Miercuri, 27 Ianuarie 2016 - 05:25 AM Aleg.RO: Parlamentarii propun SCHIMBARI in acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Ce BANI ar primi familiile

Publicat de: ---

jurnalulnational

Mai multe proiecte de lege privind indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si promovarea drepturilor copilului se afla, marti, pe ordinea de zi a Comisiei de munca din Camera Deputatilor . Una dintre initiativele legislative stabileste ca mamele vor beneficia de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, precum si de o indemnizatie lunara, cuantum de 85% din media veniturilor nete obtinute in ultimele 12 luni de munca. O alta propunere prevede posibilitatea ca bunicii care au grija de nepoti sa primeasca bani de la stat.

Proiecte de lege privind indemnizatia de crestere a copilului Foto: romaniatv.net Documente atasate: Proiect de lege privind indemnizatia lunara pentru cresterea copilului Proiect de lege privind indemnizatia lunara pentru cresterea copilului Proiect de lege privind indemnizatia lunara pentru cresterea copilului Proiect de Lege privind protectia si promovarea drepturilor copilului Proiect de Lege privind plata diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011

Membrii Comisiei de Munca au pe ordinea de zi mai multe proiecte de lege, printre care unele referitoare la concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.

Prima propunere legislativa care ar trebui dezbatuta, marti, de deputati si care vizeaza modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, este initiata de senatorul liberal Popa Mihaela si se refera la 

Astfel, potrivit proiectului de lege, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, persoanele care in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit Legii 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia, optional, de urmatoarele drepturi:

a. concediu pentru cresterea copilului in varsta pana la un an, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara b. concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, precum si de o indemnizatie lunara.

Indemnizatia lunara prevazuta la lit.a. se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii copilului si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.Indemnizatia lunara prevazuta la lit.b. se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in utlimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nasterii si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.

Concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor nascuti, adoptati, luati in plasament sau incredintati in vederea adoptiei pana la 1 ianuarie 2015, se acorda conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concendiul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, in forma anterioara modificarilor si completarilor aduse prin prezenta lege.

Proiectul a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE INTEGRAL

O alta propunere de lege pentru completarea si modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, a fost initiata de doi deputati UDMR - Marko Attila-Gabor, Mate Andras-Levente.

Potrivit proiectului de lege, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, respectiv doi ani, bunicul care supravegheaza zilnic copilul, beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantunum de 0,5 ISR.Drepturile banesti se acorda numai daca ambii parinti au un loc de munca cu norma intreaga si daca copilul nu indeplineste conditiile pentru a fi inscris la gradinita, pe baza de cerere.Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului, cu exceptia veniturilor din valorificarea de drepturi de proprietate intelectuala, din inchirieri de locuinte, de proiecte europene, care, cumulate, nu depasesc lunar 1,2 ISR, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR.

Propunerea de lege a fost respinsa de Senat si trimisa pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Un alt proiect de lege, initiat de 15 deputati si senatori PSD si PNL, prevede ca indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR, pentru primul an, respectiv nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR, pentru al doilea an

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat si trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Patru senatori PSD au initiat un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

Astfel, potrivit propunerii legislative, in cazul in care unul dintre parinti impiedica sau afecteaza in mod negativ legaturile personale ale copilului cu celalalt parinte, prin nerespectarea programului stabilit de instanta sau convenit de parinti, celalalt parinte poate cere serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanelor cu atributii de asistenta sociala in circumscriptia caruia se afla locuinta copilului, sa monitorizeze relatiile personale cu copilul pentru o durata de pana la sase luni.Cu ocazia monitorizarii, reprezentantii serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, persoanele cu atributii de asistenta sociala, pot realiza intervievarea parintilor, a copilului, a persoanelor cuc are copilul relationeaza, precum si a altor persoane a caror intervievare se apreciaza a fi utila in vederea intocmirii raportului de monitorizare.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat si trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Un alt proiect de lege care se afla pe ordinea de zi la comisia de munca de la Camera Deputatilor, se refera la plata diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011.

Potrivit proiectului de lege initiat de 32 de deputati si senatori, personalul didactic din invatamantul de stat caruia, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, nu i s-au acordat diferentele salariale pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011, i se platesc aceste drepturi esalonat, pentru o perioada de cinci ani, de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, astfel:

in primul an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 5% din valoarea direfentelor salariale in al doilea an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 10% din valoarea direfentelor salariale in al treilea an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 25% din valoarea direfentelor salariale in al patrulea an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 25% din valoarea direfentelor salariale in al cincilea an de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se plateste 35% din valoarea direfentelor salariale

Pentru personalul didactic pensionat, care este indreptatit sa primeasca diferente salariale, plata acestora se face intr-o singura transa, iar pentru personalul didactic care se pensioneaza dupa data intrarii in vigoare a prezentei legi,plata diferentelor salariale se face esalonat, astfel incat sa fie incheiata cel mai tarziu la data pensionarii.Pentru personalul didactic care si-a schimbat locul de munca in perioada octombrie 2008-13 mai 2011, calculul si plata diferentelor salariale se vor face de fiecare unitate de invatamant la care a fost incadrat si salarizat in aceasta perioada.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat si trimisa pentru raport suplimentar la comisiile permanente ale Camerei Deputatilor, care este si camera decizionala.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE


(366 )

 

Link-uri înrudite

· Alte ºtiri din sursa
Jurnalul Naþional

· Alte ºtiri de la ---


Azi: Cea mai cititã ºtire din sursa Jurnalul Naþional:

Parlamentarii propun SCHIMBARI in acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Ce BANI ar primi familiile | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.