Marți, 12 Iulie 2016 - 05:12 AM Aleg.RO: Stema tarii se schimba. Klaus Iohannis a promulgat legea

Publicat de: ---

jurnalulnational

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care se modifica Stema Romaniei si se adauga pe capul acvilei o coroana, revenindu-se astfel la forma proiectata in 1921 si care a servit Regatului Romaniei pana la disolutia sa in 1947, in urma instaurarii comunismului .

Stema actuala

Legea a fost adoptata de Parlament pe 8 iunie. Proiectul a fost initiat de catre deputatul PNL Grigore Craciunescu, alaturi de alti 46 de parlamentari PNL, PSD, ALDE si ai minoritatilor.Potrivit acestuia, stema si sigiliul tarii se vor modifica si vor avea pe reprezentatia scutului, pe albastru, "o acvila de aur cu capul spre dreapta incoronata, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinand in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stranga un buzdugan". Este introdus astfel un nou element - coroana, scrie News.Pana la 31 decembrie 2018, autoritatile publice au obligatia sa inlocuiasca stemele si sigiliile existente in prezent cu noile modele."Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stema tarii are un rol moral, educativ si demonstrativ pe de o parte, iar pe de alta parte dezbaterea publica asupra Stemei Nationale readuce in actualitate valorile si simbolurile pe care le reprezinta", se arata in expunerea de motive a legii.Noul model este inspirat din cel al Regatului Romaniei. "Coroana de otel de pe Acvila din Stema Romaniei a fost turnata din otelul unui tun turcesc capturat in Razboiul de Independenta din 1877 si simbolizeaza caracterul national, suveranitatea si independenta obtinuta prin jertfa si lupta strabunilor nostri", se mai arata in expunerea de motive.Stema folosita de Regatul Romaniei a fost proiectata in 1921 si folosita pana in 1947. In forma ei veche, aceasta avea alaturat si simbolul Casei Regale de Hohenzollern. Dupa Revolutia din 1989, s-a luat in considerare revenirea la forma interbelica, insa autoritatile au respins varianta, eliminand din proiect coroana.

Potrivit articolul 12 din Constitutie stema tarii si sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice. De asemenea, in legea fundamentala a statului se mai arata ca drapelul Romaniei este tricolor; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu. Ziua nationala a Romaniei este 1 Decembrie. Imnul national al Romaniei este "Desteapta-te romane".


(66 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Stema tarii se schimba. Klaus Iohannis a promulgat legea | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.34552907943726 seconds.