Joi, 25 Iunie 2015 - 05:18 AM Aleg.RO: Avertisment: Reducerea TVA, un bumerang ce va lovi economia

Publicat de: ---

romanialibera

TVA generala va scadea de la 1 ianuarie 2016 cu 5 puncte procentuale, concomitent cu disparitia taxei pe stalp si a supraaccizei aplicate carburantilor, cifrata in prezent la 7 eurocenti la litru . Micsorarea taxei pe consum va accentua supraincalzirea economiei, cu efecte negative asupra deficitului bugetar si angajamentelor luate fata de Bruxelles.

Camera Deputatilor a aprobat miercuri Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, cea mai importanta masura adoptata fiind reducerea TVA la 19%. Reintoarcerea la nivelul cotei aflat in vigoare pana la data de 1 iulie 2010, a fost miercuri un prilej pentru ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, de a se lauda ca Romania trece de la una dintre cele mai mari cote TVA din Europa la una dintre cele mai reduse cote. \'Romania avea una dintre cele mai mari cote TVA din Europa, prin aplicarea acestei masuri, Romania se va putea lauda cu una dintre cele mai reduse cote TVA\', a spus el. Romania urmeaza sa aiba o TVA generala la acelasi nivel cu cel din Germania si Cipru, dar peste cel din Luxembourg (17% si 3% la alimente), Malta (18% si

0% la alimente), restul tarilor UE urmand sa aiba o cota de TVA peste cea din Romania.

Din Turcia, premierul Victor Ponta s-a grabit sa salute adoptarea legii fiscale. \'A fost adoptat noul Cod Fiscal!!! Sunt un premier mandru ?i fericit - USL ?i-a indeplinit azi TOATE promisiunile economice ?i sociale!!!!\', a scris pe Facebook Victor Ponta.

Pe langa reducerea TVA, noul Cod Fiscal prevede eliminarea taxei pe stalp, introdusa la inceputul acestui an tot de Guvernul Ponta, si a supraccizei de 7 eurocenti la litru de carburant, bir ce este in realitate mai mare caci peste el se adauga si TVA.

Pretul noului Cod Fiscal

Costurile bugetare ale modificarilor sunt minore si temporare, pretinde actualul ministru de Finante. Impactul bugetar al masurilor adoptate va fi anul viitor de 12 miliarde de lei (1,7% din PIB), din care 9 miliarde de lei il reprezinta cel al micsorarii TVA cu 5 puncte procentuale. Impactul bugetar pe care acest Cod Fiscal il are este la nivelul de 12 miliarde de lei, este o suma pe care o lasam la nivelul mediului economic, la nivelul pietei, cetateanului\', a spus Teodorovici.

Anul viitor deficitul bugetar in standard ESA (care include si angajamentele de plata ale statului) va exploda aproape de valoarea de 3%, de la un modest nivel de 1,5% la care cel mai probabil se va inchide acest an. Nivelul de 3% stabilit prin criteriile Maastricht nu va fi depasit caci am intra in procedura de deficit excesiv, pretinde ministrul.

Aplicarea Codului \'va duce la un deficit mai mare decat cel asumat, dar un deficit care ramane sub limita celui stabilit in criteriul de la Maastricht, sub 3%\'.

Faimosul MTO va fi nerespectat

Calculele ministrului sunt insa grosiere si ignora un alt angajament luat de Romania, anume cel de a ne incadra intr-un deficit bugetar structural de 1% din PIB. Un prim risc este depasirea pragului de 3% din PIB, spune Ionut Dumitru, economist, presedinte al Consiliului Fiscal. \'E un pic optimista estimarea (ministrului Teodorovici, sub 3% din PIB – n.red.). Ar putea fi peste 3%, inca nu stim care e forma finala a Codului Fiscal. In forma initiala estimam un deficit de 3,2% pentru anul viitor\', spune el.

Al doilea risc este ca, pentru a se incadra in indicatori, Guvernul ar putea fi tentat sa taie din nou investitiile.

\'Ar fi de nedorit o taiere a investitiilor caci anul trecut a fost minimul ultimilor noua ani, in conditiile in care cea mai mare problema a acestei economii este lipsa infrastructurii. Investitiile publice scad rapid de ceva timp, de la 5,4% din PIB in 2011 la 4,8% din PIB in 2012, la 4,5% din PIB in 2013 si la 4,3% din PIB in 2014\', spune economistul.

Cel mai mare pericol este insa supraincalzirea economiei, manifestata prin aparitia unui exces de cerere (fata de un deficit de cerere in 2015 si mai ales in anii precedenti). Drept urmare, deficitul bugetar structural (ce nu ia in considerare evolutiile conjuncturale, ciclice) va ajunge sa fie superior celui efectiv, situatie care am mai intalnit-o in perioada de boom economic inainte de criza (spre exemplu in 2008 deficitul structural a fost de 8,5% din PIB, iar cel ESA a fost de 5,4% din PIB). Aceasta inseamna ca pentru ca deficitul structural sa atinga nivelul angajat fata de Comisia Europeana prin MTO (Medium Term Objective – Obiectiv pe Termen Mediu), de 1% din PIB, deficitul efectiv va trebui sa fie apropiat de zero sau chiar sa inregistram un excedent bugetar. Pentru finantarea economiei, necesitatea obtinerii excedentului ar fi un dezastru.

Oricum, anul viitor, in conditiile mentinerii unui exces de cerere, la un deficit efectiv de 3% din PIB, deficitul structural se va situa probabil la 3,2-3,4% din PIB, cu mult peste MTO, potrivit economistului. Marea provocare va fi nu respectarea deficitului bugetar ESA, ci a celui structural, adauga el.

20% Card Cadou la tabletele Lenovo comenteaza /* (c)


(190 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Avertisment: Reducerea TVA, un bumerang ce va lovi economia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56570887565613 seconds.