Vineri, 08 Aprilie 2016 - 05:20 AM Aleg.RO: BNR loveste cu avertismente dure

Publicat de: ---

Bursa      *  Isarescu: "Identificam pentru prima data un risc sistemic sever, pe fondul initiativelor legislative"
     *  Zamfir: "Declaratia lui Isarescu - un preambul la ceea ce va face in calitate de presedinte al Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala"
       Banca Nationala a Roma-niei (BNR) identifica pentru prima data un risc sistemic sever, ca urmare a initiativelor legislative care privesc sectorul bancar, dupa cum a declarat, ieri, guvernatorul Mugur Isarescu, in cadrul prezentarii Raportului asupra stabilitatii financiare, focusandu-se pe Legea darii in plata .
     Seful Bancii Centrale a precizat: "Fata de Raportul precedent, Raportul actual mentine cele 6 riscuri identificate atunci, la care adauga doua riscuri noi: un risc sistemic sever - cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar si un risc sistemic ridicat - posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.
     BNR identifica pentru prima oara un risc sistemic sever. In ultimele 6 luni s-au intensificat initiativele legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar-bancar prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre banci si clienti. Legea privind darea in plata este cea mai cunoscuta initiativa de acest gen; la reexaminarea legii au fost adoptate o serie de amendamente care corecteaza o parte dintre problemele semnalate. Dar problema de fond o reprezinta stabilitatea si predictibilitatea cadrului legislativ. Exista si alte initiative legislative care pot afecta stabilitatea financiara, motivate in parte si de faptul ca anul 2016 este un an electoral.
     In ultimii 26 de ani, Romania a facut ample reforme structurale, a legiferat dreptul de proprietate, a construit o economie functionala de piata, s-a deschis catre investitiile straine inclusiv in sectorul bancar, a transpus si aplica in prezent acquis-ul comunitar. Dar aceste reforme nu sunt ireversibile. Anumite propuneri legislative recente risca sa incalce dreptul de proprietate, sa contrazica fundamentele unei economii de piata, sa creeze instabilitate si incertitudine".
     Guvernatorul BNR sustine ca mediul extern este in continua schimbare, fapt care prezinta, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea financiara a Romaniei: "Azi vorbim, pe plan international, despre coborarea sub zero a dobanzilor, despre stagnarea seculara, teme care acum 50 de ani erau de neimaginat. Intr-un astfel de mediu extern, trebuie sa fim atenti ce ramane - si fundamentele economiei de piata trebuie sa ramana -, ce se schimba, sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati interne suplimentare care sa se adauge acestor mari schimbari externe".
     O crestere nesustenabila "se va intoarce chiar impotriva cresterii economice, corectiile devenind inevitabile", a mai spus Mugur Isarescu.
     *  Zamfir: "Dupa avertismentul Guvernatorului, Executivul va emite o Ordonanta de urgenta care va abroga articolul ce prevede ca legea se aplica si creditelor in derulare"
     Deputatul liberal Daniel Catalin Zamfir, initiatorul Legii darii in plata, caracterizeaza declaratiile Guvernatorului BNR ca fiind o "ofensiva fara precedent a domnului Isarescu impotriva Legii DIP".
     Daniel Zamfir considera: "Declaratia de astazi (n.r. ieri) conform careia aplicarea legii DIP si creditelor in derulare «reprezinta un risc sistemic major pentru economia romaneasca» este de fapt un preambul la ceea ce va face domnul Isarescu in calitate de nou presedinte al Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala, noul «supraguvern» al Romaniei. In mod concret, domnul Presedinte Isarescu (n.r. Mugur Isarescu va fi presedintele Comitetului pentru Macroprudentialitate) va avertiza oficial Guvernul despre riscul sistemic pe care il reprezinta aceasta lege, iar domnul Ciolos (n.r. premierul Dacian Ciolos) sunt convins ca se va conforma si va emite o Ordonanta de urgenta prin care se abroga articolul care prevede ca legea se aplica si creditelor in derulare".
     Analistul economic Florin Citu a comentat si el declaratiile Guvernatorului, in acelasi ton cu deputatul Zamfir, dar cu o tenta ironica, precizand: "BNR - da, banca noastra nationala - a identificat pentru prima oara un risc sistemic sever. Prima oara si, bum, e sever. Cu astea nu se glumeste... Stiu ce o sa spuneti: «BNR? Pai nu sunt aia care au vazut criza din 2008 in 2010?» Ba da. «Nu sunt ei cei care au zis ca daca scazi taxele scad veniturile?» Ei, sunt, dar atentie! E serioasa treaba - risc sistemic sever. O spune chiar domnul guvernator.
     Iar acum surpriza. Nu o sa ghiciti ce risc au identificat expertii. Nu, nu este vorba de «Prima Casa», asa cum te-ai fi asteptat daca citeai putin despre Fannie Mae si Freddie Mac. Nu este nici expunerea cea mai mare din UE ca % din active a sistemului bancar pe riscul de stat. Nici pe departe nu este vorba despre interventiile in piata valutara si monetara netransparente si discretionar sau politicile monetare neconventionale. Nu este vorba nici de incercarile directe sau indirecte ale bancii centrale de a influenta politica fiscala. Nu. Nu aveti dreptate. BNR identifica, atentie maxima, «cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar-bancar» - ca risc sistemic sever. Bum!
     Ce sa zic, am ramas fara cuvinte. Nu ma astaeptam. Dar sunt sigur ca BNR stie ce face si ne va proteja de acest risc. Are cum? Normal ca are. Intra in scena comitetul de macroprudentialitate.
     Riscul a fost identificat - partea cea mai complicata. Urmeaza «sugestiile» pentru guvern. Guvernul poate sa le «ignore», dar comitetul o sa ia nota si o sa le bata obrazul".
     Legea privind reglementarea Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala a fost aprobata de Parlament si urmeaza sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Deputatul Zamfir preconizeaza ca aceasta va fi promulgata inaintea Legii darii in plata, pentru ca Mugur Isarescu sa poata recomanda Guvernului sa ia masuri astfel incat Legea DIP sa nu creeze risc sistemic. Guvernul va fi obligat sa respecte recomandarile Comitetului sau, in caz contrar, sa-si motiveze decizia de a nu aplica respectivele recomandari.
     *  Adrian Mitroi: "Legea DIP nu va afecta bancile, ci sistemul, ca mecanism"
     In opinia domnului Adrian Mitroi, analist economic-financiar, Legea darii in plata, prin caracterul ei, nu va afecta bancile, dar va influenta sistemul, ca mecanism.
     Domnia sa ne-a declarat: "Bancile au multe greseli si sunt in proces sa si le corecteze. Insa acestea se rezolva in justitie, la ANPC sau prin Legea insolventei persoanelor fizice (n.r. aceasta este prorogata pana la finalul anului in curs), nu prin Legea darii in plata. Din aceasta lege nimeni nu va avea de castigat - nici beneficiarii ei, acestia ramanand, in final, cu un «cazier financiar» care nu le va mai permite niciodata sa-si mai contracteze vreun credit, nici cei care nu vor beneficia de ea si acum nu inteleg, practic, ce se intampla, si cu atat mai putin cei care doresc sa se imprumute la banci si care vor plati, intr-un fel sau altul, pretul acestei noi reglementari. Oamenii nu au nicio motivatie sa-si dea casa in plata. Riscul sistemic vine din retroactivitatea legii. De fapt, ceea ce se face este o interventie, printr-o decizie administrativa, politica, intr-un contract comercial, impunandu-se o situatie care va afecta costul unei obligatiuni, in speta respectivul credit. Din punct de vedere financiar, iesirea dintr-un credit cristalizeaza pierderile, iar bonitatea financiara este imposibil de recuperat".
     Adrian Mitroi considera ca cea mai buna solutie pentru indreptarea situatiei dintre banci si clienti este negocierea, dar ca aceasta nu trebuie fortata prin Legea DIP.
     Domnia sa sustine ca aceasta lege "va fi pulverizata in circa sase luni", dar ca ea va afecta nu bancile, ci va veni "impotriva sistemului": "Europa este un continent emancipat din punct de vedere al legislatiei financiare. Nu exista un precedent legislativ pentru Legea DIP niciunde in lume, iar acolo unde exista, are incorporata optiunea"
     *  Liviu Voinea: "Riscurile asupra stabilitatii financiare au crescut ca numar si intensitate"
     Țara noastra este solida din punct de vedere macroeconomic, insa riscurile asupra stabilitatii financiare au crescut ca numar si intensitate, in ultimele sase luni, unele dintre acestea incepand deja sa se manifeste, a spus, ieri, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.
     Potrivit domniei sale, riscul sistemic intern nu se refera doar la Legea darii in plata, ci la suita de initiative legislative care isi propun sa intervina retroactiv in contractele de credit si care afecteaza stabilitatea si predictibilitatea cadrului legislativ, cu impact asupra stabilitatii financiare.
     Doua dintre riscurile din raportul precedent sunt in prezent in crestere si, practic, ele s-au si materializat, a mai spus domnul Voinea, subliniind: "Primul vizeaza revenirea pe plan intern la politici fiscale prociclice, materializat partial prin adoptarea bugetului pe anul 2016, revenind la discutia despre inversarea consolidarii fiscale, cu implicatii asupra sustenabilitatii deficitului bugetar si in anul urmator".
     Un alt risc care a inceput sa se materializeze este cel privind divergenta politicilor monetare ale principalelor banci centrale, avand in vedere ca Rezerva Federala a dat drumul la ciclul de crestere a dobanzilor.
     Liviu Voinea a specificat ca avem si un risc sistemic in scadere, respectiv riscul asociat creditelor in valuta. Acesta este pe un trend descrescator intrucat creditele in lei au devenit majoritare in structura stocului de credite. 

     IPP: "Legea DIP nu contribuie la imbunatatirea conditiilor de locuire pentru categoriile sociale vulnerabile"
     Darea in plata nu este o masura de politica publica destinata celor care nu isi mai permit sa isi achite ratele la casa, ci este dedicata celor pentru care investitiile imobiliare facute cu credite mari nu mai sunt profitabile, apreciaza reprezentantii Institutului pentru Politici Publice (IPP).
     Acestia subliniaza, in cadrul unui studiu: "Legea privind darea in plata nu contribuie la imbunatatirea conditiilor de locuire pentru categoriile sociale vulnerabile (familiile tinere), ci ar putea sa conduca la o criza pentru aproximativ 100.000 de persoane".
     Comunicatul IPP arata: "Adevaratii beneficiari ai legii si ai noului plafon de 250.000 de euro prevazut de lege sunt o minoritate de 1.500 de clienti care au credite de peste 1 milion de lei, garantate cu proprietati achizitionate in perioada de boom imobiliar si pentru care, in acest moment, este mai profitabil sa scape de aceste investitii nefericite decat sa isi achite datoriile catre banci. Prin comparatie, media creditului ipotecar pentru achizitia unei locuinte in Romania este de 37.000 euro, o valoare de aproape 7 ori mai mica decat plafonul prevazut de noua varianta a proiectului de lege. Prin urmare apare in mod legitim intrebarea: cine sunt adevaratii castigatori si cine sunt cei afectati dupa adoptarea acestei legi?"
     Printre altele, IPP recomanda parlamentarilor "mai multa prudenta in initierea/adoptarea unor masuri legislative care intervin in economia de piata" si isi manifesta ingrijorarea ca, "in ultima sesiune parlamentara dinaintea campaniei electorale am putea asista la un val de asemenea idei care sa prevada, dupa caz, stergerea datoriilor la intretinere, la electricitate, gaz, telefonie etc".
     Institutul solicita Camerei Deputatilor sa publice de urgenta textul de lege in forma adoptata de Comisia Juridica, "pentru ca opinia publica sa fie informata asupra prevederilor finale ale legii care, odata adoptata, va genera efecte puternice atat pentru stabilitatea economica, cat si pentru cei care vor dori de acum inainte sa acceseze un credit pentru a-si cumpara o locuinta".
     * 
     Aproximativ 27.000 de credite in franci elvetieni, respectiv o treime din totalul creditelor in aceasta moneda, au fost renegociate direct, potrivit Raportului de Stabilitate financiara aferent anului 2015.
     Dintre acestea, 17.000 au fost convertite in lei, iar restul de 10.000 au fost restructurate in franci.

   


(157 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

BNR loveste cu avertismente dure | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67124104499817 seconds.