Miercuri, 06 Aprilie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: DOSARELE PANAMA. Premierul Islandei ameninta cu dizolvarea Parlamentului, iar presedintele se opune acestui demers

Publicat de: ---

ziarulfinanciar

Presedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat marti, intr-o declaratie televizata, ca nu este pregatit sa dizolve parlamentul tarii (Althing) pana cand nu vor fi explorate toate optiunile, respingand astfel solicitarea premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, al carui nume figureaza in ancheta internationala referitoare la averile pe care inalti demnitari din diferite tari le detin in paradisuri fiscale, relateaza AFP si DPA .

DOSARELE PANAMA. Premierul Islandei ameninta cu dizolvarea Parlamentului, iar presedintele se opune acestui demers

Revenit in graba dintr-un voiaj privat in SUA, presedintele Grimsson a explicat, dupa o discutie avuta cu premierul Gunnlaugsson, ca doreste sa se consulte cu Partidul Independentei, aliat al premierului si al formatiunii sale, Partidul Progresului, pentru a-i cunoaste pozitia.

Premierul Gunnlaugsson a amenintat marti cu dizolvarea forului legislativ daca va fi abandonat de Partidul Independentei, aliatul sau in coalitia de guvernare.

"I-am spus presedintelui Partidului Independentei ca, daca parlamentarii formatiunii considera ca nu mai pot sustine guvernul (...), voi dizolva parlamentul si voi convoca alegeri legislative", a scris Gunnlaugsson, pe pagina sa de Facebook.

Conform documentelor publicate de Consortiul international al jurnalistilor de investigatii (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a infiintat in 2007, impreuna cu sotia sa, o firma in paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-si administra averea. El a detinut 50% din actiunile firmei pana la sfarsitul lui 2009, dar a omis sa le mentioneze in declaratia de avere completata in aprilie 2009, cand a fost ales pentru prima oara deputat.

CITESTE SI PANAMA PAPERS: Islandezii au organizat proteste de amploare si cer demisia primului ministru al tarii

Cazul se anunta extrem de sensibil intr-o tara marcata de excesele anilor 2000, cand in sectorul financiar au inflorit firmele fantoma. In 2008, Islanda a fost prima tara occidentala, in decurs de un sfert de secol, care a solicitat un imprumut de la Fondul Mondial International (FMI).

Gunnlaugsson a exclus luni o eventuala demisie, dupa ce opozitia de stanga i-a cerut plecarea din fruntea guvernului si a anuntat ca pregateste o motiune de cenzura care ar putea fi supusa la vot in parlament in cursul saptamanii.

Partidul Independentei pare insa divizat si cu atat mai putin favorabil dizolvarii legislativului, cu cat presedintele sau, ministrul de finante Bjarni Benediktsson, este la randul lui vizat de dezvaluirile "Panama Papers".

Mai multe mii de manifestanti au cerut luni seara, in fata parlamentului de la Reykjavik, demisia premierului. Un nou protest este prevazut marti cu incepere de la 17.00 (locala si GMT).


(179 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

DOSARELE PANAMA. Premierul Islandei ameninta cu dizolvarea Parlamentului, iar presedintele se opune acestui demers | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31189203262329 seconds.