Luni, 29 Iunie 2015 - 05:18 AM Aleg.RO: Parlamentul grec a aprobat organizarea unui referendum la 5 iulie pe tema propunerilor de reforme

Publicat de: ---

jurnalulnational

Grecia pune Uniunea Europeana intr-o situatie fara precedent . Dupa cateva ore de discutii aprinse, parlamentul de la Atena a votat pentru referendumul prin care grecii vor decide daca accepta sau nu conditiile creditorilor internationali. In discursul sau din legislativul de la Atena, premierul Alexis Tsipras le-a cerut grecilor sa spuna NU ultimatumului dat de creditori.

In favoarea referendumului, propus pentru data de 5 iulie, au votat 178 de deputati, din totalul de 300, potrivit agentiilor internationale de presa, citate de Agerpres

Premierul Tsipras, care se opune unor noi reduceri bugetare, a propus vineri seara organizarea referendumului si le-a cerut alegatorilor greci sa respinga pachetul de reforme propuse de creditori.

"In tara in care s-a nascut democratia nu vom cere permisiunea d-lor Schaeuble si Dijsselbloem sa permita poporului sa hotarasca. De ce atunci, unii se tem azi de verdictul poporului grec? Si de ce ne santajeaza? Ar trebui sa ia in considerare ca santajul are efect de bumerang.  Si spun asta pentru ca unii inca mai cred ca problema Greciei e un joc", a spus premierul Tsipras.Un discurs populist care a produs discutii aprinse in parlamentul de la Atena. Atat de aprinse incat Antonio Samaras, liderul principalei formatiuni din opozitie Noua Democratie si fostul premier al Greciei a parasit sala, dar nu inainte de a da o replica usturatoare.

Antonio Samaras, liderul Partidului Noua Democratie: "Ce veti cere poporului elen? Sa decida asupra unei propuneri de negocieri care s-au incheiat?  Sunteti intr-o situatie ridicola. Duceti democratia noastra spre  o parodie institutionala!"

Deputatii majoritatii guvernamentale (stanga radicala Syriza si aliatii lor din cadrul dreptei suveraniste Grecii Independenti, ANEL) au votat in favoarea referendumului, la fel si deputatii partidului neonazist Zori Aurii. Adresandu-se parlamentarilor inainte de votul organizat in legatura cu propunerea privind referendumul, premierul grec, Alexis Tsipras, a estimat ca ''poporul va spune un mare NU ultimatumului, dar in acelasi timp un mare DA Europei solidaritatii''.

Conservatorii din cadrul partidului Noua Democratie si socialistii PASOK (Miscarea Socialista Panelena) au votat impotriva, la fel si comunistii (KKE) si partidul centrist Potami. Fostul premier grec Antonis Samaras, conservator, a estimat, in discursul sau inainte de votul in parlament, ca referendumul din 5 iulie va sfarsi prin a impinge Grecia in afara zonei euro.


(347 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Parlamentul grec a aprobat organizarea unui referendum la 5 iulie pe tema propunerilor de reforme | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.40308713912964 seconds.