Vineri, 12 Februarie 2016 - 04:52 AM ARTE: Cu Ghenie si Ghenea, in buricul universului

Publicat de: ---

Bursa      Un ungur a vandut o pictura uriasa cu vreo 4 milioane de euro . Asa isi socializa Sotheby's realizarea: Hungarian artist Adrian Ghenie. Avalansa de comentarii, incredibil de decente, majoritatea semnaland dezamagire in limba engleza. Cineva tine sa precizeze despre Cluj ca e capitala Transilvaniei, bagandu-i in stupori pe nefericitii londonezi ce ii schimbasera deja pasaportul lui Ghenie. Deci nu e ungur, e transilvan. Ghenie the Hungarian. Nu? Ghenie the Hun. Nici asta? Ghenie the Garian? Aaaa, Ghenie Romanul! La scurt timp, divizia sociala a Sotheby's face schimbarea, poate chiar si diferenta, dar acum cei care au comentat deja par absurzi. Mai ales ca firma respectiva nu lamureste nimic, nici macar cu o scuza. Despre ce e supararea, de ce striga toti ca Ghenie e roman, ca "demisia", ca la comisionul pe care il baga in buzunar puteau accesa macar wikipedia de unde tinem minte trei cuvinte ca roca: Baia Mare, Cluj Napoca. O doamna cu nume anglo-american si prenume vasluian incearca sa sugere ca ungur sau roman e tot una, dar si-o ia intens chiar de la o nemtoaica nascuta in Romania, care puncteaza elementare cunostinte pe care ar fi trebuit sa le posede sothebyenii despre Romania, mai ales ca "Romania is not Hungaria" si nici Bucurestiul nu e Budapesta iar noi am obosit sa ni se tot zica tigani. Aici a atins-o, probabil, pe cea pe care o banuiam nord-atlantica dar posteaza si frantuzeste, astfel ca Marea Doamna cere calmare, cum ca in Occident nu e totul perfect. Absurd, pe la inceput mai ceruse intregii Romanii sa se calmeze si ne informa ca nu suntem centrul universului. Punctul pe I il pune, ca in actuala ecuatie geopolitica, Rusia, care, printr-o blonda reprezentanta a sa tot din Franta, spune clar ca problema nu e de nationalitate, ci de cine este acest artist.
     De fapt, de aici a pornit totul. Este firesc ca publicul si clientii Sotheby's sa nu stie cine este Ghenie, desi a mai reusit niste vanzari de milioane tot la ei si nu de mult timp. Este o chestie elementara, dar si pe asta au dat-o in bara. Cum naiba au reusit sa pice cu fundul gol chiar in tortul nostru care se poate transforma rapid intr-un viespar? N-om fi noi centrul universului, cum ne asigura cunoscatoarea Ionica, dar macar avem dreptul la micile noastre momente de bucurie si ca acestea sa nu fie stricate de obsesiile de veacuri ale vecinilor nostri. Daca nu scria nici o nationalitate nu era nici o problema, dar de unde o veni mancarimea aceasta de a-l face ungur pe transilvanul nostru? "Specialistii" Sotheby's au gasit mai usor denumirea maghiara a oraselor la care se raporteaza Adrian Ghenie, natalul Baia Mare si formativul Cluj, decat faptul ca tocmai a reprezentat Romania la Venetia. De altfel, internetul este plin de anunturi de evenimente de larga respiratie europeana si de intelegere intre oameni care se petrec la ... Kolosvar. Strainii sunt incurcati de aceasta obsesie nationalista pentru ca nu gasesc acest oras pe harta. In rest, e greu de acceptat ca astfel, in secolul XXI, se ostoiesc "suferinte" de secol X-XIX. Noi ne uitam la cifra lui Ghenie si la prestatia lui Ghenea de la San Remo si, de ce nu, ne simtim buricul lumii.
     Dar despre ce vorbeam noi? Da, despre o noua isprava a lui Adrian Ghenie, cel mai scump artist roman in viata. Miercuri seara, la Londra, o pictura de-a sa s-a vandut cu 3,117 milioane de lire sterline, estimarea sperand 400-600 de mii. Este un nou record de cota pentru Adrian Ghenie, de fapt este cel mai mare pret reusit vreodata de un pictor roman, la artisti mai tare fiind doar Brancusi.
     Despre Adrian Ghenie, nascut la Baia Mare in 1977 si scolit la Cluj, se vorbeste intens in ultimul timp, mai mult decat calitatea sa artistica fiind importanta performanta sa de piata. Nivelul de milioane la care s-a trecut in vanzarile sale londoneze il fac sinonim cu succesul artistic ce a lancezit din totdeauna pe meleagurile noastre. Este un fel de Arsenie Boca al comertului de arta, sanctificat din oficiu si subiect copios de inspiratie si imitatie.
     Succesul inregistrat miercuri la Londra, desi a luat prin surprindere postacii Sotheby's, era previzibil. Il asteptam din 1 iulie 2014, atunci cand, tot la Sotheby's, i s-a vandut, cu 1,426 milioane de lire sterline, "The Fake Rothko", prima sa pictura ce depaseste incredibilul prag. In toamna lui 2014, "Funeraliile lui Duchamp" se opreau la 1.022.500 lire sterline, estimarea acestei lucrari, vanduta in 2014, a fost de 400-600 de mii de lire sterline, pret pe care il astepta Sotheby's si la recenta vanzare. Ca pe vremuri, pe malurile Dambovitei, ma intreb de ce pune Sotheby's aceeasi estimare la un artist care a demonstrat mai mult, mult mai mult. Doar ca sa accentuez eu aceasta descoperire statistica? Sa ne amintim ca Duchamp, autorul "Fantanii"-pisoar, este un artist DADA, iar Ghenie a creat o serie de piese serioase pe aceasta tema. I-a dedicat o "camera" lui Darwin dar, de Ghenie, exista si o "DADA Room".
     La funeraliile sale, imaginate si ilustrate de Adrian Ghenie, Duchamp apare ca un dictator pe catafalc. Asta ar putea constitui un nucleu de discutie pentru ca vom gasi in opera "berlinezului" Ghenie o serie de subiecte din aceasta zona bine prizata de intelighentia occidentala, mai ales a celor care decid ce se picteaza pentru a se vinde bine. Aventura sothebyana a lui Ghenie a inceput in 2013, pe aceasta tema, cu un portret al lui Mengele care ne-a bagat in priza, dar la un curent de baterie, 121.250 de lire sterline, in care am recunoscut inceputul unei frumoase prietenii cu piata nascuta din unirea caselor sfertomilenare de la Londra cu galeriile de oriunde unde sunt bani si planuri.
     Stabilit la Berlin, artistul poate nu vorbeste germana, dar sigur o picteaza. Opera sa, in special cea bine vanduta, merge pe aceste stereotipuri recomandate de promotori de succes si anvergura. Maniera este si ea la moda si de succes, a inventat-o, cu cateva decenii in urma, chiar Francis Bacon, cel mai scump artist al momentului, dintre toti artistii din lume, y compris ungurii si romanii. Acest titlu a fost castigat de Bacon in 2014, la o vanzare Christie's de la New York, cu un triptic reprezentandu-l pe Freud, Lucien Freud, amicul sau, pictorul englez, nepotul psihanalizei. In licitatia de seara de arta contemporana de la Londra, unde s-a atins recordul Ghenie si al romanilor care nu sunt unguri, pretul cel mai mare, de 16 milioane de lire sterline, a fost realizat de o pictura de Lucian Freud.
     Lumea e mica si romanii, prin Ghenie, sunt in buricul ei.   


(259 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Cu Ghenie si Ghenea, in buricul universului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63487482070923 seconds.