Joi, 14 Iulie 2016 - 05:32 AM Aleg.RO: CCR va fi condusa de un fost deputat PSD. Cine e Valer Dorneanu

Publicat de: ---

adevarul

„Am fost ales cu majoritate de voturi . Am convenit ca o sa formam o echipa, sa pastram nivelul si prestigiul Curtii Constitutionale. Asteptam sa cooperam foarte bine cu institutiile statului, asteptam de la ele sa nu mai transforme CCR in acel loc in care sa trimita toate neintelegerile“, a spus noul presedinte al CCR, la scurt timp dupa alegerea sa. Fostul social-democrat, propus in functia de judecator CCR in 2013 de catre PSD, a tinut sa precizeze ca institutia trebuie sa fie arbitru constitutional, nu arbitru de ring.

Proaspatul ales in fruntea CCR a refuzat sa spuna daca in cursa pentru aceasta functie s-a mai inscris cineva sau care a fost raportul de voturi. Insa, potrivit unor surse, Livia Stanciu ar mai fi intrat in competitie interna, iar cand s-a supus la vot, Dorneanu a primit sase voturi „pentru“.  In ceea ce o priveste pe Livia Stanciu, aceasta, la fel ca si alti doi judecatori ai CCR, Attila Varga si Marian Enache, se afla printre nou-venitii in institutie. Cei trei au depus ieri, inainte de sedinta de alegere a noului lider al CCR, juramantul in fata lui Klaus Iohannis.

„Va doresc tuturor sa contribuiti la conturarea CCR ca un pol de stabilitate in arhitectura constitutionala a statului, inclusiv prin jurisprudenta clara, coerenta si predictibila. Va indemn sa aveti permanent ca reper standarde cat mai inalte de profesionalism si independenta si am toata convingerea ca veti onora cu demnitate magistratura“, a declarat Iohannis dupa depunerea juramantului de catre cei trei. Mai mult, acesta a reiterat celor prezenti rolul pe care trebuie sa-l indeplineasca un judecator de la  CCR. „Daca presedintele Romaniei are rolul constitutional de a veghea la respectarea legii fundamentale, Curtii Constitutionale ii revine indatorirea de a promova si proteja statul de drept”, a mai declarat presedintele.

Ce atributii are presedintele CCR

Presedintele CCR nu are numeroase avantaje in raport cu ceilalti judecatori din institutie. Acesta are atributii precum convocarea si prezidarea sedintelor Curtii Constitutionale, adica stabileste cand are loc intalnirea judecatorilor pentru analiza unei anume spete. De asemenea, presedintele CCR desemneaza judecatorul-raportor in dosare si stabileste termenele de judecata. Pe langa aceste atributii, liderul CCR reprezinta institutia in fata autoritatilor publice si a altor organizatii, romane sau straine.

Raportul de forte

In cadrul CCR, la acest moment, cei mai multi judecatori vin din partea PSD, Marian Enache,  Valer Dorneanu si Simona Maya Teodorescu, la care ar putea fi adaugat si Attila Varga, propunere venita pe filiera UDMR, dar care nu ar fi ajuns la CCR fara sustinerea social-democratilor. Alti doi judecatori care au fost desemnati de Parlament la propunerea PNL, adica Mona Pivniceru si Stefan Minea, iar doi judecatori care au fost numiti in timpul mandatului fostului presedinte Traian Basescu: Daniel Morar si Petre Lazaroiu. Nu in ultimul rand, la CCR mai este si Livia Stanciu, fosta sefa a ICCJ, desemnata de presedintele Klaus Iohannis. 


(127 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

CCR va fi condusa de un fost deputat PSD. Cine e Valer Dorneanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29984402656555 seconds.