Miercuri, 13 Iulie 2016 - 05:30 AM Aleg.RO: UNPR, partidul "interesului national", revine la primul partener, Traian Basescu, si iese din scena politica - ANALIZA POLITICA

Publicat de: ---

Money.ro

Practic, prin decizia de a fuziona prin absorbtie cu PMP, decizie anuntata marti de Traian Basescu, UNPR dispare de pe scena politica, la sase ani de la infiintare . Optiunea de a se intoarce la primul partener politic, Traian Basescu, vine ca solutie pentru ambele partide, dupa alegerile locale si in perspectiva alegerilor parlamentare. Anuntul a fost facut dupa ce liderii UNPR ar fi negociat o fuziune si cu PNL si desi formatiunea avea un parteneriat cu PSD.

UNPR a gravitat in cei sase ani in jurul lui Gabriel Oprea, personaj controversat care in prezent este urmarit penal in doua dosare, acuzat de plagiat si care a renuntat recent la sefia partidului si a anuntat ca nu va mai candida la alegerile parlamentare.

Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a fost infiintata in primavara anului 2010, drept "constructie politica de centru-stanga, avand in centrul ei interesul national". Bazele formatiunii au fost puse insa din 2008 cand mai multi parlamentari de la PSD, PC si chiar PNL si-au abandonat partidele si s-au constituit ca grup independent.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

La congresul din mai 2010, Marian Sarbu a fost ales presedinte, Cristian Diaconescu - presedinte de onoare si Gabriel Oprea - presedinte executiv. La scurt timp de la infiintare, partidul intra la guvernare alaturi de PD-L si UDMR, in Cabinetul Emil Boc. In echipa guvernamentala, Gabriel Oprea detine functia de ministru al Apararii, iar Cristian Diaconescu pe cea de ministru de Externe, doua portofolii extrem de importante pentru un partid care nu participase la niciun fel de alegeri.

Dupa demisia Cabinetului Boc din februarie 2012, UNPR va continua sa asigure majoritatea si sa faca parte din guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu. Cabinetul Ungureanu este insa demis prin motiune de cenzura, in mai 2012, puterea fiind preluata de noua majoritate formata din PSD si PNL (USL).

Odata cu iesirea de la guvernare, Marian Sarbu renunta la sefia partidului, iar Gabriel Oprea este ales presedinte.

Parasind parteneriatul cu PD-L, UNPR face alianta cu PSD -Alianta de Centru-Stanga (ACS). Ulterior, UNPR se alatura USL. In decembrie 2012, s-a pus problema fuziunii prin absorbtie cu PSD, insa discutiile nu s-au finalizat.

Trecerea partidului din tabara PD-L in cea a PSD il determina pe presedintele de onoare Cristian Diaconescu sa demisioneze din partid, el fiind numit consilier prezidential al lui Traian Basescu in 2012.

La alegerile parlamentare din decembrie 2012, UNPR obtine, pe listele USL, zece locuri in Camera Deputatilor si cinci locuri in Senat. Din cauza ca nu a avut numarul minim de parlamentari pentru a forma un grup parlamentar, parlamentarii UNPR s-au alaturat grupului PSD si au intrat la guvernare, in Cabinetul Ponta, Gabriel Oprea fiind numit vicepremier.

In iunie 2015, UNPR a fuzionat prin absorbtie cu Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

UNPR iese de la guvernare in noiembrie 2015, odata cu demisia premierului Victor Ponta, pe fondul tragediei din Colectiv. Tot atunci, Gabriel Oprea devine personajul central al scandalului declansat de moartea politistului Bogdan Gigina, care a murit in timp ce deschidea coloana oficiala a vicepremierului.

In martie 2016, Gabriel Oprea si-a anuntat demisia din fruntea partidului, fiind urmarit in doua dosare penale. El l-a desemnat insa pe Valeriu Steriu drept succesor, acesta fiind ales presedinte al UNPR, fara probleme, la indicatiile lui Oprea. In iulie, Oprea s-a retras din partid, anuntand ca ramane senator independent si nu va mai candida pentru un nou mandat.

Citeste si: UNPR fuzioneaza prin absorbtie cu PMP/ Basescu: Gabriel Oprea ramane doar cu onoarea, partidul nu mai e dupa fuziune. Partidul se va numi Partidul Miscarea Populara

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });


(69 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Money.ro

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Money.ro:

UNPR, partidul "interesului national", revine la primul partener, Traian Basescu, si iese din scena politica - ANALIZA POLITICA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32143402099609 seconds.