Marți, 09 Februarie 2016 - 05:19 AM Aleg.RO: "Voi propune Guvernului sa infiinteze o agentie care sa preia Programul Prima Casa"

Publicat de: ---

Bursa      * BCR: "Darea in plata va distorsiona piata imobiliara si sectorul ipotecar, va conduce la disparitia Programului Prima Casa, va scadea dobanzile la depozite si va ingreuna creditarea"
       Cum discutiile pe marginea Legii darii in plata urmeaza sa fie reluate, astazi, in comisiile de specialitate din Senat, analizele bancilor, ce contin argumente contra acestui proiect, nu intarzie sa apara .
     Banca Comerciala Romana (BCR) a transmis ieri, printre altele, intr-un comunicat, ca Legea darii in plata va distorsiona piata imobiliara si sectorul ipotecar, va ingreuna creditarea, va conduce la scaderea dobanzilor la depozite si va face sa dispara Programul Prima Casa.
     Initiatorul legii, deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, a reactionat la analiza BCR. Domnia sa ne-a precizat: "Nu am inteles daca bancile au vreun amendament la Legea darii in plata. Am inteles, insa, ca nu o vor deloc. Ei (n.r. bancherii) folosesc inca expresia «forma actuala a legii». Nu exista o forma actuala, este o alta forma, modificata, care se dezbate in Parlament. Este clarificat fara echivoc ca de lege nu beneficiaza persoanele juridice care au luat credite pentru dezvoltarea imobilelor".
     Initiatorii proiectului legislativ au adus mai multe modificari textului de lege, care urmeaza sa fie discutate in Parlament.
     Analiza BCR privind impactul Legii darii in plata releva consecinte "semnificative, de la contractia pietei ipotecare, la distorsionarea pietei imobiliare si pana la impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania", arata comunicatul BCR.
     Acesta apreciaza ca, potrivit simularilor financiare ale echipei de analistii ai bancii, "considerand forma curenta a proiectului de lege", institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale ca sa reduca riscul de credit si ca sa protejeze fondurile deponentilor si ale actionarilor, "din care se acorda credite": "Astfel, analistii BCR au modelat impactul unei cresteri medii a avansului la creditele ipotecare si imobiliare de la 15%, in prezent, la o medie viitoare de 30%, nivel considerat prudential pentru a asigura rambursarea fara riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienti".
     Specialistii de la BCR subliniaza ca vom avea de-a face cu o contractie semnificativa a pietei ipotecare si imobiliare cu aproximativ 60%, reprezentand aproximativ 160.000 de clienti care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit. "Considerand situatia actuala din piata, doar 1 din 10 clienti avand posibilitatile financiare sa prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, analiza de impact a scos la iveala faptul ca, la nivelul intregii piete, numarul de clienti eligibili se va reduce cu 60% in urmatorii 5 ani, de la 270.000 de clienti la 110.000", mai arata comunicatul.
     Totodata, Programul Prima Casa va disparea, considerand situatia efectiva in care garantia statului devine nula, fara garantia statului institutiile financiar-bancare nemaiputand oferi facilitatile de avans scazut si dobanda redusa, adauga sursele citate.
     Acestea arata ca volumul finantarilor imobiliare intermediate de banci va scadea pe o perioada de 5 ani de la aproximativ 50 miliarde lei, la circa 15 miliarde lei.
     Catalin Zamfir vine cu o idee noua, legata de Programul Prima Casa: "Daca bancile nu mai vor acest program, atunci voi propune Guvernului sa infiinteze o agentie guvernamentala care sa acorde astfel de produse cu garantie de stat. Sau produsul poate fi acordat prin CEC Bank. De ce sa capitalizam bancile?"
     * BCR preconizeaza "o scadere semnificativa a dobanzilor la depozite"
     Un alt efect pe care, in opinia BCR, l-ar avea Legea darii in plata ar fi o scadere semnificativa a dobanzilor la depozite, in contextul unui surplus de lichiditate. Doar ca, in prezent, dobanzile la depozite deja sunt aproape de zero.
     "Pentru un client mediu (incluzand familiile unde ambii soti sunt co-debitori) va fi necesara o perioada suplimentara cu 8 ani mai lunga, ca sa economiseasca suficient pentru avansul unui credit pentru casa (simularea include inclusiv ajustarea in jos a preturilor caselor si apartamentelor)", arata banca.
     Analistii BCR estimeaza ca Legea Darii in Plata, "in forma sa curenta", va distorsiona semnificativ piata imobiliara, "permitand unui numar restrans de detinatori de lichiditati semnificative (numerar sau depozite) avantajul inechitabil de a profita de scaderea preturilor imobiliare si a face investitii speculative, cu risc zero, beneficiind de prevederile legii pentru a ceda, fara restrictii, imobilele catre bancile creditoare, in cazul in care investitiile nu aduc randamentul scontat".
     Daca preturile locuintelor vor scadea, asa cum estimeaza analistii BCR, atunci valoarea efectiva a avansului nu va creste cu 100%, chiar daca ponderea acestuia se va dubla (de la 15% la 30%), pentru simplul motiv ca un avans mai mare dintr-o valoare mai mica poate fi similar cu un avans mai mic dintr-o valoare mai mare.
     In plus, si valoarea creditului va fi mai mica, astfel ca debitorul va trebui sa plateasca mai putin, ceea ce nu este chiar in detrimentul lui...
     In acest context, sunt voci care spun ca bancile nu isi doresc o scadere a preturilor imobiliarelor si ca este posibil ca inasprirea politicilor de creditare sa fie cel mult declarativa, gandita ca un nou mod prin care unii parlamentari sa fie influentati, in conditiile in care, astazi, dezbaterea Legii este reluata in Comisiile de specialitate din Senat.
     Specialistii BCR mai spun ca Legea darii in plata va conduce la cresterea semnificativa a nivelului chiriilor, in pofida lipsei de imbunatatiri a fondului locativ destinat inchirierii, si doar in baza unei cereri mult mai ridicate decat oferta.
     Ca reactie la afirmatiile BCR, Catalin Zamfir ne-a declarat: "Mi-as fi dorit sa vad intai o analiza a BCR legata de situatia la zi a hotararilor din instanta in procesele castigate de clienti pe clauze abuzive, in urma carora banca trebuie sa restituie oamenilor 85,5 milioane de euro. As dori sa stiu care este stadiul respectarii deciziilor din instanta conform carora BCR trebuie sa restituie acesti bani. M-ar mai interesa si situatia de la BCR Banca pentru Locuinte, care, conform Curtii de Conturi, a acordat credite in mod ilegal".
     Amintim ca un raport al Curtii de Conturi sustine ca bancile pentru locuinte (BCR si Raiffeisen) au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal si ca va propune Guvernului sa schimbe modul in care statul se va implica pe viitor in programul "Banca pentru Locuinte".
     Reprezentantii BCR BpL ne-au transmis ca bancile de locuinte din Romania au respectat legislatia nationala, spunand ca asteapta ca aspectele ridicate de Curtea de Conturi sa fie clarificate, in beneficiul final al consumatorilor.
     Acestia ne-au declarat: "Bancile pentru Locuinte (Sistemul Bauspar) reprezinta o institutie europeana de traditie de peste 100 de ani. Sistemul Bauspar din Romania, introdus in anul 2002, urmareste intocmai filozofia si practica Sistemului Bauspar european de a stimula atat economisirea, cat si creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sanatoase pentru cei care le locuiesc. Prin urmare, legislatia nationala care reglementeaza acest sistem este in perfecta armonie cu legislatia si practica europeana. Bancile de Locuinte din Romania au respectat intocmai aceasta legislatie nationala, astfel incat avem convingerea ca toate aspectele ridicate de echipele de auditori externi ai Curtii de Conturi urmeaza a fi clarificate, in beneficiul final al consumatorilor".
     Referitor la Legea darii in plata, zilele trecute, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a mentionat, in cadrul unui briefing de presa, ca reactia bancilor la acest proiect legislativ, prin adoptarea unor masuri ca majorarea avansului sau crearea unor noi tipuri de credite ipotecare, este "prudentiala si normala" si nu trebuie interpretata ca un fel de razbunare.
     "Legea darii in plata, daca va fi aprobata in concordanta cu expunerea de motive, adica sa se refere la cei care au probleme reale, nu ar strica", a conchis domnia sa.
     Deputatul PNL Daniel Catalin Zamfir, unul dintre initiatorii legii care prevede ca, odata cu cedarea imobilului catre banca, este stinsa intreaga datorie, a reiterat, recent, ca exista o forma clara de presiune a bancilor referitoare la acest act normativ: "Ii anunt (n.r. pe bancheri) ca la principiul de impartire a riscului nu vom renunta cu toate presiunile si amenintarile pe care le vor face bancile".
     Domnul Zamfir spera ca cererea de re-examinare adresata Parlamentului de catre presedintele Klaus Iohannis pentru acest act normativ, la care au fost aduse modificari de catre initiatori, sa fie adoptata de Senat pana la sfarsitul lunii februarie.
     Cererea de re-examinare a presedintelui a fost amanata, martea trecuta, de Comisia juridica si de Comisia de buget-finante, aceasta urmand sa fie inclusa din nou, astazi, pe ordinea de zi a comisiilor.   


(361 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Voi propune Guvernului sa infiinteze o agentie care sa preia Programul Prima Casa" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.