatii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea catre o republica prezidentiala. Adica, dincolo de problema de securitate nationala, fata de care am toata sensibilitatea, intr-un mod „subtil”, se merge pe aceasta idee de consolidare a puterii prezidentiale, spuneam, trasatura de baza a mandatului presedintelui precedent", a spus Tariceanu, in sedinta, conform stenogramei.

El a apreciat astfel ca documentul nu poate fi votat in forma propusa, spunand ca nu contesta atributul presedintelui de a elabora strategia, dar ca este vorba de un anumit mod de abordare a relatiilor interinstitutionale.

Tariceanu s-a adresat si parlamentarilor PNL spunandu-le : "Hai sa nu ne ascundem in spatele degetului, ca nu puteti, sunteti un pic prea mari. Deci, nu va faceti ca uitati ca, ani de zile, PNL a fost angajat intr-o lupta deloc usoara cu fostul presedinte Basescu, care a incercat din rasputeri sa faca ceea ce v-am spus la inceput, si anume transferul de puteri executive la institutia prezidentiala. Daca atunci eram cu totii de acord ca acest lucru nu este acceptabil, inteleg ca acum n-aveti niciun fel de problema, cand presedinte este actualul ocupant al functiei de la Cotroceni si va doriti acest lucru. Eu am ramas statornic convingerilor mele. Si aici nu e o chestiune de strategie de aparare, ci este o chestiune politica mult mai ampla si, de aceea, va spun: usor, nu luati asa viteza".

Luni, a fost anuntat ca Strategia nationala de aparare a fost trimisa la Comisiile de aparare si, daca acestea nu vor reusi sa intocmeasca raportul intr-o saptamana, pana luni, cand presedintele Klaus Iohannis se va adresa Parlamentului, exista posibilitatea convocarii unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea sa.

Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a acuzat faptul ca mai multi membri din Birourile Permanente reunite, apartinand coalitiei majoritare doresc tergiversarea adoptarii strategiei, pe motiv ca presedintele incerca sa isi aroge mai mai multe atributii.

Comisiile de aparare ale Senatului si Camerei Deputatilor au aprobat, miercuri, Strategia nationala de aparare a tarii, urmand ca raportul comisiilor sa fie supus adoptarii plenului Parlamentului luni, dupa discursul presedintelui Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, pe 12 iunie, Parlamentului, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, seful statului solicitand sa adreseze Legislativului in 22 iunie un mesaj referitor la acest document, in sedinta comuna a celor doua Camere.

Citeste si Ce spune Tariceanu despre lipsa lui Ponta de la sefia Guvernului Citeste si Cine este Mihai Fifor, propus de Victor Ponta ca ministru al Transporturilor Citeste si Surse: Senatorul Mihai Fifor, propus ministru al Transporturilor


(182 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Tariceanu cere grupurilor parlamentare ALDE sa voteze impotriva Strategiei de aparare a lui Iohannis | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6956799030304 seconds.