Joi, 25 Iunie 2015 - 05:18 AM Aleg.RO: CC a respins sesizarile PNL privind votul in cazul Sova si desfiintarea Inspectiei Muncii

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Cele doua sesizari au fost discutate, miercuri, de CC si respinse ca inadmisibile .

Curtea Constitutionala a cerut, in 15 iunie, un punct de vedere Biroului Permanent al Senatului la sesizarea facuta de 36 de senatori, referitor la neconstitutionalitatea hotararii din 2 iunie, privind respingerea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova, in dosarul "Turceni - Rovinari".

"Am trimis o scrisoare Curtii Constitutionale, care ne-a solicitat un punct de vedere in legatura cu sesizarea unor membri ai Senatului vizavi de votul pentru respingerea cererii de incuviintare a retinerii si arestarii senatorului Dan Sova. A fost insusit acest punct de vedere. Punctul de vedere spune foarte clar ca a fost corect din punct de vedere procedural si ca ne-am inscris in opinia Senatului in lucrurile pe care le-a solicitat Curtea Constitutionala in decizia cu privire la o alta hotarare declarata neconstitutionala in aceeasi situatie", declara atunci vicepresedintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu.

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PNL Catalin Boboc, anunta in 8 iunie ca a fost depusa o noua contestatie in cazul votului pentru Dan Sova.

"Sova ar trebui, ca orice cetatean simplu, sa mearga in fata unei instante, iar aceasta sa se pronunte asupra cererilor Parchetului", spunea Boboc.

In 25 martie, Senatul a constatat ca cererea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova, care a primit 79 de voturi "pentru" si 67 "impotriva", nu intruneste conditiile legale.

PNL a sesizat, in 23 aprilie, Curtea Constitutionala, aratand ca "Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza".

Liberalii precizau in sesizare ca Hotararea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, publicata in Monitorul Oficial din 22 aprilie, prin care Senatul constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de articolul 24 alineatul 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de articolul 173 din Regulamentul Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Dan Sova, este neconstitutionala.

In 6 mai, Curtea Constitutionala a admis sesizarea PNL si a stabilit, cu majoritate de voturi, ca Hotararea Senatului din 25 martie in cazul lui Dan Sova este neconstitutionala, intrucat a fost adoptata in temeiul unor dispozitii legale si regulamentare, care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constitutie.

Dupa hotararea Curtii Constitutionale, conducerea Senatului a decis reluarea votului in plen.

In 2 iunie, Senatul a respins cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova, fiind inregistrate 66 de voturi "pentru" si 72 "impotriva".

Senatorul Dan Sova, autosuspendat din PSD din cauza verificarilor procurorilor anticoruptie, este urmarit penal in dosarul privind acte asimilate coruptiei savarsite la companiile energetice Turceni si Rovinari, in legatura cu incheierea unor contracte de asistenta juridica.

Sova, cercetat sub control judiciar, este acuzat de fals in inscrisuri, evaziune si spalare de bani, precum si complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dupa ce in perioada 2007-2008 firma "Sova si Asociatii" a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexele Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

In acelasi dosar este urmarit penal si premierul Victor Ponta, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat.

DNA a cerut Camerei Deputatilor sa avizeze urmarirea penala pe numele premierului si pentru conflict de interese, insa solicitarea a fost respinsa de catre deputati, in 8 iunie.

PNL a mai sesizat la CC desfiintarea Inspectiei Muncii si Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala si infiintarea Agentiei Nationale pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, prevazute in Legea de aprobare a OUG 86/2014 privind stabilirea unor masuri de reorganizare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, adoptata in 26 mai de Senat.

"Prin aceasta ordonanta de urgenta, Guvernul desfiinteaza Inspectia Muncii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, iar in locul acestora va fi formata, prin comasare, o structura unica, denumita Agentia Nationala pentru Inspectia Muncii si Securitate Sociala, in subordinea Ministerului Muncii. Toate acestea fara a exista un aviz al Curtii de Conturi, ca garantie tehnica in luarea deciziilor politice. Desfiintarea Inspectiei Muncii nu are caracter de urgenta si, mai mult, in loc sa imbunatateasca activitatea din domeniile relatiilor de munca, securitatii si sanatatii in munca si supravegherii pietei, o supune controlului guvernamental si schimbarilor politice", au precizat semnatarii sesizarii.

In sesizare, semnata de 78 de deputati liberali, se arata ca dispozitiile articolului 5 din OUG 86/2014 incalca alineatele 1, 4 si 6 ale articolului 115 din Constitutie, potrivit carora delegarea legislativa catre Guvern este permisa doar in domenii care nu constituie obiectul legilor organice, iar ordonantele de urgenta pot fi adoptate "numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, neputand afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie".

Deputatii PNL considera ca Guvernul nu a respectat principiul separatiei si echilibrului puterilor, in conditiile in care alineatul 4 al articolului 1 din Constitutie prevede ca "statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale". Mai mult, potrivit deputatilor PNL, a fost incalcat si alineatul 2 al articolului 117 din Constitutie, care prevede ca "Guvernul si ministerele, cu avizul Curtii de Conturi, pot infiinta organe de specialitate, in subordinea lor, numai daca legea le recunoaste aceasta competenta".

"Asadar, in cazul OUG 86/2014, Guvernul si-a depasit limitele delegarii prevazute de Constitutie, fiind vorba de o imixtiune nepermisa in competenta legislativa a Parlamentului", se mai arata in sesizare.

Senatul a adoptat OUG 86/2014 in 26 mai, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat-o tacit in 18 februarie. Atunci, deputatii liberali au initiat o motiune simpla pe acesta tema la adresa ministrului muncii Rovana Plumb, intitulata "PSD guverneaza la negru, totul pentru PSD, nimic pentru cetateni", care a fost respinsa.

Citeste si Sesizarea PNL privind reluarea votului Senatului in cazul Sova, discutata miercuri de CC Citeste si PSD contesta un judecator la CCR dupa cinci ani, invocand precedentul Sova Citeste si Dan Sova sare in apararea colegului sau de "cabinet", Victor Ponta: Nu are de ce sa demisioneze, nu a facut nimic ilegal!


(200 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

CC a respins sesizarile PNL privind votul in cazul Sova si desfiintarea Inspectiei Muncii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62646913528442 seconds.