Marți, 26 Iulie 2016 - 05:18 AM Aleg.RO: "Modificarile aduse Legii energiei ar fi putut duce la scumpirea electricitatii pentru consumatori"

Publicat de: ---

Bursa      *  Presedintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare in Parlament, dupa ce a cerut un punct de vedere Consiliului Concurentei
       Modificarile aduse Legii energiei electrice ar fi putut duce la scumpirea electricitatii pentru consumatorii casnici si industriali, intrucat ar fi permis subventionarea energiei din surse mai scumpe pe seama energiei produse mai ieftin, a declarat, ieri, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, citat de Agerpres . Parlamentul a aprobat, in urma cu o luna, mai multe modificari la Legea 123/2012 (legea cadru a energiei electrice si gazelor naturale), printre care si faptul ca producatorii de energie pot incheia contracte intre ei pentru a-si forma propriul mixt de electricitate. Presedintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare in Parlament pe 20 iulie, dupa ce a cerut un punct de vedere Consiliului Concurentei.
     Potrivit lui Chiritoiu, legea aprobata de Parlament ridica probleme legate de subventionarea energiei scumpe, dar si de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de catre Comisia Europeana: "Nu pot spune daca legea a fost retrimisa la Parlament in urma punctului nostru de vedere. Noi am transmis Presedintiei un punct de vedere in care spunem ca textul este neclar, ca se preteaza cel putin la o interpretare care ar permite o subventionare a energiei din surse mai scumpe pe seama energiei electrice produse mai ieftin, ceea ce ar fi dus la un pret mai mare al electricitatii pentru consumatori, fie ei casnici sau industriali. In acelasi timp, ar ridica probleme din punctul de vedere al ajutorului de stat. Este vorba de firme de stat, atat producatorii de energie mai scumpa, cat si cei de energie mai ieftina. In acest sens, am primit si o adresa din partea Comisiei Europene care ne atragea atentia ca vor sa analizeze din punctul de vedere al ajutorului de stat aceste prevederi".
     El a mentionat ca adresa Comisiei Europene a venit inainte ca presedintele Klaus Iohannis sa retrimita legea spre reexaminare in Parlament.
     In cererea de reexaminare, presedintele Klaus Iohannis a aratat ca "Legea pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 instituie masuri legislative ce vizeaza producatorii de energie electrica. In opinia noastra, unele dintre prevederile legii mentionate sunt neclare si, prin aceasta, pot genera o serie de consecinte cu un potential efect negativ in domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de catre Parlament a actului normativ transmis la promulgare".
     Referitor la faptul ca modificarile aduse legii permit producatorilor sa perfecteze contracte cu alti producatori si sa realizeze un mixt energetic, pentru a oferta pe piata interna sau la export energia electrica, Iohannis a aratat ca acest lucru este in contradictie cu un alt articol al legii, potrivit caruia toate tranzactiile trebuie facute pe bursa: "Prin faptul ca nu se precizeaza conditiile minime privind structura mixtului energetic sau criteriile ce ar trebui indeplinite de catre acesti producatori, noile prevederi permit operatorilor sa perfecteze intelegeri cu diversi alti producatori, ceea ce ar putea fi interpretat ca fiind in contradictie cu dispozitiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, conform carora tranzactiile cu energie electrica se desfasoara pe piata concurentiala, in mod transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu. In acest context, modificarea propusa la art. 29 poate fi de natura sa afecteze competitia pe piata, acest lucru fiind in detrimentul consumatorului si al accesului cat mai avantajos al acestuia la piata de energie".
     Pe de alta parte, la finele saptamanii trecute, sindicatele din cadrul Federatiei Nationale Mine Energie au transmis un comunicat de presa in care sustin ca Presedintia a primit puncte de vedere eronate cu privire la aceasta lege.
     "Federatia Nationala Mine Energie, federatie sindicala reprezentativa la nivelul sectorului de activitate "Energie electrica, petrol si gaze si minerit energetic", solicita public institutiilor ce asigura siguranta nationala analizarea persoanelor care au transmis Presedintiei Romaniei puncte eronate de vedere privitoare la modificarea si completarea Legii energiei si a gazelor naturale nr. 123/2012", se arata in comunicat.
     Sindicatele sustin ca legislatia actuala avantajeaza producatorii de energie regenerabila, care primesc subventii din partea consumatorilor. "Consideram ca Ministerul Energiei, ANRE, cat si Consiliul Concurentei ar trebui sa aiba puncte de vedere in folosul cetatenilor Romaniei, conform Constitutiei", se mai arata in comunicatul Federatiei Sindicale Mine Energie.
     La inceputul lunii iulie, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor, declara ca modificarile aduse legii energiei nu confera un avantaj producatorilor mai scumpi, pe baza de carbune, ci corecteaza tratamentul discriminatoriu la care erau supusi acestia pana acum.
     Iancu a explicat ca producatorii vor incheia contracte intre ei tot in cadrul bursei de energie OPCOM, deci nu va fi vorba de contracte directe incheiate in afara pietei centralizate.
     "Aceasta lege nu a mai fost modificata din 2012 pana astazi. In mixtul energetic al Romaniei, producatorii care au cel mai mare cost pentru productia de energie, adica cei care folosesc carbunele - obligati fiind sa functioneze in conditii exclusiv de piata, conditii care au fost stabilite in anul 2000, in mod eronat in opinia mea, pentru ca niciodata carbunele nu va putea concura cu hidroenergia, cu gazele naturale sau cu nuclearul - au fost dezavantajati din start, impartind capacitatile de productie pe tipuri de combustibil. Li se ofera o sansa, care nu este un avantaj extraordinar sau urias, acela de a putea sa-si construiasca propriul mixt de productie de energie, astfel incat el sa faca fata unui pret concurential, adica sa-si mentina statutul de participare pe platforma concurentiala. Producatorul este in continuare obligat ca intreaga energie, indiferent de cum o aranjeaza si cum o mixeaza, sa o puna pe platforma concurentiala, pe OPCOM, si aceasta cantitate sa fie vazuta de absolut toata lumea", a spus Iancu.
     Totodata, reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) au precizat, intr-un comunicat de presa, ca propunerile lor nu au fost luate in calcul si ca modificarile aduse legii au tinut cont de cerintele unei singure companii.
     In replica, Iancu a tinut sa sublinieze faptul ca noua lege nu face decat sa corecteze tratamentul discriminatoriu la care au fost supusi pana acum producatorii pe baza de carbune. "Aceasta lege a fost citita in graba si printre randuri, presupunandu-se ca este o dedicatie in favoare unui producator. Legea face niste referiri care corecteaza un tratament discriminatoriu pentru carbune", a continuat el.
     Tot la inceputul lunii iulie, Laurentiu Ciurel, fostul director general al Complexului Energetic Oltenia, declara, potrivit presei locale, ca parlamentarii de Gorj si sindicatele din sector au facut presiuni in Parlament pentru ca aceste modificari legislative sa fie adoptate. Conform lui Ciurel, Iulian Iancu ar fi facut presiuni ca aceasta lege sa fie adoptata inainte de vacanta parlamentara.
     "Este adevarat ca a fost o initiativa parlamentara si ca parlamentarii din zona respectiva au fost cei mai insistenti, dar, in final, ea a trecut prin filtrul comisiilor parlamentare, deci nu mai poti spune ca a fost ceva izolat sau un parti-pris. Nu am vazut declaratia domnului Ciurel, dar, orice ar fi spus, sedintele de la Comisia noastra sunt deschise, deci nu s-ar fi putut ascunde nicio interventie. Nici la plen nu s-ar fi putut ascunde nicio interventie, pentru ca toata lumea a votat prin vot deschis. Asupra comisiei noastre si asupra mea nu a fost nicio presiune", a sustinut Iancu.
     Cand i s-a amintit ca, potrivit lui Laurentiu Ciurel, chiar el insusi ar fi facut presiuni ca legea sa fie adoptata in aceasta vara, Iancu a raspuns: "Eu nu puteam sa fac presiuni, pentru ca legea a ajuns la noi la Comisie in faza de dezbatere in plen. Noi am dezbatut-o asa cum am dezbatut orice act normativ. Prioritatea pentru ordinea de zi o stabileste, insa, Biroul Permanent. Adica si daca eu as fi vrut in mod special sa treaca aceasta lege, desi nu este rau ca a trecut, nu puteam, pentru ca trebuia sa conving Biroul Permanent. Spuneti-mi, puteam sa fac presiuni asupra Biroului Permanent? Nu se poate asa ceva. Deci, inca o data, Biroul Permanent a stabilit agenda de dezbatere la plen", a completat Iancu.   


(468 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Modificarile aduse Legii energiei ar fi putut duce la scumpirea electricitatii pentru consumatori" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55094003677368 seconds.