Miercuri, 10 Februarie 2016 - 05:10 AM Aleg.RO: Legea achizitiilor publice se modifica. Pretul cel mai mic nu va mai fi unicul criteriu de atribuire

Publicat de: ---

romanialibera

Licitatiile publice nu vor mai avea ca cel mai important criteriu de atribuire pretul cel mai mic, au stabilit senatorii, care au aprobat marti un proiect de modificare a legii achizitiilor publice . Daca legea va trece si de Camera Deputatilor, criteriul de atribuire va fi cel mai mic pret raportat la cea mai buna calitate.

contract licitatie publica Foto: romaniatv.net

In favoarea modifiarii legislative s-au pronuntat 88 de senatori, existand o singura abtinere. Practic, senatorii anuleaza pretul cel mai mic drept unic criteriu de atribuire a unui contract public, initiativa legislativa venita de la Guvernul Ponta.

"Venim cu praguri valorice noi pentru diverse tipuri de contracte, reducerea termenelor limita intre depunerea candidaturilor si deschiderea ofertelor, care pot ajunge si la 15 zile, in acelasi timp introducem obligativitatea realizarii procedurilor de achizitie prin mijloace electronice, va exista un singur criteriu de atribuire - cea mai buna oferta tehnico-economica, iar acest criteriu va avea mai multe subcriterii. Deci criteriul pretului cel mai mic va disparea. Avem pretul cel mai scazut, cel mai bun raport calitate-pret", a declarat in Senat presedintele Agentiei Nationale de Achizitii Publice, Bogdan Puscas, citat de Mediafax.

El a mai spus ca va fi introdusa si obligativitatea consultarii pietei inainte de lansarea unei proceduri de achizitie.

Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus ca legislatia trebuia modificata voluntar, nu la presiunea directivelor europene.

"Achizitiile publice au fost robinetul principal prin care s-au scurs in diversele buzunare resursele acestei tari. (...) Problema este modul in care se aplica. Putem sa avem legea cea mai buna, daca nu normele de aplicare nu sunt extrem de precise, cu siguranta se vor gasi portite de a eluda aceasta lege, mai ales daca aceasta chestiune a pretului cade sau nu mai este atat de importanta", a adaugat senatorul PNL Nicolae Vlad Popa.

La randul lui, senatorul UNPR Bumbu a cerut celeritate in instantele de judecata, atunci cand sunt termene ale contestatiilor licitatiilor.

"Pe subiectul contestatii, am prevazut expres in lege doua elemente de noutate. Anume complete specializate la nivelul curtilor de apel, obligativitate asumata impreuna cu CSM, si exista o procedura administrative bazata pe notificari obligatorii prin care contestatorul intai trebuie sa parcurga aceasta procedura administrativa, care poate corecta lucrurile inainte de a contesta licitatia", a explicat presedintele Agentiei Nationale de Achizitii Publice, Bogdan Puscas.

Referitor la eliminarea criteriul unic, respectiv pretul cel mai mic, seful ANAP a spus ca se urmareste adoptarea unor "solutii inovatoare, bazate pe indicatori de performanta".

Potrivit amendamentelor propuse de Curtea de Conturi si preluate de ANAP si senatori, aplicarea sanctiunii cu amenda contraventionala se prescrie in termen de 36 de luni de la data savarsirii faptei, se arata in raportul Comisiei economice. Amenzile sunt cuprinse intre 5.000 si 30.000 de lei. Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni: neducerea la indeplinire a deciziilor CNSC, nepunerea la dispozitia ANAP in termenul solicitat a informatiilor cerute si orice incalcare a prevederilor acestei legi sau a actelor normative emise in aplicarea acesteia.

Tot marti, senatorii au adoptat alte doua proiecte, privind achizitiile sectoriale si concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, parti ale unui pachet legislativ privind achizitiile publice initiat de Guvernul Ponta.

Decizia finala urmeaza sa fie luata de Camera Deputatilor.


(151 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Legea achizitiilor publice se modifica. Pretul cel mai mic nu va mai fi unicul criteriu de atribuire | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31387495994568 seconds.