Miercuri, 13 Iulie 2016 - 05:30 AM Aleg.RO: Chiritoiu: "Cred ca trebuie sa ramanem mai restrictivi cu producatorii de electricitate"

Publicat de: ---

Bursa      Modificarile aduse Legii energiei, potrivit carora producatorii de electricitate ar putea incheia contracte intre ei, este posibil sa genereze din nou abuzuri, in contexul in care istoria ne-a aratat ca nu putem avea incredere in comportamentul lor, a declarat, marti, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei .
     El a amintit ca este vorba despre un proiect de lege aprobat de Parlament si trimis spre promulgare Administratiei Prezidentiale. "Il analizam si noi, la solicitarea Administratiei Prezidentiale, si o sa le transmitem in scurt timp opinia noastra", a spus Chiritoiu.
     Potrivit acestuia, istoria a aratat faptul ca producatorii de energie nu s-au comportat responsabil in raport cu interesul cetatenilor, astfel ca in activitatea lor trebuie sa continue sa existe anumite restrictii, cel putin pentru o perioada de timp.
     "Intr-o lume normala in care ai producatori privati, bine condusi, care isi vad de treaba lor si incearca sa-si maximizeze profitul, i-ai lasa sa faca aproape orice. De ce suntem foarte interventionisti in Romania? Pentru ca producatorii de electricitate sunt majoritari de stat si istoria ne-a dovedit ca nu sunt foarte grijulii cu banii statului. Din acest motiv nu ii lasam sa faca o serie de lucruri, sa vanda direct, ci ii obligam sa vanda pe bursa, pentru ca nu avem incredere in ei. Istoria ne-a aratat ca nu putem sa avem incredere ca se comporta responsabil, corect si cu grija pentru banul statului si interesul cetatenilor. Si atunci, pentru o perioada cel putin, cred ca trebuie sa ramanem mai restrictivi, mai interventionisti in acest domeniu, sa nu permitem lucruri care ar putea duce la abuzuri, asa cum s-a intamplat in trecut", a subliniat Chiritoiu, potrivit Agerpres.
     Intrebat daca aceasta lege, in forma actuala, ar permite abuzuri, el a raspuns: "Analizam, e posibil, o sa scriem Presedintiei si o sa vedem ce decide presedintele".
     Una dintre modificarile aduse Legii nr. 123/2012 (legea-cadru a energiei electrice si gazelor naturale) confera dreptul producatorilor de a incheia contracte cu alti producatori, realizand un mixt energetic, in scopul de a oferta apoi energia electrica pe piata interna sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, "producatorii de energie electrica au dreptul sa perfecteze contracte cu alti producatori, realizand un mixt energetic, pentru a oferta pe piata interna sau la export energia electrica".
     Reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) au precizat, intr-un comunicat de presa remis saptamana trecuta, ca modificarile aduse legii au tinut cont de cerintele unei singure companii. Din informatiile agentiei de presa, ar fi vorba vorba despre Complexul Energetic Oltenia.
     AFEER precizeaza ca aplicarea acestui act normativ poate aduce grave prejudicii participantilor la piata, prin crearea premiselor unor interpretari si aplicari abuzive ori eronate. Astfel, AFEER propune ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 123/2012 sa fie reexaminata in Parlament, cu luarea in considerare a opiniilor exprimate de participantii la piata la momentul supunerii spre dezbatere publica a proiectului de lege.
     In replica, deputatul Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor, a precizat ca noua lege nu confera un avantaj producatorilor pe baza de carbune, ci corecteaza tratamentul discriminatoriu la care erau supusi acestia pana acum.
     "In mixtul energetic al Romaniei, producatorii care au cel mai mare cost pentru productia de energie, adica cei care folosesc carbunele - obligati fiind sa functioneze in conditii exclusiv de piata, conditii care au fost stabilite in anul 2000, in mod eronat in opinia mea, pentru ca niciodata carbunele nu va putea concura cu hidroenergia, cu gazele naturale sau cu nuclearul - au fost dezavantajati din start, impartind capacitatile de productie pe tipuri de combustibil. Li se ofera o sansa, care nu este un avantaj extraordinar sau urias, aceea de a putea sa-si construiasca propriul mixt de productie de energie, astfel incat el sa faca fata unui pret concurential, adica sa-si mentina statutul de participare pe platforma concurentiala. Producatorul este in continuare obligat ca intreaga energie, indiferent de cum o aranjeaza si cum o mixeaza, sa o puna pe platforma concurentiala, pe OPCOM, si aceasta cantitate sa fie vazuta de absolut toata lumea", a spus Iancu, saptamana trecuta.
     Totodata, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), a aratat ca modificarile adoptate in Parlament la Legea 123/2012 vor fi foarte greu de pus in practica, intrucat nu este prevazuta elaborarea unor reglementari secundare privind aplicarea lor.
     "Consider ca va fi o activitate foarte greu de indeplinit. Legea, asa cum a iesit, nu a solicitat reglementari secundare in sarcina ANRE, tocmai de aceea credem ca va fi foarte greu sa se aplice aceste elemente din noua forma a legii. Cred ca ar fi foarte interesanta reactia bursei OPCOM, pentru a clarifica cum s-ar putea aplica prevederile legii, in special in zona de incheiere a contractelor", a spus Havrilet.   


(147 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Chiritoiu: "Cred ca trebuie sa ramanem mai restrictivi cu producatorii de electricitate" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66172194480896 seconds.