Marți, 02 Februarie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: Muzeul de Istorie a Romaniei a lansat un concurs international pentru reabilitarea sediului sau

Publicat de: ---

jurnalulnational

Demararea lucrarilor de consolidare a sediului Muzeului National de Istorie a Romaniei se numara printre prioritatile strategice ale Ministerului Culturii in anul 2016 . Astfel, Ernest OberlÀnder-Tarnoveanu, directorul general al MNIR, si ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, au anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, lansarea concursului international de solutii de arhitectura "Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei", organizat sub egida Uniunii Internationale a Arhitectilor.

La conferinta au participat si Sergiu Nistor, consilier prezidential, Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura a Senatului, Gigel Stirbu, presedintele Comisiei pentru cultura a Camerei Deputatilor, Ana Maria Zahariade, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, si Paul Ioan, director general al Profesional Construct.

In acest context, Ernest OberlÀnder-Tarnoveanu a declarat ca reabilitarea sediului MNIR va deveni realitate gratie conlucrarii institutiilor implicate in proiect. Totodata, directorul general al MNIR a accentuat faptul ca patrimoniul muzeului a suferit degradari de-a lungul timpului, tocmai pentru ca nu au fost conditii propice pentru pastrarea obiectelor cu valoare istorica inestimabila. Astfel, proiectul de consolidare a MNIR este o consecinta fireasca a acestei stari de fapt. Totusi, nu exista inca o hotarare certa privind mutarea patrimoniului aflat in acest moment in incinta MNIR in spatii de depozitare prielnice sau in laboratoare speciale, pe parcursul desfasurarii lucrarilor de reabilitare, a precizat Ernest OberlÀnder-Tarnoveanu.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.All site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrozfqlkunfuj', {myMaster: 'cUFVIc8hnWY12MT8qto9goLrcsx61X63Ya0wDgWCtY7.B7' });

La randul sau, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a afirmat ca acest nou proiect demarat este menit sa configureze o consolidare ce se continua inca din 2002, pentru MNIR, care este un "pol urban si ideologic". Ministerul Culturii a colaborat cu Ministerul de Finante pentru alocarea fondurilor in vederea reabilitarii MNIR si va superviza licitatiile privind noul proiect, a explicat Vlad Alexandrescu. "Proiectul MNIR va cantari si pentru celalalt proiect cultural important, «2021 - Bucuresti Capitala Culturala». Datele coincid, muzeul s-ar putea redeschide in acelasi timp cu celalalat proiect", a mai spus Vlad Alexandrescu.

Pe de alta parte, consilierul prezidential Sergiu Nistor a reiterat sustinerea Presedintiei Romaniei pentru acest proiect. "Presedintele Romaniei sustine aceasta initiativa in care Ordinul Arhitectilor si managementul muzeului au trebuit sa rezolve o situatie si lauda abnegatia celor care s-au angrenat in acest proiect, pentru a lansa un concurs international. Un obiectiv de interes national ca MNIR poate sa genereze coerenta si solidaritate dincolo de scena politica. Presedintele Romaniei a considerat ca solutia administrativa a rezolvarii acestei probleme este una de maxima transparenta. Conflictele de interese sunt, astfel, evitate. Pretuirea istoriei este importanta", a spus Sergiu Nistor.

Directorul MNIR, Ernest OberlÀnder-Tarnoveanu, a amintit si de sprijinul primit din partea Ambasadelor Frantei, Austriei si Portugaliei, pentru organizarea concursului.

"Institutia si cladirea au o semnificatie unica in cultura si istoria Romaniei. Emotia acestui moment este legata de profesia de arhitect. Pentru arhitecti, institutia concursului duce indiscutabil la calitate arhitecturala maxima, creste calitatea constructiei, institutie folosita in intreaga lume, mai putin in Romania. Uniunea Arhitectilor lupta pentru implementarea concursurilor. Este un moment important pentru ca am reusit sa organizam acest concurs international. Majoritatea cladirilor notabile occidentale au fost construite prin astfel de concursuri. Sper ca acest concurs va izbuti sa arate cat de important este MNIR. Operatia este complicata, pentru ca spatiul in care functioneaza MNIR nu este proiectat pentru a gazdui un muzeu. S-au facut studii de expertiza si s-au introdus intr-o tema de proiectare care sa invite arhitectii, pentru a-i atrage sa aduca cele mai potrivite solutii", a declarat Ana Maria Zahariade, vicepresedinte al Uniunii Arhitectilor din Romania.

Elaborarea proiectului de catre Ordinul Arhitectilor a fost posibila datorita unei conjuncturi favorabile intre institutiile statului, a adaugat Ana Maria Zahariade.

La randul sau, Paul Ioan, directorul general al Profesional Construct, a laudat proiectul arhitectural al MNIR original, accentuand faptul ca noi lucrari se pot reglementa pe scheletul initial al cladirii. "Inginerii au gandit structura arhitecturala cat sa o putem folosi si astazi. Pe patru hectare este un singur corp de cladire, deci exista o unitate in limitele structurii proiectate", a spus Paul Ioan.

Totodata, Ernest OberlÀnder-Tarnoveanu a afirmat: "Din decembrie 2006 pana in prezent am sperat si am incercat prin toate caile sa repornim proiectul. Inainte ca lucrarile sa fie reluate, interventia profesionistilor este necesara, pentru a nu vaduvi patrimoniul de o cladire atat de importanta. Realizarea unui amendament la legea bugetului, proiect de lege demarat de Gigel-Sorinel Stirbu, presedintele Comisiei pentru cultura din Camera Deputatilor, a fost un pas necesar si ii multumesc pe aceasta cale".

Totodata, Gigel Stirbu a precizat ca a existat un proiect esuat privind MNIR, dar spera ca, in 2021, muzeul sa fie redeschis, iar eforturile pentru protejarea patrimoniului sa fie un obiectiv concret al Romaniei.

Cei interesati sa participe la acest concurs de reabilitare a MNIR se pot inscrie pana la sfarsitul lunii mai. "In luna iunie, vom avea o jurizare dupa litera si spiritul legii romanesti, dar si a Uniunii Arhitectilor. In luna iulie sper sa cadem de acord pentru anuntarea castigatorului. Din momentul inceperii executiei, deci si a finantarii, lucrarile vor dura 5 ani", a spus Ernest OberlÀnder-Tarnoveanu, precizand ca primele expozitii vor fi dedicate romanilor din afara tarii, respectiv universului copilariei.

Acesta a explicat, recent, pentru MEDIAFAX, ca pentru proiectare este necesara o suma de 4.600.000 de euro, cu TVA. Totodata, suma necesara pentru lucrarile la unul dintre corpurile institutiei muzeale se ridica la aproximativ 3.400.000 de euro, pentru o perioada de doi ani. Despre costurile suplimentare, directorul MNIR a declarat ca au fost facute deja investitii pentru relocarea muzeului. "Avem cumparate materiale pentru ambalare si transport. Am prevazut in buget un milion de lei pentru ambalaje personalizate, dar aceasta suma reprezinta doar 30% din ceea ce ar trebui sa investim", a declarat, pentru MEDIAFAX, Ernest OberlÀnder-Tarnoveanu, precizand ca va face o solicitare de suplimentare a subventiei la Ministerul Culturii.

Calendarul estimativ pentru desfasurarea activitatilor este urmatorul: februarie - iulie 2016 - organizarea concursului international de solutii; septembrie - decembrie 2016 - inceputul proiectarii; 2017 - finalizarea proiectarii si inceputul executiei; 2019 - finalizarea lucrarilor de restaurare, consolidare si constructie, precum amenajarea si deschiderea partiala a unor spatii expozitionale ("Centenarul desavarsirii unitatii nationale"); 2020 - receptia; 2021 - receptia finala.

In prima faza, inaugurata in anii 2019 - 2020, "Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei" va prezenta publicului urmatoarele expozitii permanente: "Preistorie", "Geto-dacii" si "Dacia romana", "Evul Mediu", "Epoca moderna si contemporana", "Tezaurul istoric", "Cabinetul Numismatic", "Lapidarium", "Muzeul National Filatelic", "Istoricul zonei, cladirii si al MNIR". Ulterior, in anii 2021 -2022 se vor deschide alte doua expozitii permanente: "Romanii din afara granitelor" si "Istoria copilariei" (titlu provizoriu).

"Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei", prin reorganizarea spatiala si functionala, dar si prin dezvoltarea ofertei culturale si "de loisir", isi propune sa atraga cel putin 300.000 de vizitatori anual, precum si o prezenta similara in mediul virtual. In acelasi timp, se va urmari atragerea unui public mult mai divers decat pana in prezent.

Muzeul National de Istorie a Romaniei a fost infiintat in anul 1970, fiind "cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara, dintai nu intr-o perspectiva cronologica, ci sub aspectul reprezentativitatii", se arata pe site-ul institutiei.

In consecinta, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, in primul rand cele din metal pretios, in singurul loc public unde securitatea si vizibilitatea puteau fi asigurate in aceeasi masura. De asemenea, o multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit in expozitiile MNIR, pentru a ilustra mileniile de istorie ori, pentru mai multa acuratete, istoria de atunci.

Cladirea care adaposteste muzeul este ea insasi un monument istoric, ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic de inspiratie germana. Structura cladirii a fost serios afectata de cutremurele din 1940 si 1977, astfel incat procesul de reabilitare a devenit principala preocupare a reprezentantilor muzeului, in ultimul deceniu.

Citeste si: Muzeul National de Istorie a Romaniei se pregateste de reabilitare; va fi redeschis dupa 5 ani Citeste si: Ministrul Culturii: Este ingrijoratoare coruptia din domeniul patrimoniului

Potrivit site-ului institutiei, in ciuda dificultatilor pe care reabilitarea le-a generat, s-a reusit ca trei dintre sectiile expozitiei permanente (Tezaurul Istoric, Lapidarium-ul si Columna lui Traian) sa ramana deschise, iar holul central al muzeului, complet refacut, este gazda mai multor expozitii temporare.

Muzeul National de Istorie ocupa 8.000 metri patrati si reuneste in aproximativ 60 de sali exponate. Parcurgandu-le, publicul face cunostinta cu marturii despre prezenta omului pe teritoriul Romaniei inca din paleolitic (600.000 ani - 6.000 ani i.e.n), cultura materiala si spirituala a geto-dacilor, razboaiele daco-romane si transformarea Daciei in provincie a Imperiului roman, aparitia si definitivarea structurilor de putere ale statului in societatea medievala, domniile fanariote, revolutia burghezo-democratica de la 1848, castigarea independentei, declansarea celor doua razboaie mondiale si intrarea Romaniei sub influenta ruseasca.

Printre obiectele de patrimoniu de la Muzeul National de Istorie a Romaniei se numara bratari dacice regale de aur, monede de aur de tip Koson, monede de tip Koson din argint, umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice, monede grecesti de aur de tip Lysimachos, emise in secolele II-I i.e.n, la Tomis si Kallatis, un depozit de unelte si arme de fier, precum si monede de argint si bronz.


(221 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Muzeul de Istorie a Romaniei a lansat un concurs international pentru reabilitarea sediului sau | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63500308990479 seconds.