Joi, 06 Octombrie 2016 - 05:45 AM Aleg.RO: Alegeri, faza pe semnaturi!

Publicat de: ---

Bursa      Partidele noi se afla in plina febra a strangerii de semnaturi, vitale pentru participarea la alegerile parlamentare din 11 decembrie . Exista numeroase nemultumiri legate de numarul mare de semnaturi necesare si de piedicile puse de autoritati in autorizarea instalarii corturilor. Este nevoie de liste semnate de 1% din alegatorii inscrisi in Registrul electoral, din intreaga tara pentru partide, din circumscriptiile in care candideaza pentru independenti. Numarul total al cetatenilor cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral pe 5 septembrie 2016 este de 18.273.047, cu 4.325 mai putini fata de ultima informare publica din data de 4 august, deci partidele au nevoie de un minim de 182.730 de semnaturi, dar pentru siguranta se merge pe 200.000 de semnaturi stranse.
     La gurile de metrou, in piete, in corturi special amenajate sau pur si simplu pe strada se strang semnaturi. De cele mai multe ori oamenii sunt reticienti, nu le place partidul respectiv sau pur si simplu cred ca li se vor cere bani. Nici macar atunci cand sunt informati ca nu e o problema daca semneaza pentru mai multe partide nu isi cedeaza cu mai mare usurinta semnatura.Unele formatiuni au intrat usor in criza de timp, altele sustin ca sunt in grafic in timp ce pentru "cele mai mari" chestiunea reprezinta o simpla formalitate.
     La inceputul acestei saptamani, Nicusor Dan, presedintele USR, anunta ca a strans 45.000 de semnaturi, din necesarul de 200.000, problema majora fiind la semnaturile din strainatate, unde au adunat circa 1000 din cele 6.100 necesare: "In primele doua saptamani am avut o medie de 1500 de semnaturi pe zi. Deci am avut 20.000 de semnaturi dupa primele doua saptamani. Ieri aveam 45.000, deci am avut 25.000 in sase zile, deci ne apropiem de 5000 de semnaturi pe zi. Suntem optimisti ca vom ajunge la 10.000 de semnaturi pe zi. Ăsta este numarul care ne-ar asigura 200.000 de semnaturi pe 27 octombrie. Suntem foarte fericiti ca am primit scrisori in urma apelului pe care l-am facut, din orice loc pe care vi-l imaginati din Romania - din Caransebes, Braila, Botosani, Blaj... Din orice loc am primit cel putin o scrisoare, ceea ce inseamna ca oamenii incep sa cunoasca USR si au incredere ca poate sa realizeze schimbarea si, mai mult, pun umarul dezinteresat". Atat USR cat si candidatul independent Remus Cernea s-au plans ca au intampinat probleme pentru obtinerea avizelor necesare instalarii unor corturi in Capitala, in timp ce acest lucru nu a reprezentat o problem pentru PMP si ALDE. Pe de alta parte, Marian Munteanu, presedintele Partidului Alianta Noastra Romania, este linistit in privinta listelor, afirmand ca a strans deja 110.000 de semnaturi.
     La sfarsitul lunii august, Guvernul a adoptat trei hotarari prin care au fost stabilite masurile tehnice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din 2016, calendarul actiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor, precum si cheltuielile necesare pregatirii si desfasurarii in bune conditii a alegerilor: "Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor din 2016 s-a aprobat suma totala de 227,7 milioane lei. Fondurile necesare sunt prevazute in bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli." Campania electorala se va desfasura in perioada 11 noiembrie - 10 decembrie, iar listele electorale permanente se vor intocmi cel tarziu cu 3 zile inaintea alegerilor, pe 8 decembrie.   


(103 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Alegeri, faza pe semnaturi! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.2942099571228 seconds.