Luni, 29 Februarie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Parlamentarii pun romanilor streangul la gat

Publicat de: ---

romanialibera

Sustinatorii Legii \'dai casa bancii si scapi de datorii\' s-au plimbat ieri prin fata Guvernului cu funia de gat . La chemarea duetului Piperea&Zamfir putini bucuresteni au raspuns prezent. Asta dupa alte esecuri in saptamana trecuta. Au plimbat pancarte cu mesaje anti-BNR si anti-banci.

Sigur ca naivilor adunati cu arcanul in pietele centrale, oameni simpli care cred ca Bilderberg si marile loji masonice ale lumii conduc Banca Nationala a Romaniei – si nu se uita la cate datorii au parlamentarii in declaratiile de avere –, nu li s-a spus ca Mugur Isarescu a promovat legea impotriva clauzelor abuzive ale bancilor inca de pe vremea cand era prim-ministru. Cine sa le zica aruncatorilor de arginti ca Banca Nationala a Romaniei are rolul de a mentine stabilitatea monetara a statului? Ca BNR este arbitru, nu jucator? Mugur Isarescu i-a pus sa-si ia credite in franci? Dimpotriva. Adrian Vasilescu, purtatorul de cuvant al institutiei, a cerut deseori prudenta si i-a indemnat pe romani sa fie atenti la cum iau credite.

Daca Legea darii in plata ramane fara solutii rezonabile, care sa limiteze abuzul si sa-i ajute pe cei in nevoi, bancile, relele necesare ale sistemului capitalist, vor scumpi creditul. Daca garantia statului se va anula, iar programul \'Prima Casa\' isi va inchide portile, cine va castiga si cine va pierde?

Din 2009 incoace, prin programul \'Prima Casa\', 130.000 de romani si-au achizitionat un apartament. Asta dupa criza imobiliara din 2007-2008. Daca statul isi retrage unilateral garantia, romanii vor trebui sa vina cu un avans de pana la 30-40%. Era usor pana acum pentru tineri sa adune de la rude, de la prieteni 1.500 de euro, dar sa vina cu 15.000-20.000 va fi o problema mare pentru majoritatea. Si atunci piata imobiliara se va prabusi. Nemaiexistand oferta, vor scadea preturile. Cine sunt cei interesati de achizitii ieftine? 

Rusii care au cumparat sute de cartiere in Croatia si Slovenia si rechinii imobiliari care ulterior, printr-o suveica bine cunoscuta, vor face lobby pentru revenirea la vechea lege, ei castigand din diferentele de pret de la achizitie la vanzare. E clar ca legea nu e pentru o viata, ci doar de salvare a unor tepari. Initiatorii stiu asta, dar ne considera prosti.

Daca liberalii si-au asumat suprematia Legii darii in plata, pesedistii tac suspect, mai ales ca un partid al stangii ar trebui sa promoveze interesele saracilor, nu ale baronilor. Privind incrancenarea pentru mentinerea legii in standarde avantajoase doar celor bogati, e clar ca exista un blat politic intre PSD si PNL, cel putin in acest cadru.

Legea in actuala formula e rudimentara. Nu are prevederi clare privind limite si conditii. Practic, daca senatorii si deputatii liberali, in cardasie cu socialistii, mentin statu-quo-ul, e clar ca nu vor sa tina seama de recomandarile presedintelui Klaus Iohannis, formulate atunci cand a remis legea spre rejudecare in Parlament.

Legea permite abuzuri. Atat pentru bogatii care vor sa scape de achizitiile imobiliare scumpe din Delta sau de la Ranca, cat si pentru banci. Cetateanul se poate prezenta la banca sa rediscute conditiile de creditare. Oficialii institutiei de credit pot decide sa i-o ia, fara multe discutii. Ce face atunci omul simplu?

Oricum legea nu va avea efecte retroactive. Chiar daca deputatii si senatorii din grupul Piperea&Zamfir  se vor incapatana sa nu tina cont de cererile presedintelui, pas cu pas, se vor face de ras. Bancile se vor adresa instantelor de judecata. Acordul de credit nu a fost unilateral. Nicio lege nu poate interveni intr-o tranzactie economica. Unul a decis sa vanda bani, altul sa cumpere o proprietate. Nu poate sa vina mai-marele peste stat, Presedintie, Senat, Piperea sa ne spuna ca legea se poate amusina perfid, cameleonic si haiducesc (vorba atat de draga a sustinatorilor legii) intre doua parti, cele care odata au convenit ceva sub semnatura. Fie creditorul, fie beneficiarul creditului se pot adresa instantelor de judecata.

E indeajuns un prim proces, prin care una dintre parti sa ceara exceptia de constitutionalitate si Curtea Constitutionala blocheaza mult discutata lege a partinirii si a protejarii hotilor. Directiva 17 europeana nu recomanda in niciun capitol ca parlamentarii cu datorii la banci trebuie sa promoveze legi in interesul juntei, punandu-si tragic streangul la gat. Daca nu le iese treaba, initiatorii legii chiar vor recurge la ultima solutie sau vor aduce imbunatatiri firesti, cu solutii rezonabile, in acord cu principiile constitutionale si recomandarile presedintelui? Streangul sau compromisul?    

Telefoane pentru toate buzunarele- Click aici comenteaza /* (c)


(286 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Parlamentarii pun romanilor streangul la gat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28744196891785 seconds.