Miercuri, 10 Februarie 2016 - 05:10 AM Aleg.RO: Legea defaimarii a lui Liviu Dragnea, adoptata de deputatii juristi. AMENZILE au fost marite pana la 100.000 lei

Publicat de: ---

Gândul

Deputatii din Comisia Juridica si din cea pentru Drepturile Omului au adoptat, marti, legea defaimarii, initiata de liderul PSD, Liviu Dragnea, marind la propunerea presedintelui PSD cuantumul amenzilor pana la 100 .000 de lei pentru cei care aduc atingere imaginii unui grup sau unei comunitati.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea Foto: Romania TV

Deputatii juristi au decis ca sanctiunile aplicate de acest Departament sa fie cele prevazute in Ordonanta Guvernului 137/2000, adoptand un amendament depus chiar de Liviu Dragnea, potrivit Mediafax."(1) Contraventiile prevazute la art. 2 alin. (2), (4), (5) si (7), art. 6-9, art. 10, art. 11 alin. (1), (3) si (6), art. 12, 13, 14 si 15 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate", se arata la Articolul 26 al Ordonantei de Guvern mentionate.

"Cuantumul sanctiunilor a fost marit tocmai pentru a-i descuraja pe cei care vor sa lanseze afirmatii defaimatoare", a explicat Liviu Dragnea.In varianta adoptata de Senat proiectul prevedea ca defaimarea sociala s-ar putea sanctiona cu amenda de la 1.000 la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 la 60.000 de lei, daca vizeaza un grup social.

Legea a trecut in Comisiile comune din Camera Deputatilor cu 17 voturi ''pentru'' si 5 ''impotriva''. Proiectul va intra cel mai probabil miercuri la votul final din plenul Camerei Deputatilor care este for decizional.

Deputatii PNL au votat impotriva acestei legi, argumentand ca reprezinta "un pumn in gura dat ziaristilor din Romania".Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunta in octombrie ca va elimina, in Camera Deputatilor, criteriul defaimarii pe criterii de apartenenta politica si de avere din Legea defaimarii pe care a initiat-o, pentru a elimina riscurile de "interpretare gresita", si ca va diminua cuantumul amenzilor.Dragnea sustinea atunci ca a urmarit cu foarte mare atentie toate observatiile care au aparut in spatiul public si a precizat ca "aceasta lege nu a fost gandita ca un mijloc de cenzura", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umana".

Initiativa legislativa vizeaza infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, dar si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa includa programe de promovare a tolerantei, profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema, iar unitatile de invatamant sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".Consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti vor fi insarcinate anual cu elaborarea unui plan privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup si nivelul administratiei publice locale.Initiativa legislativa vizeaza nu numai institutiile publice. Astfel, orice angajator cu cel putin 50 de angajati va include in Regulamentul de organizare si functionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.


(215 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Legea defaimarii a lui Liviu Dragnea, adoptata de deputatii juristi. AMENZILE au fost marite pana la 100.000 lei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.292484998703 seconds.