Miercuri, 06 Aprilie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Premierul Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson demisioneaza in urma scandalului Panama Papers

Publicat de: ---

ziarulfinanciar

Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a anuntat marti ca va demisiona in incercarea de a salva coalitia de guvernamant, dupa ce numele sau a aparut in ancheta internationala referitoare la averile pe care inalti demnitari din diferite tari le detin in paradisuri fiscale, relateaza AFP si DPA .

Premierul Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson demisioneaza in urna scandalului Panama Papers

Anuntul privind demisia prim-ministrului, primul inalt oficial care cade victima a scandalului 'Panama Papers', a fost facut de oficiali ai formatiunii acestuia, Partidul Progresului.

"Premierul a informat grupul parlamentar (al Partidului Progresului) ca va demisiona din functie", a declarat marti, in direct la televiziune, Sigurdur Ingi Johannsson, vicepresedinte al partidului si ministru al agriculturii.

Premierul Gunnlaugsson amenintase anterior marti cu dizolvarea forului legislativ daca va fi abandonat de Partidul Independentei, aliatul sau in coalitia de guvernare.

"I-am spus presedintelui Partidului Independentei ca, daca parlamentarii formatiunii considera ca nu mai pot sustine guvernul (...), voi dizolva parlamentul si voi convoca alegeri legislative", a scris Gunnlaugsson, pe pagina sa de Facebook.

Presedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat ulterior, intr-o declaratie televizata, ca nu este pregatit sa dizolve parlamentul tarii pana cand nu vor fi explorate toate optiunile, respingand astfel solicitarea premierului.

Conform documentelor publicate de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a infiintat in 2007, impreuna cu sotia sa, o firma in paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-si administra averea. El a detinut 50% din actiunile firmei pana la sfarsitul lui 2009, dar a omis sa le mentioneze in declaratia de avere completata in aprilie 2009, cand a fost ales pentru prima oara deputat.

Mii de manifestanti au cerut luni seara, in fata parlamentului de la Reykjavik, demisia premierului. Un nou protest era prevazut pentru marti dupa-amiaza.


(110 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Premierul Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson demisioneaza in urma scandalului Panama Papers | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.2982439994812 seconds.