Miercuri, 06 Aprilie 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Sa-i copiem pe islandezi

Publicat de: ---

romanialibera

Peste 10 .000 de persoane, dintr-o populație de numai 323.000, au ieșit in stradă, in Islanda, pentru a cere demisia prim-ministrului țării. Islandezii s-au revoltat dintr-un motiv care in Romania ar trece, cel mai probabil, la rubrica de fapt divers politic cotidian: deja celebra investigație jurnalistică \'Panama Papers\' a dezvăluit că Sigmundur David Gunnlaugsson ar avea cateva milioane de dolari ascunse intr-un off-shore deținut acum de soția lui. Politicianul a \'uitat\' să treacă societatea in declarația de avere cand a fost ales deputat, iar asta pare să-i fi enervat pe islandezi chiar mai mult decat atunci cand țara lor a intrat in criză financiară.

Protestele de luni, relatează presa occidentală, au avut o dimensiune mai mare decat cele din 2009, cand ample manifestări de stradă au dus la demisia guvernului responsabil de colapsul bancar al Islandei. Iar pană la un punct e firesc să fie așa, democrația nu poate funcționa real dacă ești păcălit de cel pe care l-ai investit cu incredere.

Atitudinea islandezilor – țara lor a ieșit, intre timp, din criza economică – ar trebui să fie un exemplu și pentru romani. Politicienii noștri ne inșală aproape zilnic increderea și ne oferă aproape zilnic motive să ieșim in stradă. Din păcate, noi nu folosim acest mijloc de presiune civică decat foarte rar. Mult prea rar.

Chiar in acest moment, cel puțin două decizii parlamentare ar trebui să ne revolte pană la manifestație publică. In ultima zi a lunii martie, Camera Deputaților a aprobat o lege care este de o imoralitate majoră, cel puțin. Intr-un moment in care societatea romanească este dezbinată de discuțiile privind legea dării in plată, un act normativ apărut și deoarece mulți romani iși plătesc tot mai greu creditele pentru locuințe, conturile bancare pentru campanii electorale ale partidelor, candidaților independenți sau ai minorităților naționale nu vor putea fi executate silit, au decis parlamentarii in unanimitate, in condițiile in care formațiunile politice au adunat datorii către stat și firme private de 54 milioane de lei. Legea reprezintă o palmă dată alegătorilor care fie se chinuie să-și achite cu bună-credință ratele lunare, fie se chinuie, pur și simplu, să-și hrănească copii (225.000 de copii se culcă flămanzi in fiecare zi, arată un studiu al World Vision).

Dar asta nu contează, deoarece parlamentarii au decis incă o dată că sunt mai egali decat noi. In loc să iși plătească restanțele, ca orice persoană sau firmă din țara asta, politicienii și-au dat o lege prin care se autoscutesc de la această \'corvoadă\'. Și au făcut așa pentru că pot.

Pot pentru că noi ii lăsăm. Dincolo de cateva articole de presă care au semnalat marșăvia, de cateva editoriale mai supărate la chestiune și o petiție a candidatului M10 pentru București, care a adunat peste 1.300 de semnături, cei mai mulți dintre cetățeni tac, iar tăcerea lor le permite politicienilor să acționeze.

Aceeași tăcere complice le permite parlamentarilor să-și apere tot mai des colegii căutați de DNA și le permite să creeze situații juridice aberante, precum aceea că, din două persoane implicate in același dosar penal, una poate să meargă in arest preventiv, iar cea de-a doua rămane liberă pentru că are protecție politică. Mai mult, acum deputații nu doar că iși apără colegii prin vot, dar nici măcar nu mai vor ca noi să știm cine și cum a apărat. Camera Deputaților se pregătește să adopte o propunere prin care să li se interzică jurnaliștilor să mai filmeze votul secret cu bile, sistem pe care parlamentarii il folosesc și cand se pronunță impotriva cererilor DNA de reținere și arestare preventivă a colegilor lor.

Iată incă un motiv pentru un protest de mii de persoane, căci politicienii pe care i-am ales ne inșală, in acest fel, increderea cu care i-am investit. Dar cel mai probabil acest protest nu va avea loc la București sau oriunde in țară, parlamentarii vor reuși să iși secretizeze votul și noi vom continua să ne plangem, pe Facebook sau la cafenea, de clasa noastră politică.

Reduceri la carti, Descopera noua ta aventura comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(89 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Sa-i copiem pe islandezi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28642010688782 seconds.