Miercuri, 13 Iulie 2016 - 05:30 AM Aleg.RO: BOMBA ECOLOGICA. Primarul Tudorache cere inchiderea gropii de gunoi de la Chiajna: "Vreau o centrala de cogenerare"

Publicat de: ---

7plus

BOMBA ECOLOGICA . Groapa de gunoi de la Chiajna a ajuns un cosmar nu numai pentru locuitorii din zona, ci si pentru bucurestenii din sectoarele 1 si 6 din Capitala. Mirosul toxic emanat, ce este plimbat de vant mai ales in zona de Vest a Bucurestiului, face ca zeci de mii de locuitori sa nu mai poata sta acasa cu geamul deschis, de primavara pana toamna. Din cauza reclamatiilor facute de cetateni, Primaria Sectorului 1 a anuntat ca a cerut inchiderea gropii de gunoi de la Chiajna si constructia unei centrale de cogenerare care sa produca energie termica si energie electrica din gunoaie. 

BOMBA ECOLOGICA. Primarul Tudorache cere inchiderea gropii de gunoi de la Chiajna:

BOMBA ECOLOGICA. "Este o problema stringenta in Sectorul 1. Oamenii se plang datorita mirosului in anumite perioade ale zilei. Noi am facut hartii catre Garda de Mediu si ideal ar fi sa putem inchde groapa. Cum fac ei acum inseamna ca nu isi fac treaba, procedurile de izolare a stratului de gunoi", a declarat pentru RomaniaTV.net primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, care a precizat ca a primit foarte multe sesizari de la cetateni pe aceasta problema inca din campania electorala.

Groapa de gunoi de la Chiajna functioneaza din anul 2000, insa problemele reclamate de bucuresteni au inceput sa apara, tot mai des, in ultimii ani. Astfel, desi dezvoltatorii imobiliari au vandut terenuri in zona la preturi mari pentru ca ar fi departe de poluarea din oras, tocmai poluarea aerului ii face acum pe oameni sa regrete acest lucru. 

Sectorul 1 vrea sa construiasca o centrala de cogenerare in locul gropii de gunoi de la Chiajna

BOMBA ECOLOGICA. In ciuda nenumaratelor plangeri facute de oameni, Garda de Mediu nu a facut decat sa dea amenzi proprietarilor gropii de gunoi de la Chiajna. Groapa de gunoi Chiajna Rudeni face parte din complexul S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT SRL si a inceput sa functioneze inca de acum 16 ani ca o rampa "ecologica". Intre timp insa, locuitorii din zona si nu numai spun ca aceasta a devenit un adevarat focar de infectie, o bomba ecologica chiar langa Bucuresti.

De aceea, edilul Sectorului 1 spune ca va face demersurile necesare pentru constructia unei centrale care sa produca energie termica si energie electrica din gunoaie. "Este un proiect pe care vreau sa il fac cu orasul Chitila. Vreau sa ma asociez cu orasul Chitila si sa facem o centrala de cogenerare pe fonduri europene. Centrala de cogenerare ar rezolva si problema gropii de gunoi si ar asigura incalzire si curent electric. Noi avem banii si posibilitatile, Chitila are terenul. Asta e dorinta mea si sper ca in mandatul meu sa rezolv aceasta problema a gunoiului din Sectorul 1", a explicat primarul Dan Tudorache care a adaugat ca a avut o discutie de principiu cu autoritatile din Chitila care s-au aratat interesate de proiect. "Si alte sectoare ar putea sa arunce gunoiul acolo", a mentionat edilul Sectorului 1. 

Groapa de gunoi de la Chiajna: o adevarata bomba ecologica si un focar de infectie datorita mirosului toxic si insuportabil degajat

BOMBA ECOLOGICA. In prezent, la Chiajna se pare ca instalatia de producere a biogazului nu mai respecta parametrii de lucru asumati, astfel ca mirosurile insuportabile ii exaspereaza pe locuitori aproape in orice anotimp. O alta problema gasita de autoritati ar fi ca gunoiul nu este depozitat conform normelor de mediu, iar incinerarea nu rezolva mare lucru. 

Problema gropii de gunoi de la Chiajna a fost adusa in atentia autoritatilor, recent, si de deputatul Diana Tusa, prima nominalizare a PNL pentru fotoliul de primar la Sectorul 1 la alegerile din acest an, pozitie cedata ulterior de partid in favoarea lui Alexandru Nazare. Tusa a transmis in iulie o scrisoare deschisa, atat in atentia premierului Dacian Ciolos, cat si a ministrului Mediului Cristiana Pasca Palmer si primarului general Gabriela Firea. 

"Ma adresez pe aceasta cale pentru a va semnala o problema de mediu deosebit de grava cu care se confrunta locuitorii Capitalei, in mod special cei din Sectoarele 1 si 6, si anume Groapa de gunoi Rudeni - Chiajna, judetul Ilfov, o adevarata bomba ecologica si un focar de infectie datorita mirosului toxic si insuportabil degajat, miros care afecteaza mai mult de o treime din cartierele capitalei europene, Bucuresti.

Desi, de-a lungul ultimilor ani, autoritatile locale, numeroase ONG-uri, precum si zeci de mii de bucuresteni, prin petitii directe sau initiate in mediul on-line, au cerut in mod repetat solutionarea acestei probleme, lipsa de actiune a factorilor decidenti a condus la degradarea situatiei, aceasta devenind de nesuportat.

Indiferent de anotimp, dar cu precadere in sezonul cald, in functie de intensitatea vantului, aerul intregii zone cuprinse intre cartierele Chitila – Bucurestii Noi - Pajura - 1 Mai – Grivita – Baneasa - Crangasi si Militari este puternic poluat, pestilential, uneori chiar irespirabil, ceea ce denota faptul ca normele impuse de legislatia de mediu NU sunt respectate de societatile care au ca obiect de activitate colectarea, depozitarea, reciclarea si incinerarea deseurilor.

Mai mult decat atat, desi Garda de Mediu a constatat ca deseurile sunt depozitate in spatii deschise, neacoperite sau direct pe sol, cu nerespectarea obligatiilor impuse de lege, acele societati isi desfasoara activitatea in continuare, afectand grav calitatea mediului inconjurator si sanatatea oamenilor.

Avand in vedere planul de reforme anuntat de domniile voastre, imi exprim convingerea ca pe agenda dumneavoastra se va regasi si acest subiect de maxima importanta pentru cetatenii din Bucuresti si ca veti lua DE URGENTA masuri astfel incat sa fie eliminat disconfortul creat de aceasta problema de mediu cu impact direct asupra sanatatii a sute de mii de bucuresteni", se mentioneaza in scrisoarea deschisa. 


(149 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

BOMBA ECOLOGICA. Primarul Tudorache cere inchiderea gropii de gunoi de la Chiajna: "Vreau o centrala de cogenerare" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32506203651428 seconds.