Vineri, 30 Septembrie 2016 - 05:05 AM Aleg.RO: "ANPC sustine conversia creditelor in CHF la curs mediu, Finantele si BNR se opun"

Publicat de: ---

Bursa      *  Andreea Paul: "Conversia creditelor la cursul existent la data acordarii acestuia ar conduce la un cost de aproape 6 miliarde lei pentru institutiile de credit"
     *  Inca o persoana s-a sinucis, din cauza creditului in franci elvetieni
       ANPC sustine propunerea conversiei creditelor denominate in CHF in moneda nationala la un curs mediu, calculat de la momentul acordarii creditelor si pana in prezent - varianta care vine in sprijinul si protejeaza interesele debitorului, in timp ce Ministerul Finantelor Publice si BNR se opun, spune deputatul PNL, Andreea Paul . Domnia sa a fost recent desemnata sa coordoneze un grup tehnic de lucru care, pana la inceputul saptamanii viitoare, trebuie sa stabileasca forma finala a amendamentului deputatului Daniel Zamfir privind conversia la curs istoric.
     Andreea Paul mentioneaza: "BNR considera inoportuna aplicarea unui curs administrativ, incurajand identificarea de solutii bazate pe acorduri bilaterale intre banci si creditori. Acestea insa nu au functionat in multe cazuri si nimeni nu a explicat cum a fost posibila creditarea cetatenilor in Romania intr-o moneda pe care niciunul dintre cei creditati nu a vazut-o, nu a existat efectiv in institutiile bancare, totul fiind raportat exclusiv scriptic".
     Deputatul PNL apreciaza ca dezbaterea temei privind conversia creditelor in franci elvetieni, in comisiile reunite din Camera Deputatilor, este esentiala saptamana viitoare, iar o posibila amanare nu se justifica in nici un fel.
     Andreea Paul arata ca romanii creditati in franci elvetieni se confrunta cu o problema grava, de care principali vinovati se fac BNR si institutiile de credit care au profitat de lipsa de educatie financiara a populatiei.
     Deputatul PNL spune ca a fost calculat impactul financiar a trei scenarii de conversie a creditelor in valuta.
     Astfel, conversia creditelor la cursul existent la data acordarii acestuia ar conduce la un cost de aproape 6 miliarde de lei pentru institutiile de credit: "Pierderile provin in special din conversia portofoliilor de credite denominate in euro (avand o proportie ridicata in totalul creditelor acordate populatiei (40% in luna iunie 2016), la care se adauga impactul determinat de portofoliile acordate in franci elvetieni. Un numar total de 286.917 de credite ar fi convertite in acest scenariu, din care 29.271 credite denominate in CHF. Mai apar apoi problemele legate de reducerea indicatorului de solvabilitate sub pragurile minime pentru unele institutii bancare".
     Conversia creditelor la cursul existent la data acordarii acestora, majorat cu 20%, ar insemna o piedere de aproximativ 2,5 miliarde lei. Cea mai mare parte a pierderii ar fi generata, potrivit doamnei Andreea Paul, de portofoliul de credite denominate in CHF: "aproximativ 1,8 miliarde lei, ca urmare a deprecierii semnificative a acestei monede in raport cu moneda nationala de la momentul acordarii acestor credite. Numarul total de credite care ar fi convertite in acest scenariu este de 115.947, din care 27.213 credite denominate in CHF".
     Conversia unui credit la cursul mediu calculat de la data acordarii acestuia pana la data conversiei ar conduce la pierderi de aproximativ 1,5 miliarde lei, potrivit simularilor efectuate si citate de catre deputatul PNL. Acestea sunt generate aproximativ in mod egal de portofoliul de credite denominate in CHF si portofoliul de credite denominate in EUR.
     Deputatul PNL mai precizeaza: "La finalul lunii iunie 2016, soldul creditelor denominate in franci elvetieni acordate populatiei s-a situat la 5,8 miliarde de lei, diminuandu-se semnificativ fata de 7,6 miliarde de lei la finalul anului 2015. Aceste credite reprezinta aproximativ 3% din volumul creditelor acordate sectorului real si aproximativ 5% din totalul creditelor acordate populatiei (iunie 2016). Din perspectiva structurii pe destinatii, creditele pentru locuinte au o pondere de 48% din total si creditele pentru consum de 52%. Rata creditelor neperformante in franci elvetieni acordate populatiei se situeaza la 33%, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de 46%. Aproximativ 80% din volumul total al creditelor nu inregistreaza intarzieri la plata ratelor mai mari de 60 de zile. Creditele de consum cu garantii ipotecare si alte tipuri de credite au o rata a creditelor neperformante mai ridicata comparativ cu creditele ipotecare si pentru investitii imobiliare.
     Aproximativ 90% din creditele in CHF au fost acordate in perioada 2005-2009:
     -Valoarea totala a sumei acordate pentru creditele in CHF incheiate in perioada 2007- 2009 este 9,2 miliarde de lei, respectiv 4,2 miliarde CHF (la cursul istoric la momentul acordarii).
     -Valoarea totala a sumei de rambursat pentru creditele in CHF incheiate in perioada 2007-2009 este de aproximativ 6,6 miliarde de lei, respectiv 1,6 miliarde CHF, din care valoarea principalului este de 4,6 miliarde de lei, respectiv 1,14 miliarde CHF (la cursul de la sfarsitul lunii mai 2016).
     Potrivit datelor BNR, in perioada ianuarie 2015 - august 2016 s-au facut aproape 57.300 de solicitari de solutionare a creditelor, din care: 31.270 pentru operatiuni de conversie si 26.028 pentru operatiuni de restructurare. Dintre acestea, au fost solutionate 33.528 de solicitari, din care 24.391 prin conversie si 9.137 prin restructurare".
     * O alta sinucidere, din cauza creditului in franci elvetieni
     In aceasta saptamana, o femeie si-a pus capat zilelor, coplesita de datoriile in franci elvetieni pe care le avea la banca. Politistii au aflat ca victima suferise o depresie majora din cauza sumelor mari pe care ar fi trebuit sa le dea inapoi. Femeia avea 52 de ani si, recent, a primit un mesaj de la banca prin care era instiintata ca va fi executata silit, daca nu-si achita datoriile pe care le avea, in urma unui credit in franci elvetieni, potrivit declaratiilor rudelor.
     O ora mai tarziu apropiatii au gasit-o fara suflare, in locuinta.
     Avocata Alexandra Burada a declarat: "Este regretabil faptul ca, intr-un stat european, care se presupune ca isi protejeaza consumatorii, se poate ajunge in situatii atat de dramatice. Din nefericire, lipsa de reactie a legislativului pe aceasta tema precum si lipsa de solutii, inclusiv solutii ce ar putea veni din partea instantelor judecatoresti, conduc la asemenea evenimente tragice precum si la afectarea calitatii vietii si a demnitatii multor cetateni romani si a familiilor acestora. O solutie legislativa pare a fi in acest moment unica solutie pentru ca acesti cetateni sa poata trai in conditii de minima decenta, o solutie mult asteptata si care ar transa, cel putin pentru viitor, soarta a zeci de mii de familii. Sa nu uitam ca cei creditati, in «anii de glorie» ai sistemului bancar nu beneficiaza de aceeasi protectie legislativa de care beneficiaza creditatii actuali, pentru care notiunea de risc contractual a devenit transparenta, acestia beneficiind de o informare net superioara cu privire la serviciile financiare contractate. Practic am ajuns in situatia in care un beneficiar de credit ipotecar incheiat in anul 2016 este discriminat in raport cu un creditat in anul 2008, scenariu care nu poate fi tolerat. De asemenea, consumatorii nu trebuie sa beneficieze doar de o optiune ci de un intreg set de legi, pe care, sa il poata accesa cu usurinta, fara a fi tarati in procese inutile si de lunga durata. Nu trebuie sa uitam zecile de mii de consumatori creditati in franci elvetieni care au contractat la acel moment credite de consum (atunci de mica valoare) pentru care nu exista la acest moment nici o solutie. Asteptam cu nerabdare dezbaterile parlamentare si decizia finala a Parlamentului Romaniei, parcurs in care vom fi alaturi de consumatorii utilizatori de servicii financiare, asa cum am fost si pana acum".
     Pana acum, cateva zeci de romani s-au sinucis, potrivit declaratiilor familiilor lor, din cauza ca nu si au mai putut plati ratele catre banci. 

     * Initiative similare de conversie, in alte tari UE
     O initiativa similara a fost adoptata de Croatia, care permite conversia in euro a creditelor denominate in CHF, la cursul din data acordarii. Legea permite conversia in euro a unor credite in valoare echivalenta de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetateni sa faca fata rambursarii, mai spune deputatul PNL Andreea Paul, adaugand ca BCE a avut pozitii critice fata de aceasta lege, iar Comisia Europeana a declansat procedura de infringement.
     In Ungaria, bancile au fost obligate prin lege sa faca conversia imprumuturilor pentru locuinte acordate populatiei in CHF in moneda nationala impunand totodata limite maximale pentru rata dobanzii aplicate la creditele rezultate in urma conversiei. Estimarile arata ca bancile pierd aproximativ 400 milioane de USD pe an, ca urmare a diminuarii veniturilor din dobanda rezultata din aceste conversii, mai spune doamna Paul. De asemenea, Banca Centrala a Ungariei a pus la dispozitia bancilor o suma de aproximativ 9 miliarde euro din care bancile au utilizat aproximativ 8 miliarde euro. CE a lansat, de asemenea, procedura de infringement cu privire la legislatia privind conversia creditelor denominate din CHF in forinti.

   


(548 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"ANPC sustine conversia creditelor in CHF la curs mediu, Finantele si BNR se opun" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7033748626709 seconds.