<span itemprop="copyrightHolder provider sourceOrganization" itemscope itemtype="http://schema.org/Organization" itemid="http://www.wall-street.ro"> <meta itemprop="name" content="WallStreet.ro"/> <meta itemprop="url" content="http://www.wall-street.ro"/>

Astfel, jumatate din analistii participanti la sondaj (53%) considera ca darea in plata va avea efecte negative, atat din punct de vedere macroeconomic, cat si al investitiilor sau al prosperitatii populatiei. In schimb, pentru 30% dintre analisti efectele estimate sunt moderate, prin prisma incetinirii temporare a unor sectoare economice.

Jumatate din analistii se asteapta, de asemenea, la blocarea pietei imobiliare si a sectorului constructiilor, precum si la reducerea increderii consumatorilor in tranzactiile imobiliare.

Restrangerea creditarii va genera o scadere a preturilor imobilelor

Totodata, doua treimi (67%) dintre analistii financiari prevad restrangerea creditarii datorita diminuarii numarului de clienti eligibili ori cresterii prudentei creditorilor. Peste 80% dintre acestia considera rolul creditarii imobiliare ca fiind important asupra populatiei si a economiei, pornind de la calitatea conditiilor de locuit ale populatiei, pana la efectul de mobilizare macroeconomica (sectorul imobiliar, materiale de constructii, etc.).

AAFBR considera ca potentialele efecte depind semnificativ de forma finala a legii si de normele metodologice ce vor fi emise pentru aplicarea ei, astfel incat de lege sa beneficieze categoria sociala vizata. De asemenea, incertitudinea existenta pe piata bancara in prezent depinde si de masurile prudentiale ale institutiilor financiar-bancare si gestionarea ulterioara a situatiei.