Miercuri, 13 Aprilie 2016 - 05:07 AM Aleg.RO: Adrian Vasilescu, BNR: Despre litere, logica si istorie in legi si in discursuri publice

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Ziarul Financiar 13 .04.2016

L-am mai citat in rubrica de fata pe Hegel, cu o celebra asertiune din ?Filosofia dreptului?, si iata-ma incitat acum sa repet gestul. Scria filosoful: ?A cocota legile sus, cum facea Dionysias Tiranul, ca sa nu le poata citi nimeni, sau a le ascunde in texte incalcite este una si aceeasi injustitie?. Parafrazandu-l pe Goethe ? un nume din lungul sir de nume de mari ganditori care au scris despre importanta repetitiei in comunicare ? ma vad indreptatit sa subliniez ca si daca voi repeta inca de o mie de ori acest adevar inca va fi prea putin. Caci legile noastre sunt, in mare parte, pline de texte incalcite si, deseori, chiar daca nu sunt incalcite? ne dau prea putine motive sa le socotim clare.

Tocmai claritatea ? de fapt absenta claritatii! ? este motivul ce l-a determinat pe Presedintele Romaniei sa formuleze o cerere de reexaminare a Legii privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national, pe care a retrimis-o Parlamentului Romaniei. Presedintele noteaza ca unele dintre dispozitiile legii nu sunt clare. Si, in consecinta, pentru ca nu sunt clare, nu sunt nici previzibile. Bunaoara, daca Guvernul ? care raspunde solidar numai in fata Parlamentului ? ar mai putea fi obligat sa raspunda si in fata unei alte autoritati, cum ar fi Comitetul National de Macroprudentialitate? Avem aici de-a face cu un paradox: textul legii, in esenta lui, nu duce nicidecum catre un astfel de inteles sau de temere; cum insa formularea e confuza, s-a ajuns la aceasta intrebare. Si la acest verdict: lipsa de claritate si, deci, de previzibilitate.

Iata hiba legii: neclaritate si imprevizibilitate. Si nicidecum frivolitatile pe care le tot insira criticii ei. Confuzia se face mai cu seama simtita in dispozitia potrivit careia Comitetul de Macroprudentialitate este imputernicit sa faca recomandari Guvernului. Intelesul acestei reglementari ? si noutatea pe care o aduce ? este ca Guvernul, in cazul in care primeste recomandari sau avertizari, nu poate sa arunce la cos nici recomandarile, nici avertizarile. Dimpotriva, ?trebuie sa informeze Comitetul cu privire la masurile adoptate?. Sau ?sa furnizeze o justificare corespunzatoare in cazul in care nu adopta astfel de masuri?.

Un text confuz a condus la o inventie: ca ar fi vorba despre recomandari? obligatorii. Ciudat este faptul ca, in aceste zile, au fost reluate afirmatii ce au fost tocate de-a lungul unei dezbateri ce a inceput in 2015 si a durat o vara, o toamna si o iarna, prelungindu-se pana in primavara anului curent. Afirmatii care nu ar fi putut fi sustinute atunci, nu ar putea fi sustinute acum? daca toti cei care le-au facut si le fac ar fi citit legea. Incontestabil, n-au citit-o. Pentru ca nimic din ceea ce exista in textul de lege privind infiintarea si rosturile Comitetului de Macroprudentialitate nu a facut obiectul reprosurilor sau acuzatiilor din dezbaterile publice. In schimb, un spatiu imens de dezbatere pe aceasta tema a fost irosit si este irosit cu acuzarea unor vicii imaginare. Cacofonia mediatica din discursurile publice a fost atat de derutanta, incat mesajele ? si cele corecte, si cele incorecte ? au indepartat publicul de la dialogul pe aceasta tema si i-au indus un dezinteres vizibil pentru un proces legislativ important pentru societatea romaneasca.

Legea, respinsa de Senat, a trecut de Camera Deputatilor ? camera decizionala. A trecut asa cum a fost formulata initial, cu un continut drept si cu o forma in parte stramba. De ar fi s-o judecam dupa regulile impuse in interpretarea dispozitiilor legale ? cand analiza literara nu e concludenta sa trecem la analiza logica si daca nici asa nu deslusim ce vrea sa spuna legea sa apelam la analiza istorica ? legea in cauza ar fi putut trece examenul. Dar legile sunt scrise si pentru cei multi, care nu sunt juristi, asa ca solutia este sa fie rescrisa. Clar si previzibil.


(214 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Adrian Vasilescu, BNR: Despre litere, logica si istorie in legi si in discursuri publice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62296199798584 seconds.