Vineri, 26 Februarie 2016 - 05:00 AM Aleg.RO: "Legea de infiintare a Garzilor Forestiere este in impas"

Publicat de: ---

Bursa      *  Secretarul de stat Erika Stanciu: "Chiar daca nu avem o lege, nu vom sta sa asteptam si am lansat concursurile pentru angajarea a 160 de persoane noi in aceste structuri"
       Legea de infiintare a Garzilor Forestiere este in impas, insa Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) spera ca acestea vor fi disponibile in a doua parte a anului, iar autoritatea isi propune sa angajeze 160 de persoane noi in cadrul noilor structuri, dupa cum a declarat, ieri, secretarul de stat in MMAP, Erika Stanciu, la un forum de specialitate, organizat de mai multe organizatii non-guvernamentale .
     Doamna Stanciu a declarat: "Speram ca in acest an sa avem aceste Garzi. Nu stim cum va evolua aceasta aprobare, dar chiar daca nu avem o lege aprobata, nu vom sta sa asteptam. Am inceput deja procedura de organizare a concursurilor de angajare. In curand, veti vedea anunturile pentru Garzile Forestiere si ne propunem angajarea a 160 de noi persoane in aceasta structura. Dotarile s-au facut deja anul trecut si putem vorbi despre dotari corespunzatoare. De asemenea, salariile au fost modificate in guvernarea anterioara".
     Totodata, secretarul de stat a spus ca, in a doua jumatate a anului, se preconizeaza controale tematice majore la nivelul ariilor protejate si al padurilor virgine din tara.
     "Am stabilit cateva masuri care vor fi luate in curand. Ne dorim sa avem controale tematice pe subiectul taierilor in arii protejate si in paduri virgine, dar trebuie sa avem Garzile Forestiere completate. Sper ca in a doua parte a anului sa putem face doua controale tematice majore si sa luam masurile care se impun", a adaugat secretarul de stat.
     Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind infiintarea Garzilor Forestiere a fost adoptat anul trecut de Senat, insa, ulterior, deputatii din Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice au decis amanarea discutarii acestui proiect.
     Potrivit proiectului, controalele silvice si cinegetice ar urma sa fie efectuate la nivel central si local de Garzile Forestiere, entitati in cadrul carora numarul de posturi preconizat se ridica la 617 persoane, dintre care 545 va fi reprezentat de personalul silvic cu atributii de control si implementare.
     *  Ministrul Mediului: "Padurile sunt pline de rani si trebuie sa stopam acest cancer al taierilor ilegale"
     Padurile Romaniei sunt pline de rani si de acum incolo trebuie sa stopam acest cancer al taierilor ilegale, a subliniat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, in cadrul aceluiasi eveniment.
     Domnia sa a declarat ca lucrurile acestea nu s-au intamplat peste noapte si ca trebuie sa ne gandim la ce facem de acum incolo.
     "La Ministerul Mediului, una dintre viziuni este sa schimbam un pic paradigma. Pana acum s-a mers pe ideea ca mediul este o bariera impotriva dezvoltarii. Eu vad altfel lucrurile si, ca atare, exista loc sa folosim patrimoniul natural ca resursa si ca motor de dezvoltare. Disparitia padurilor afecteaza valoarea economica, sociala si modul de viata al comunitatilor. Consider ca padurile au o importanta foarte mare prin functia lor eco-sistemica, sociala, de relaxare, de poezie, de literatura si prin functia lor economica", a explicat ministrul Mediului.
     In opinia domniei sale, ar trebui sa valorificam mai eficient masa lemnoasa pentru exporturi cu valoare adaugata si sa transparentizam monitorizarea traseului lemnului.
     "Padurile sunt recunoscute ca rezervor de absorbtie de dioxid de carbon in pachetul de clima de la Paris. Padurile Romaniei absorb 18 milioane de metri cubi de CO2 pe an. Sectorul forestier din Romania poate si trebuie sa contribuie la efortul global de reducere a emisiilor de carbon in special prin impadurirea terenurilor degradate", a subliniat Cristiana Pasca-Palmer.
     *  Marina Barbalata, Greenpeace: "Legislatia din domeniul forestier lasa loc de interpretari"
     Legislatia din domeniul forestier lasa loc de interpretari, fapt ce a dus la situatia actuala de a servi intereselor catorva, a declarat ieri directorul executiv Greenpeace Romania, Marina Barbalata.
     Potrivit domniei sale, organizatiile de mediu semnaleaza de ani buni degradarea padurilor din tara noastra.
     "Aici avem cele mai mari intinderi de paduri primare din Europa. O problema este si legislatia care lasa locuri de interpretare, pe alocuri, si a dus la pierderea si degradarea acestui bun. Intre 2008 si 2012, Romania a pierdut anual 8,8 milioane de metri cubi de lemn. Situatia actuala serveste intereselor catorva, din pacate. O parte dintre revendicarile formulate de cetateni si reprezentantii societatii civile au fost introduse in viitoarea legislatie subsecventa ce va ajuta la aplicarea noului Cod Silvic", a spus reprezentantul Greenpeace.
     Marina Barbalata a mai precizat ca este nevoie de o transparentizare a Radarului padurilor catre cetateni si de o crestere a capacitatii de control in cadrul MMAP.
     Conform Inventarului Forestier National (IFN), publicat in decembrie anul trecut si citat de Agerpres, tara noastra detine circa 6,9 milioane de hectare de paduri, din care 51% in proprietate privata. Anul trecut, in cadrul protestelor societatii civile pentru protejarea padurilor, a fost elaborat un set de revendicari, dintre care o parte se reflecta deja in initiative legislative, iar dintre acestea, revenirea Jandarmeriei ca institutie cu rol de control in domeniul silvic si infiintarea Garzii Forestiere au reprezentat semnale pozitive. Totusi, ONG-urile sustin ca situatia fondului forestier este in continuare in impas, datele oficiale aratand ca, anual, dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn din padurile Romaniei.   


(412 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Legea de infiintare a Garzilor Forestiere este in impas" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67425203323364 seconds.