Joi, 25 Iunie 2015 - 05:18 AM Aleg.RO: Scandal monstru in Camera la Legea electorala

Publicat de: ---

Cotidianul

Noua Lege electorala a fost adoptata in plenul Camerei Deputatilor . PSD nu a fost de acord cu dublarea numarului de parlamentari din diaspora. Votul din diaspora nu a suferit modificari tehnice.

Sistem electronic defectat suspect, articol respins pentru un vot

Cu 273 de voturi „pentru”, 10 „contra” si 8 „abtineri”, plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul noii Legi electorale privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Daca la votul final nu au fost probleme, in schimb, anterior, la votul pe articole a iesit un scandal monstru. PNL a avut un amendament (respins in Comisia de cod electoral, dar l-a repus pe tapet in plen, deoarece regulamentele permit reluarea amendamentelor respinse) care dubla numarul parlamentarilor din diaspora. În prezent, 4 deputati si 2 senatori reprezinta diaspora. PNL a cerut 8 deputati si 4 senatori. PSD nu a fost de acord cu acest amendament. Scandalul a izbucnit in momentul votarii amendamentului. Liderul deputatilor PNL, Ludovic Orban, a atras atentia ca sistemul electronic de vot nu functioneaza la 4 sau 5 deputati din partidul sau. S-a trecut la vot, s-au inregistrat 114 voturi „pentru”, 113 „contra” si 2 abtineri, ceea ce a insemnat ca amendamentul a fost respins. Pentru un singur vot. Liberalii au cerut reluarea votului, dar Valeriu Zgonea nu a acceptat solicitarea, desi cel putin 4 deputati PNL, prezenti in sala, nu apareau pe listingul de vot nici macar la nevotanti. Argumentul celor din PSD: liberalii in cauza au introdus invers cartela si din aceasta cauza nu au fost deloc inregistrati. Cine si cum a votat in ceea ce priveste dublarea numarului parlamentarilor din diaspora se poate vedea aici.

Doua noutati majore

Principala modificare a legii o reprezinta revenirea la sistemul de vot pe lista, sistem utilizat din 1990 pana in 2004 inclusiv. Pentru a da sanse si UDMR sa nu riste ratarea Parlamentului (in cazul unei participari la urne chiar mai mici decat la prezidentiale cu cca 1 milion de alegatori, UDMR nu ar mai face pragul de 5%) s-a creat si un prag alternativ de 20% din voturile valabil exprimate in cel putin patru circumscriptii electorale (patru judete – n.a.) pentru toti competitorii electorali. Nu s-a modificat pragul electoral pentru aliante: 5% + 3 % (pentru al doilea partid din alianta) + 1% pentru fiecare alt partid, dar fara a se depasi pragul de 10% chiar daca sunt mai mult 5 partide in alianta. Mai sunt o serie de modificari legate de registrul electoral, dar acestea le vom trata intr-un articol separat pentru ca sunt unele articole confuze.

Ce se intampla cu votul din diaspora?

În corpul actualei legi exista prevederi legate de votul romanilor cu resedinta sau domiciliul in strainatate. Practic nu este vorba de NICIO schimbare fata de legislatia anteriorara. Concret, niciun cuvant legat de votul electornic sau prin corespondenta. Suntem in fata unei situatii premeditate. Asa-zisa lege a votului prin corespondenta nu va intra pe ordinea de zi in aceasta sesiune, iar in toamna PSD (care se opune sistemului de vot prin corespomndenta) va trage de timp, pana ce legea nu se va putea adopta in termenul de un an de decadere dictat de o decizie a CCR. Caz in care se va spune ca votul diasporei este reglementat in legea adoptata miercuri 24 iunie.


(207 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Scandal monstru in Camera la Legea electorala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75059604644775 seconds.