Miercuri, 06 Iulie 2016 - 05:43 AM Aleg.RO: Ce s-a ales de SCANDALUL votului din diaspora

Publicat de: ---

jurnalulnational CRISTI MERCHEA / AGERPRES FOTO Vezi galeria foto (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Aproape 1400 de romani din strainatate au cerut sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare, iar putin peste 500 au solicitat sectii noi in afara tarii, potrivit ultimelor date obtinute de Jurnalul National. Procedura greoaie, dezamagirea fata de clasa politica sau pur si simplu necunoasterea legii – care va fi aplicata in premiera in aceasta toamna – pot duce la repetarea scenariului din 2014, cand zeci de mii de romani s-au calcat in picioare pentru a vota la sectiile din diaspora. Neoficial, peste 3 milioane de romani traiesc in afara granitelor.

Pana ieri “la data de 4 iulie, ora 14:00, erau inregistrate 1924 de solicitari, dintre care 1398 cu optiunea pentru votul prin corespondenta si 526 pentru votul in sectii de votare”, au precizat reprezentantii AEP pentru Jurnalul National. Perioada de inscriere a inceput pe 1 aprilie si se va incheia, potrivit legii, la 48 de ore dupa ce Guvernul va stabili data oficiala a scrutinului. La finalul lunii trecute, vicepresedintele AEP, Marian Muhulet, anunta ca deocamdata nu se pune problema de a infiinta vreo sectie de votare la solicitare. La acea vreme existau 334 de cereri pentru noi sectii, intre timp numarul lor a crescut firav la 526. AEP a transmis ca Ministerul de Externe are obligatia de a infiinta sectii noi doar “pentru localitatile in care isi au domiciliul sau resedinta, conform Registrului electoral, cel putin o suta de alegatori, fara ca numarul celor care vor fi arondati sa poata depasi cifra de 2000”. Doar ca romanii nu se prea inghesuie sa se inscrie. Legea votului prin corespondenta a fost adoptata anul trecut, la fix un an de la scandalul votului din diaspora la prezidentialele din 2014. Cu chiu, cu vai, Parlamentul a adoptat o varianta ciuntita a legii care se va aplica, deocamdata, doar la parlamentare. Alesii au promis ca vor extinde votul prin corespondenta atat la alegerile prezidentiale, cat si la cele europarlamentare, insa acest lucru se va intampla abia in viitoarea legislatura. În varianta adotata in octombrie 2015, legea se refera doar la romanii care au domiciliul legal in afara tarii si presupune o perioada de inregistrare in Registrul electoral. Înscrierea se poate face fie prin posta, fie prin deplasarea personala la Amabasadele si Consulatele din strainatate. În era internetului si a comunicarii, romanii din afara tarii nu se pot inscrie online in Registrul electoral, ceea ce reprezinta de altfel principala critica adusa legii.

Unii habar n-au de alegeri

AEP sustine ca a demarat campania de informare cu un an inainte de alegeri tocmai pentru a-i familiariza pe romani cu noile proceduri. “Ambasadele sau consulatele nu au popularizat demersul, nu au facut, cum s-ar zice, reclama la povestea cu votul prin corespondenta. Probabil ca o sa inceapa o campanie atunci, aproape de alegeri. Eu, unul, vreau sa votez daca va fi mai simplu decat data trecuta. Ar trebui sa fie o procedura simpla si sigura, eu asa cred. Mai e un aspect: romanii din strainiatate sunt foarte sceptici sa isi dea datele personale”, sustine Gabriel, resident roman la Oslo. Din Spania, Diana marturiseste ca habar n-avea ca in toamna vor fi alegeri. “Nu stiam nici ca trebuie sa ma inscriu undeva. Ma documentez si, daca am actele in regula, ma inscriu. Problema mea e ca am cartea de identitate expirata de cativa ani”, spune romanca. “Nu m-as inscrie sa votez prin corespondenta din mai multe motive”, spune Alina, resident de multi ani la Roma. “Mai intai e vorba despre birocratia excesiva. În al doilea rand, stiu cum functioneaza Posta Italia-Romania. Fratele meu mi-a trimis o felicitare de 8 martie care a ajuns pe 30 martie prin Posta prioritara. Iar el o trimisese pe 4 martie... Deci pe ruta Bucuresti-Roma, scrisoarea a ajuns cam intr-o luna prin posta prioritara. Simt ca am mai multe sanse ca votul meu sa fie luat in seama votand la consulat”, explica Alina. O problema de incredere are si Radu, care traieste la Bruxelles. “Nu am avut timp sa ma documentez si nici nu prea am incredere in demers, mi se pare cam praf in ochi”, povesteste sceptic romanul.

 

Cristian, de 12 ani in Marea Britanie: “Pentru ca toti politicienii sunt o apa si un pamant, nu ma mai obosesc. Nu schimba lumea cu nimic. Iar la coada, aici, la Londra, as sta doar ca sa imi anulez votul. Nu pot sa aleg intre a ma sinucide sau a-mi trage un glonte in picior. Poate cand voi vedea o raza de soare voi vota si eu”

Istoria scandalului dintre PNL si PSD

Pana la promulgarea legii, in noiembrie 2015, votul prin corespondenta a fost subiect de disputa intre liberali si pesedisti. În prima sesiune parlamentara de anul trecut, PNL a initiat o motiune de cenzura la adresa Guvernului Ponta pe tema votului prin corespondenta, insa aceasta n-a avut sorti de izbanda. Liberalii au intrat apoi in greva japoneza si au purtat banderole albe in sedintele de plen. În semn de protest, PNL l-a retras pe deputatul Mihai Voicu din fruntea Comisiei de cod electoral, acuzandu-i pe social-democrati ca tergiverseaza intentionat adoptarea legii. Ulterior, PSD si-a asumat presedintia comisiei prin deputatul Gabriel Vlase, iar Liviu Dragnea a promis ca viitorul Parlament va extinde votul prin corespondenta si la alegerile prezidentiale si cele parlamentare.

Pana in prezent AEP a organizat sesiuni de informare pentru reprezentantii comunitatilor de romani din 24 de orase mari ale lumii, printre care Roma, Londra, Madrid, Barcelona, Viena si Berlin


(204 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Ce s-a ales de SCANDALUL votului din diaspora | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60998582839966 seconds.