Miercuri, 24 Februarie 2016 - 04:33 AM Aleg.RO: Legea darii in plata, intre agonie si extaz. Unul dintre sustinatorii legii darii in plata punea ieri cruce acesteia, dar ulterior a revenit. Legea ar urma sa se discute in aceasta saptamana

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Liviu Popescu 24 .02.2016 Legea darii in plata starneste confuzii si amplifica disputele dintre ?taberele adverse? dupa ce ieri avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre sustinatorii legii, spu­nea ca raportul Comisiei juridice a Senatului favorabil legii darii in plata a fost retras si prin urmare legea nu se va mai discuta deloc.

Adevarul este ca un raport care insoteste o lege nu poate fi retras odata ce a fost depus si nu se mai poate intoarce la comisiile bugetare decat daca acest lucru este cerut in plenul Senatului. Comisiile din Senat au dat raport favorabil asupra acestei legi ca urmare a cererii de reexaminare transmise de presedintele Klaus Iohannis. Raportul favorabil a fost inaintat plenului Senatului, unde urmeaza sa fie supus votului cel mai probabil saptamana aceasta.

?Membrii celor doua comisii (juridica si economica - n. red.) propun plenului Senatului ca amendamentul din anexa numarul 3 (care stipuleaza ca prezenta lege nu se aplica contractelor de credit la Prima casa - n. red.) care a intru­nit opt voturi pentru si opt voturi impotriva sa fie supus votului in plen in vederea luarii unei decizii?, se arata in raportul comun al co­misiilor economica si juridica.

Legea darii in plata, care vizeaza stingerea obligatiilor asu­mate prin credite, ar putea fi discutata saptamana aceasta in plenul Senatului, mai mult cu rol consultativ intrucat Camera deci­zionala este Camera Deputatilor. Dupa ce legea a trecut pe la Comisia economica  si cea juri­dica au fost respinse toate propu­nerile BNR. Banca centrala cerea un plafon de 150.000 de euro si existenta unui raport intre rata de plata si veniturile familiei de 65%.

Conform informatiilor din media, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Ministerul Justitiei au dat aviz negativ.

Legea tine capul de afis al agendei publice inca din toamna anului trecut si a ajuns chiar si la Banca Centrala Europena dupa ce presedintele Iohannis a cerut reexaminarea.

Intre timp, printre multele opinii venite de la analisti, ban­cheri si economisti-sefi a venit ran­dul agentiilor imobiliare sa anali­zeze efectele acestei legi. Iar con­cluzia este ca preturile imobilelor vor scadea daca legea trece in for­ma actuala, iar chiriile vor creste.

Un procent de 80% din brokerii imobiliari din Romania considera ca legea darii in plata reprezinta un risc major pentru Romania, potrivit unui sondaj realizat de imobiliare.ro, una dintre cele mai accesate platforme de imobiliare, in randul a 400 de agentii imobiliare din tara. ?Astfel, 45% din re­s­pon­denti sunt de parere ca vom asista la o prabusire a pietei imobiliare, similara celei din perioada de criza economica, in vreme ce 37% se asteapta la o incetinire temporara a acesteia.?

Totodata, un procent de 41% dintre agentii imobiliari estimeaza  ca  preturile imobilelor vor fi afectate in mod semnficativ si anticipeaza  scaderi de 20% din pret, aceeasi pondere estimeaza  o scadere de 10%, iar alti 12% o scadere de 5%. Cu alte cuvinte, agentii imobiliari se asteapta  la scaderea preturilor pe segmentul imobiliar, ceea ce implicit ar insemna si chirii mai mari daca achizitia imobilului se va face prin finantare bancara.

?Atunci cand vine vorba despre evolutia nivelului chiriilor, in cazul aprobarii Legii Darii in Plata, aproape 30% dintre respondenti cred ca acesta va fi afectat semnificativ (cresteri de 20% sau mai mult), iar 45% se asteapta la majorari de 10% sau mai mult.?


(244 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Legea darii in plata, intre agonie si extaz. Unul dintre sustinatorii legii darii in plata punea ieri cruce acesteia, dar ulterior a revenit. Legea ar urma sa se discute in aceasta saptamana | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62162399291992 seconds.