Vineri, 26 Februarie 2016 - 05:00 AM Aleg.RO: Isarescu si "darea in stamba"

Publicat de: ---

Bursa      Legea darii in plata, probabil cea mai controversata si mai discutata initiativa legislativa din tara noastra, pare sa-i obsedeze pe bancherii nostri centrali, atata vreme cat, la orice eveniment din ultima perioada, fara legatura cu subiectul si fara intrebari din sala pe aceasta tema, oficialii din Banca Nationala a Romaniei (BNR) aduc vorba de proiectul scris de avocatul Gheorghe Piperea si promovat de deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir .
     Mai mult decat atat, initiativa ii provoaca sa faca afirmatii dure si sa arunce cu flacari inspre parlamentari si sustinatorii legii.
     Dupa ce, miercuri, economistul-sef al BNR Valentin Lazea a mentionat aceasta lege inainte sa paraseasca evenimentul la care fusese invitat sa vorbeasca, ieri, Guvernatorul Bancii Nationale a caracterizat Legea darii in plata ca fiind una "haiduceasca" (in contextul in care avocatul Piperea, care-i apara pe clientii bancilor, este numit "haiducul bancilor"), sau "o lege in afara legii".
     Afirmatiile au fost facute in cadrul conferintei organizate in ocazia implinirii a 25 de ani de la redeschiderea pietei valutare in Romania.
     Mentionand ca a solicitat si punctul de vedere al Bancii Centrale Europene (BCE) pe marginea acestui proiect legislativ, in mod uluitor, Mugur Isarescu a povestit cum, "un coleg" de la Frankfurt este de parere ca initiatorii au credite la banci si nu mai vor sa dea banii inapoi.
     Seful BNR a relatat: "Suntem obligati sa instiintam BCE si sa cerem punctul de vedere. Ajungand la Frankfurt, un coleg ma intreaba: «Ce-i cu legea asta? Voi nu aveti Cod Civil, Cod Comercial? Legea asta este o derogare de la principiile de baza ale Codului Civil». «Da», am raspuns. «Dar voi nu aveti legi bancare?» «Ba da», am raspuns! «Legea asta e in contradictie cu legile bancare!» «E o derogare», zic! «Iarasi derogare? Cum se vor aproba?» «Va cerem parerea, ca o derogare, adaug!» «Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodata un credit sau au lucrat intr-o banca?» Zic: «nu cred». «Am inteles, nu au dat credite, au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi!» Cam asta este citirea din exterior, rapida, a unui proiect de lege care nu are nimic cu legislatia in vigoare si care inseamna derogare, derogare, derogare!"
     Cu alte cuvinte, Guvernatorul BNR lasa sa se inteleaga ca un angajat al BCE ii acuza pe parlamentarii care promoveaza legea ca nu vor sa isi plateasca imprumuturile la banci...
     * Isarescu este de parere ca trebuie retras titlul de doctorat "al unui tanar doctor" care promoveaza Legea darii in plata; se pare ca este vorba de Radu Soviani
     Discursul lui Isarescu a devenit si mai absurd cand acesta a exprimat opinia ca un doctor in economie care promoveaza Legea darii in plata ar trebui sa ramana fara titlul de doctor: "Cel mai tare mi se pare ca aceasta lege a devenit lege economica. Pai, in 1991 nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, care actioneaza in afara vointei oamenilor, sunt precum legea gravitatiei, si nu faceai deosebirea clara intre o lege juridica, emisa in Parlament, si una economica. Ba mai mult, gogomania asta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar doctor. Categoric a ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare".
     Desi Isarescu nu a dat numele tanarului doctor, perceptia a fost ca afirmatia il viza pe jurnalistul Radu Soviani. Mai mult, Soviani insusi sustine ca Mugur Isarescu i se adreseaza.
     Jurnalistul ne-a transmis reactia sa, formulata pe un ton ironic: "Am primit un telefon de la Washington si am fost intrebat: «Mai Radule, de cand se ocupa guvernatorul BNR de doctorate, cine trebuie sa devina doctor si cine nu trebuie?» Toti de la Washington stiu ca astfel de atitudini, de la astfel de oameni, in astfel de pozitii nu s-au mai vazut in America de la sfarsitul prohibitiei, din anii '30. «Dar voi nu aveti o lege a lustratiei?» am mai fost intrebat. Am raspuns: «nu stiu, o sa ma interesez, dar nu cred». «Probabil ca nu aveti o lege a lustratiei. Am inteles. Toti in SUA cred ca nu aveti o astfel de lege pentru a permite lustrabililor sa se afle inca in pozitii cheie in economia din Romania. Nimeni in America nu crede ca la Frankfurt i s-ar adresa cineva domnului Isarescu cu "mai Mugure". Toti din America stiu ca, la Frankfurt, cine i se adreseaza astfel guvernatorului ii spune "Mai Caline"», mi-a mai spus persoana de la Washington, in limba romana. Deci, toti de la Washington cred ca discutia de la Frankfurt despre darea in plata este o inventie. Daca nu este o inventie, imi cer eu scuze.
     In privinta afirmatiei «a ajuns din eroare doctor si sper ca se va corecta aceasta eroare", chiar sunt curios ce va face Mugur C. Isarescu pentru a corecta aceasta eroare. Este neuzual ca domnul Guvernator sa se ocupe de stabilitatea monedei si de doctoratele jurnalistilor. Mai ales ca dansul nici nu a citit lucrarea mea. Dar daca a rezolvat-o cu stabilitatea monedei si cu supravegherea sistemului bancar (inclusiv sa ceara bancilor adecvarea capitalului) si mai are timp si de doctoratul meu, il invit pe domnul Isarescu la mine la birou oricand sa studieze teza de doctorat. Poate il ajuta in demersurile sale de «a corecta» o eroare, sau macar profesional. Oricum, constat cu bucurie faptul ca pe domnul Isarescu nu l-a preocupat doctoratul colaboratorului sau apropiat, domnul Victor Ponta, dar il preocupa doctoratul meu. Ceea ce inseamna ca, macar in ochii domnului Isarescu, sunt asezat peste pozitia de prim-ministru. Imi ramane totusi curiozitatea jurnalista: ce va face domnul Isarescu?"
     Din sirul afirmatiilor facute ieri de domnul guvernator la adresa Legii darii in plata mai amintim: "Cum sa spui ca nu este confuzie in societatea romaneasca, daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800.000 de persoane care intra sub incidenta ei devine pe rand o lege a dreptatii, apoi o lege a haiduciei, ceea ce este si mai interesant, avand in vedere ca «haiduc» in limba engleza inseamna «in afara legii», deci legea in afara legii".
     Gheorghe Piperea nu a intarziat sa-i dea replica lui Mugur Isarescu, mentionand ca un haiduc (asa cum avocatul a fost numit in unele articole de presa), intr-adevar face dreptate incalcand legea, dar ca domnia sa ii apara pe clienti si face dreptate fara sa iasa din sistemul legal.
     Ieri, seful BNR s-a adresat si bancilor, precizand: "S-a uitat definitiv care sunt bazele activitatii bancare. Daca nu reusim sa spunem ca in momentul in care platesti in natura este ca revenirea la troc si, dupa cei cu cheile de la casa, vin cei cu cheile de la masina, cei cu frigiderul folosit un an si il aduc inapoi in plata... facem un depozit de frigidere si masini de spalat in holul bancii, in partea cealalta mai facem si un tarc pentru animale... Eu exagerez, bineinteles".
     Guvernatorul Bancii Nationale a mai adaugat ca tot ceea ce face sistemul bancar reprezinta o activitate de risc, bancile trebuind sa raspunda acuzatiilor potrivit carora nu isi asuma niciun risc. 

     Nicolae Cinteza:"Legea darii in plata este doar inceputul nebuniei"
     Legea darii in plata este doar inceputul nebuniei care urmeaza, a afirmat Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul Bancii centrale a Romaniei.
     Domnia sa a facut referire la un alt proiect de lege care se afla in Parlament: "Cu regret va spun ca Legea darii in plata este doar inceputul. Am vazut un proiect de ordonanta care a trecut de Senat si care va multiplica de cateva ori efectele pe care le induce Legea darii in plata. E o nebunie!
     Un proiect de ordonanta care obliga bancile sa accepte rambursarea creditului in valuta la cursul mediu din luna in care s-a acordat creditul".
     Potrivit sefului de la supravegherea bancara, citat de Bancherul.ro, este vorba de proiectul de lege privind conversia creditelor contractate in valuta, initiat in urma cu doi ani de deputatul PSD Ana Birchall, pe care BNR l-a primit, cu noi prevederi, miercuri seara, de la Camera Deputatilor, ca sa-si exprime opiniile asupra textului legislativ.
     Despre consecintele pe care le-ar putea avea o astfel de lege, Nicolae Cinteza a spus: "Un dezastru!".
     Ana Birchall ne-a spus, ieri, ca proiectul sau nu a mai fost amendat de la ultima dezbatere care a avut loc in Camera Deputatilor. Deputatul ne-a precizat: "Am facut un raport, marti, la Comisia de Buget din camera Deputatilor si, avand in vedere ca nu au avut loc negocieri intre banci si clienti care sa conduca la impartirea riscului intre cele doua parti, am solicitat de urgenta repunerea pe ordinea de zi a initiativei mele. Aceasta prevede conversia creditelor in valuta la cursul zilei, dar fara garantii si costuri suplimentare. Pentru clientii cu credite in CHF, proiectul propune conversia la cursul zilei cu un discount de 20-25%, ori conversia la un curs calculat ca medie intre cel din ziua contractarii imprumutului si cursul zilei in care se face conversia".
     Nu este prima data cand deputatul cere de urgenta punerea proiectului legislativ pe ordinea de zi.
     Initiativa Anei Birchall a fost modificata anul trecut cu programul elaborat de Ministerul Finantelor Publice si prevede conversia in lei sau euro a creditelor contractate in valutele care s-au depreciat cu peste 50% fata de moneda nationala, de la momentul acordarii imprumuturilor si pana in prezent. Printre altele, proiectul vizeaza garantarea de catre stat, in proportie de 50%, a sumelor ramase de plata dupa aplicarea discountului.

   


(301 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Isarescu si "darea in stamba" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28559494018555 seconds.