Vineri, 19 Februarie 2016 - 05:14 AM Aleg.RO: Ministerul Justitiei nu intentioneaza sa modifice Codul Insolventei

Publicat de: ---

Bursa      Ministerul Justitiei nu va promova, in acest an, niciun proiect de act normativ pentru modificarea Codului Insolventei, a dat asigurari Florin Aurel Motiu, secretar de stat in cadrul ministerului .
     Afirmatiile domniei sale vin in contextul in care Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a propus schimbarea unor prevederi din Legea Insolventei.
     Conform domnului Motiu, care sustine ca reorganizarile ar trebui incurajate pe cat este posibil, organele fiscale au avut si au in continuare o pozitie de obstructionare a procedurilor de reorganizare a companiilor.
     "Anul trecut am avut doar 25 de proceduri de concordat preventiv, ceea ce nu este satisfacator. Nu am reusit sa rezolvam opozitia organelor fiscale la asemenea proceduri (...). Fiscul propune sa se intre direct in faliment. In acest caz, ar trebui sa avem o lege a falimentului. Nu cred ca abordarea este reglementarea unei legi a falimentului", a precizat reprezentantul Ministerului Justitiei.
     Domnia sa a mai spus ca, desi s-a incercat reunirea, in Codul Insolventei, a tuturor prevederilor referitoare la aceasta procedura prezente in alte legi, totusi au fost create unele brese, existand institutii care au introdus in textele altor reglementari derogari de la Legea insolventei, cum ar fi cele prezente in Legea rezolutiei sau cele din Codul de Procedura Fiscala.
     Conform domnului Motiu, anul trecut au fost deschise in jur de 9.700 de proceduri de insolventa, de trei ori mai putine fata de 2013, cand au fost initiate circa 23.000 de astfel de proceduri. In 2014 au fost inregistrate 19.000 de cazuri de insolventa.
     In ceea ce priveste procedurile de reorganizare judiciara, numarul acestora a scazut de la 1.073 in 2013 la 293 anul trecut.
     Reducerea substantiala a numarului de insolvente noi a fost determinata si de modificarea legislatiei, potrivit oficialului.
     * Motiu: "Legea insolventei persoanelor fizice va intra in vigoare la momentul stabilit, nici mai tarziu, dar nici mai devreme"
     Referitor la Legea insolventei persoanelor fizice, Aurel Motiu a precizat ca, pana acum, a fost realizat un plat de masuri in vederea indeplinirii conditiilor necesare functionarii noilor reglementari, dupa ce intrarea in vigoare a legii a fost amanata pentru un an.
     "Parerea mea este ca Legea insolventei persoanelor fizice va intra in vigoare la termenul estimat, nici mai tarziu, dar nici mai devreme", a mentionat secretarul de stat, subliniind ca aplicarea acestei legi presupune institutii noi, un numar suplimentar de oameni, ore de training, iar acest lucru necesita timp.
     Legea insolventei persoanelor fizice a fost initiata de deputatul PSD Ana Birchall, motivul declarat al amanarii ei fiind, in principal, lipsa personalului si a bugetului.
     Dupa ce legea a fost prorogata, la finalul anului trecut, hotararea prin care vor fi constituite comisiile la nivel central si teritorial in vederea derularii procedurii insolventei personale a fost adoptata la jumatatea lunii ianuarie de Guvern.
     Realizarea acestor comisii reprezinta una dintre etapele necesare implementarii Legii falimentului personal, potrivit lui Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.
     Printre responsabilitatile principale pe care aceasta comisie le va avea se numara intocmirea si actualizarea listei administratorilor procedurii si lichidatorilor pentru procedura insolventei persoanelor fizice, precum si a evaluatorilor din corpul propriu, cel putin bianual; intocmirea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil si propunerea presedintelui sa publice anual criteriile actualizate.
     De asemenea, comisia va intocmi si va aproba criteriile pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor si ale familiilor lor, formularul tipizat de cerere pentru deschiderea procedurii de insolventa pe baza de plan de rambursare, precum si alte formulare necesare pentru implementarea Legii; va elabora structura si curricula de formare profesionala a membrilor comisiilor de insolventa si a aparatului tehnic; va realiza ghiduri, studii si statistici privind aplicarea procedurilor prevazute de lege si va organiza actiuni si/sau campanii de informare a publicului.
     La nivel teritorial, vor fi constituite 42 de comisii de insolventa, formate din reprezentanti ai Ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Finantelor Publice si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Membrii comisiilor de insolventa la nivel teritorial vor urma cursuri de specializare in insolventa persoanei fizice si in alte domenii relevante pentru aplicarea acestei proceduri, in trei luni de la desemnare, precum si cursuri de formare continua.
     Deputatul Ana Birchall este de parere ca amanarea intrarii in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice este o mare greseala si un lucru nedrept la adresa romanilor "sufocati de datorii, care asteapta sansa unei redresari financiare".
     Legea falimentului personal se adreseaza debitorilor care nu-si mai pot plati ratele la banci si prevede o perioada de derulare de cinci ani.
     Printre altele, prevederile vizeaza si faptul ca persoanele care isi declara falimentul personal sunt protejate de executarea silita. Totodata, in lege este prevazut ca imprumutatii, inclusiv cei care deja au fost executati silit, sa poata solicita eliberarea de datorii reziduale. 

     "Framantarile si procedurile salutare pe care le deruleaza UNPIR pentru contracararea iesirilor ANAF in problema insolventei nu sunt indeajuns. Cel care trebuie sa faca eforturi in acest sens si titularul dreptului de a se lupta democratic cu ANAF in ceea ce priveste procedura insolventei este mediul de afaceri", a mentionat Vasile Deleanu, senior partner Rovigo SPRL.

   


(224 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Ministerul Justitiei nu intentioneaza sa modifice Codul Insolventei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59010696411133 seconds.