Joi, 06 Octombrie 2016 - 05:45 AM Aleg.RO: Proiect: Angajatii care lucreaza mai mult de 6 ore sa aiba pauze de minim 60 minute si sali de mese

Publicat de: ---

Money.ro Angajatii care lucreaza mai mult de 6 ore ar putea avea pauze de masa de cel putin 60 de minute si cantine sau sali de mese, potrivit unor proiecte de lege depus, la Senat, de deputatul PSD Andrei Valentin Sava . Author: Cristina Popovici | Sursa: Mediafax | Publicat: 06.10.2016, 4:19 | Actualizat: 06.10.2016, 4:19

„In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la o pauza de masa, cu o durata de cel putin 60 de minute, dupa minim 4 ore consecutive de munca si maxim 6 ore, precum si la alte pauze de recreere a caror durata si frecventa sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern”, prevede proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, depus de deputatul PSD Andrei Valentin Sava.

 

Initiatorul proiectului de lege sustine in expunerea de motive ca „dupa 6 ore de munca, randamentul fiecarui angajat scade, iar aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului”.

 

Angajatorii trebuie sa fie din ce in ce mai responsabili in relatia cu angajatii si sa se preocupe de asigurarea unor conditii sanatoase de munca, sustine initiatorul in expunerea de motive a proiectului de lege.

 

„Pauza de masa este un element cheie in acest context. Pauzele au rolul de a deconecta angajatul de stres si pot contribui la o stare mai buna a angajatului si un randament mai mare”, sustine Sava, potrivit sursei citate.

 

Deputatul PSD propune si modificarea Codului Muncii pentru ca orice companie cu peste 100 de angajati, companiile de productie, precum si cele care presupun lucrul in medii solvente si toxice, indiferent de numarului de angajati, sa fie obligate sa puna la dispozitia angajatilor sai, cantine, sali de mese sau chicinete pentru servirea mesei in timpul pauzei de masa, in conditii de igiena si sanatate, potrivit unui alt proiect de lege depus la Senat.

 

Spatiile special amenajate trebuie sa fie dotate corespunzator cu utilitati pentru depozitarea alimentelor si incalzirea lor, iar angajatorul este raspunzator de calitatea si siguranta alimentelor comercializate in incinta cantinelor puse la dispozitia angajatilor cat si de repararea ori inlocuirea echipamentelor de depozitare si de incalzire a mancarii in cazul defectarii acestora.

 

Sava afirma ca „angajatii sar in mod frecvent peste pauza de masa, iar lipsa unui loc adecvat unde sa isi poata depozita si pregati pentru servire mancarea sau de unde sa isi achizitioneze o masa calda este unul dintre motive”. El mai sustine si ca lipsa unei mese principale in timpul zilei poate atrage diferite bili de nutritie, potrivit cercetarilor realizate.

 

 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });


(130 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Money.ro

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Money.ro:

Proiect: Angajatii care lucreaza mai mult de 6 ore sa aiba pauze de minim 60 minute si sali de mese | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30040192604065 seconds.