Vineri, 26 Iunie 2015 - 07:16 AM Aleg.RO: Pogonaru: "Romania - una dintre tarile cu cel mai putin capital autohton"

Publicat de: ---

Bursa      Țara noastra se numara statele din Europa Centrala si de Est care au cel mai putin capital local, acesta fiind impins in jocul populismului si politicului, ca vinovat de serviciu, este de parere Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) .
     Domnia sa a subliniat ca spiritul general al mediului de afaceri este optimist, pe viitor, si ca acesta vine, in primul rand, pe fondul factorului geopolitic. "Avantajul ca suntem in UE si NATO ne plaseaza in alta lume. In acest context, atentia fondurilor de investitii se indreapta in mod expres catre Romania", a precizat, ieri, domnul Pogonaru, in cadrul unei conferinte de presa.
     In opinia presedintelui AOAR, "respectarea regulilor jocului este esenta", insa, la noi, "regulile sunt adesea ambigue".
     Cei cativa mari jucatori care si-au deschis business-uri pe piata noastra in ultima vreme sunt "mult prea putini", opineaza Florin Pogonaru, adaugand: "Daca pana acum modelul de crestere a economiei romanesti s-a bazat pe atragerea capitalului strain (care nu este de neglijat) si pe exporturi, pentru perioada urmatoare acest model nu va mai adauga valoare suficienta si nu va mai sprijini populatia. Vedem o schimbare a modelului economic dintr-un model bazat pe capital strain intr-unul endogen, bazat pe noi insine".
     Avem capital romanesc care nu se poate investi, in timp ce asteptam la capitalul strain care nu intra in economie, a subliniat domnia sa, mentionand ca avem la dispozitie banii din fondurile de pensii si sumele ce intra in tara, din strainatate.
     Ținand sa precizeze ca, pana sa ajungem la un pact economic general, trebuie sa ajungem la un pact economic pe sectoare si ca politica ajutorului de stat trebuie sa sustina refacerea lantului de valori, reprezentantul mediului de afaceri a spus ca, la noi, intotdeauna se pleaca de la premisa ca orice investitor roman este suspect: "Ne-am contorsionat spiritul intr-un spirit catastrofist".
     AOAR sustine parteneriatul public-privat (PPP), fiind de parere ca trebuie identificate resurse noi, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru dezvoltarea economica.
     "PPP ar putea sa stea la baza dezvoltarii endogene a economiei. Acum, ceea ce lipseste la PPP este costul capitalului si definirea asumarii de riscuri, la nivelul administratiei de stat", a declarat domnia sa.
     In acelasi ton, Cristian Parvan, secretarul general al AOAR, a precizat ca mediul de afaceri doreste sa repuna in discutie parteneritul public-privat, ca pe o baza de dezvoltare a investitiilor, in primul rand romanesti, fara sa impuna oprelisti celor straine. "Romania trebuie sa-si defineasca bine modul de dezvoltare si sa-si definitiveze actiunile si prin atragerea de capital privat", a conchis domnul Parvan.
     Reprezentantii AOAR au dat ca exemplu pozitiv de PPP proiectul Netcity, care presupune realizarea "Retelei metropolitane de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii".
     Preconizat ca se va desfasura pe trei etape, cu o valoare estimata in studiul de fezabilitate la 300 milioane euro, proiectul a trecut de prima etapa, acum fiind blocat de circa doi ani.
     Netcity stagneaza din cauza unui blocaj institutional creat de lipsa normelor de aplicare a legii privind regimul infrastructurilor de comunicatii, dar si in urma lansarii, de catre Consiliul Concurentei, a unui raport preliminar ce releva "neintelegerea pietei si declararea unei pozitii periculoase in piata" a companiei care dezvolta proiectul,ducand Netcity intr-o zona tarifara nesustenabila, a declarat Adrian Florea, directorul general al companiei Netcity Telecom (compania investitoare), parte a UTI Grup.
     Pana acum, societatea a investit 45 de milioane de euro in acest proiect.
     Domnul Florea asteapta ca, pana in toamna, sa se rezolve aceasta situatie, iar proiectul sa fie reluat. 

      Aprobarea Codului Fiscal de catre deputati este un mare progres pentru mediul de afaceri, intrucat duce la stimularea consumului si a cererii locale, prin reducerile de taxe asteptandu-se "inviorari" in mediul investitional, considera Florin Pogonaru.
     "Am participat la dezbaterile pe marginea proiectului de Cod Fiscal si am fost ascultati. Insa, sunt si lucruri care nu au trecut si pentru care ne exprimam nemultumirea. De exemplu, consolidarea grupurilor fiscale romanesti. Avem o lege schioapa a holdingului, care prevede unele lucruri din ceea ce ar trebui sa prevada o lege a holdingului, dar lipseste, la nivelul grupurilor romanesti, compensarea pierderilor cu castigul. Acest lucru, in ciuda tuturor eforturilor noastre, nu a trecut".
     Codul Fiscal a fost aprobat in camera decizionala, marti, principala reducerea fiscala fiind scaderea TVA de la 24% la 19%.

   


(215 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Pogonaru: "Romania - una dintre tarile cu cel mai putin capital autohton" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71467304229736 seconds.