Miercuri, 13 Iulie 2016 - 05:30 AM Aleg.RO: Votul la distanta: prin posta sau prin internet?

Publicat de: ---

romanialibera

asigura centralizarea rapida si fara erori a voturilor;

pe termen mediu si lung, posta clasica devine tot mai putin utilizata (deci mai scumpa), pe cand internetul devine tot mai raspandit si formele de accesare (in afara de calculator) tot mai variate .

Desigur, nu putem ignora unele dezavantaje ale votului prin internet. Unul ar fi ca presupune anumite abilitati de utilizare a tehnologiei informatiei, precum si accesul efectiv la un calculator sau dispozitiv informatic (in Franta se poate vota prin internet doar de la propriul computer). Cu alte cuvinte, ar defavoriza accesul la vot al electoratului mai putin educat, mai varstnic si mai sarac –de unde reticenta partidelor care se adreseaza acestui electorat de a legifera i-votingul.

Votul prin corespondenta, asa cum a fost legiferat in mare viteza in toamna trecuta, se refera doar la alegerile parlamentare si este accesibil doar cetatenilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate. La proximele alegeri, impactul sau politic va fi minim, pen-tru ca, indiferent cati alegatori din diaspora vor vota, ei vor desemna tot 2 senatori si 4 deputati.

Adevarata miza a votului la distanta o constituie alegerile cu circumscriptie unica – respectiv cele pentru Parlamentul European si cele pentru presedinte, ambele urmand a avea loc in 2019. Acolo, un numar insemnat de alegatori care ar putea vota de la distanta ar putea avea un rost semnificativ in desemnarea castigatorilor. Dupa ce vom fi vazut concret, la parlamentarele din toamna, modul in care functioneaza votul prin corespondenta, vom putea medita si decide daca pentru scrutinele urmatoare este preferabil sa adoptam varianta prin posta sau cea prin internet a votului la distanta. In acest moment, eu as inclina sa opinez ca, daca e sa implementam un sistem nou, atunci e preferabil sa fie cel care utilizeaza  tehnologia de comunicare a secolului XXI, adica internetul, si nu pe cea a secolului XIX.

P.S. Profit de ocazie pentru a aminti ca au ramas mai putin de doua luni in care cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate se pot inscrie in Registrul electoral, pentru a vota prin corespondenta sau in sectiile de votare organizate in localitatile (zonele) cu mai mult de 100 de alegatori inscrisi. 

Votul prin corespondenta, asa cum a fost legiferat in mare viteza in toamna trecuta, se refera doar la alegerile parlamentare si este accesibil doar cetatenilor cu domiciliul sau resedinta in strainatate. La proximele alegeri, impactul sau politic va fi minim, pentru ca, indiferent cati alegatori din diaspora vor vota, ei vor desemna tot 2 senatori si 4 deputati.\'

Telefoane pentru toate buzunarele- Click aici comenteaza /* (c)


(108 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Votul la distanta: prin posta sau prin internet? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30775499343872 seconds.