Joi, 11 Februarie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: "Legea defaimarii" a aruncat internetul in aer!

Publicat de: ---

Bursa      Proiectul "legii defaimarii", initiata de liderul PSD, Liviu Dragnea, a starnit rumoare si pe alocuri chiar panica in randul celor care, profesionist sau amator, se exprima pe retele de socializare, bloguri sau alte platforme de comunicare online . Trecuta de Senat si beneficiind de o marire a cuantumului amenzilor din partea deputatilor din Comisia Juridica, legea este vazuta de foarte multa lume ca un "pumn in gura" presei si a celor care se exprima pe internet.
     Ieri urma sa se voteze adoptarea proiectului legii in cadrul plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional, dar dupa o disputa intre grupul PNL, care cerea scoaterea de pe ordinea de zi a votului pentru acest proiect, si cel al PSD, presedintele acestei camere, Valeriu Zgonea, a decis suspendarea sedintei. Liberalii au sustinut ca legea a fost introdusa pe ordinea de zi prin incalcarea regulamentului Camerei, deoarece raportul Comisiei Juridice a fost finalizat cu doar cateva ore inaintea dezbaterii si nu cu 5 zile, asa cum prevede regulamentul. Convocat de urgenta, Biroul Permanent a decis scoaterea "legii defaimarii" de pe ordinea de zi, urmand ca proiectul sa fie discutat saptamana viitoare. Inaintea sedintei, de la tribuna Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea a incercat sa linisteasca opinia publica si pe colegii parlamentari in legatura cu prevederile acestei legi: "Nu exista nicio prevedere care sa interzica sau sa limiteze dreptul presei de a critica oameni politici sau nepolitici, care sunt considerati corupti sau in altfel. Cred ca problema aici este ca defaimarea, de fapt, este o exceptie in societatea noastra si nu o regula. In ceea ce priveste valorile liberalismului, eu cred ca ele contin si valoarea tolerantei, a respectului libertatii celuilalt, a dreptului la imagine si nu inteleg cum un partid democratic arata o asemenea indarjire impotriva dreptului grupurilor minoritare si vulnerabile la o imagine pozitiva si armonie sociala. (...) In ceea ce priveste solicitarile venite din partea colegilor de la PNL, nu presedintele unui partid si nici macar presedintele PSD-ului nu hotaraste daca un regulament al Camerei se respecta sau nu. Nu presedintele unui partid stabileste ce au de facut liderii grupurilor parlamentare. Eu nu vreau ca aceasta lege sa fie adoptata prin incalcarea regulamentului. Domnul presedinte Valeriu Zgonea va decide acum daca regulamentul este respectat sau nu si care sunt masurile pe care le propune pentru ca aceasta lege, dupa ce va fi votata, sa nu poata sa fie contestata".
     Pe contul sau de facebook, Traian Basescu il acuza pe Liviu Dragnea ca incearca sa controleze libera exprimare pe internet: "Dragnea stie ca poate sa cumpere cu bani si favoruri unele televiziuni, radiouri, ziare nationale sau locale la pachet cu destui «deontologi». Tot Dragnea si haita lui au inteles ca mediul on-line, retelele de socializare nu pot fi controlate sau cumparate si ca acestea au devenit o alternativa viabila la mass-media traditionale. Internetul este o alternativa care face campaniile electorale mult mai greu de controlat mediatic, iar electoratul mult mai bine informat si mai putin manipulabil. Oare vrea Dragnea sa fim alaturi de China, Rusia, Iran, Siria, Turcia din punct de vedere al libertatii de exprimare?''.
     Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a anuntat ca partidul sau va ataca legea, daca va fi adoptata, la CCR, deoarece incalca mai multe libertati fundamentale: "Acest proiect de lege, promovat in Parlamentul Romaniei, este o rusine, denota o mentalitate de tip mafiot, urmareste sa introduca in societate tacerea care s-a instalat de ani de zile in Teleorman sub conducerea domnului Dragnea. Nu putem functiona dupa legea Omertei - legea tacerii folosita intre mafioti si impusa comunitatilor in care mafiotii isi desfasoara afacerile. Aceasta societate nu mai poate fi oprita din a-si exprima puncte de vedere, opinii, a critica si asa mai departe. In plus, denota o ignoranta totala a domnului Dragnea pentru ca avem in Codul Civil un capitol, un titlu de fapt, care protejeaza demnitatea, imaginea, viata privata cu mijloace extrem de moderne. Este un titlu care a avut ca model Codul elvetian civil. Nu este nevoie de o astfel de lege. Ea arata o mentalitate de tip mafiot, de tip totalitar. Este de neacceptat si evident ca o vom ataca la Curtea Constitutionala. Vor fi nenumarate motive de neconstitutionalitate pentru ca incalca libertati fundamentale de exprimare, de informare, libertatea presei. Este o mostra de politica expirata".
     Proiectul de lege prevede ca in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sa se infiinteze Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei, care va avea rol de prevenire si sanctionare a defaimarii sociale, definita ca "fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un grup social". Astfel, Departamentul poate aplica o amenda cuprinsa intre 1.000 si 30.000 lei, daca "discriminarea vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 100.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup de persoane sau o comunitate". Persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate inainta unei instante de judecata o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sau anularea situatiei create prin discriminare, in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei sau "de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei". Mai multe ONG-uri au cerut Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege, sute de mesaje critice fiind postate in mediul online la adresa acestei initiative.   


(159 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Legea defaimarii" a aruncat internetul in aer! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67255997657776 seconds.