Miercuri, 10 Februarie 2016 - 05:10 AM Aleg.RO: Ministrul Culturii: Opera "Cumintenia pamantului" ar putea fi vanduta pe piata libera

Publicat de: ---

jurnalulnational

Opera brancusiana "Cumintenia Pamantului" este "intr-un proces complex de negociere", iar aspectul cel mai important privind aceasta tranzactie ar fi expunerea lucrarii pentru public indiferent daca statul sau o persoana privata va fi proprietar, a declarat marti ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu .

Cumintenia pamantului

El a spus ca procesul ce implica dreptul de preemptiune a statului in achizitionarea operei trebuie inceput in fiecare an.

"'Cumintenia Pamantului' este intr-un proces complex de negociere intre diferitele organisme ale statului si proprietari si, pentru ca a inceput anul 2016, aceasta procedura s-a reluat. Conform legii, in fiecare an se reia. Asta inseamna ca proprietarii trebuie sa depuna o cerere pentru exercitarea dreptului de preemptiune la Ministerul Culturii si, dupa aceea, ministerul in colaborare cu ceilalti factori de decizie din Guvern pot sa spuna daca sustin sau nu aceasta achizitie", a declarat Vlad Alexandrescu, prezent marti la Comisia de cultura a Camerei Deputatilor.

El a adaugat ca, daca statul nu isi va exercita acest drept, opera "se va putea vinde pe piata libera".

"Trebuie stiut faptul ca (opera — n.r.) nu poate sa paraseasca tara definitiv pentru ca se afla in categoria 'Tezaur' deci este restrictionata de la export", a explicat Vlad Alexandrescu.

"Parerea mea este ca, indiferent daca ea va fi vanduta catre stat sau catre un colectionar privat, ar fi grozav daca ar putea sa ramana in circuitul public indiferent daca se afla in proprietate de stat sau in privat", a punctat ministrul.

In 2014, proprietarii operei "Cumintenia Pamantului" au anuntat intentia de a vinde lucrarea semnata de Constantin Brancusi, statul fiind invitat sa isi exercite dreptul de preemptiune in maximum 30 de zile. Pana in prezent, opera nu a fost subiectul unei licitatii publice.


(162 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Ministrul Culturii: Opera "Cumintenia pamantului" ar putea fi vanduta pe piata libera | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30488801002502 seconds.