Joi, 13 Octombrie 2016 - 05:33 AM Aleg.RO: Scenarita BNR

Publicat de: ---

Bursa      *  BNR, intr-un raspuns catre Andreea Paul: "Devalorizarea leului si cresterea dobanzilor, posibile efecte ale Legii conversiei la curs istoric"
       Aprobarea Legii conversiei in lei la cursul istoric a creditelor contractate in franci elvetieni (CHF) este posibil sa aiba ca efecte devalorizarea leului si cresterea dobanzilor, in conditiile in care aplicarea actului normativ in forma discutata in Parlament ar forta bancile sa vanda lei si sa cumpere echivalentul a 1,2 miliarde euro de pe piata, precizeaza Banca Nationala a Romaniei (BNR), intr-un raspuns transmis la solicitarea deputatului PNL Andreea Paul si citat de News .ro.
     Raspunsul, semnat de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, adresat deputatului liberal, care a transmis mai multe intrebari pe subiect Bancii Centrale, a fost redactat in data de 10 octombrie si mentioneaza mai multe principii legale legate de proiectul legislativ privind conversia creditelor.
     Nu stim pe ce s-a bazat raspunsul domnului Georgescu, pentru ca BNR nu a prezentat public, pana acum, nici un studiu de impact referitor la posibilele efecte ale legii conversiei.
     Amintim ca, in acest an, BNR a anuntat apocaliptic, la unison cu bancile, ca legea darii in plata, alaturi de alte initiative legislative din domeniu, vor conduce la un risc sistemic sever, nemaiintalnit in ultimii 26 ani. Cand a fost intrebat are este temeiul acestor estimari, insusi guvernatorul BNR Mugur Isarescu a spus ca se bazeaza pe declaratiile bancherilor si avocatilor, intrucat Banca Nationala nu are instrumentele necesare realizarii unui studiu de impact.
     In raspunsul catre deputatul Andreea Paul, printre altele, Banca Centrala sustine ca actul normativ propus nu face nicio diferenta intre debitorii care au dificultati la plata pentru care pot fi gasite solutii si cei care nu se afla in astfel de situatii sau intre cei care au credite de mica valoare si nu au probleme la plata si cei care au imprumuturi mai mari.
     In plus, proiectul ii discrimeaza pe toti romanii care au luat credite in alte monede in afara de franci elvetieni, precum cei cu credite in lei, care mult timp au platit rate mult mai mari decat clientii cu credite in franci, la o valoare similara a imprumutului.
     BNR mentioneaza ca aplicarea masurilor propuse ar conduce la "efectul de hazard moral".
     Potrivit datelor BNR, 65% dintre persoanele fizice care au luat credite s-au imprumutat doar in lei, reprezentand o larga majoritate a debitorilor.
     Ca efecte imediate, BNR sustine ca aplicarea conversiei la cursul istoric "poate conduce la tensiuni in cadrul sistemului financiar", iar efectele principale ar fi deprecierea leului si cresterea dobanzilor.
     Documentul Bancii Centrale mai arata: "Pentru acoperirea pozitiei valutare scurte create in urma conversiei, va trebui ca institutiile de credit sa cumpere echivalentul a 1,2 miliarde euro utilizand surse atrase in lei, cu efecte posibile de depreciere a monedei nationale in raport cu moneda euro; sa atraga finantare pe termen scurt (lichiditati), contribuind la cresterea ratelor de dobanda aferente surselor atrase", arata documentul BNR.
     Potrivit BNR, la jumatatea acestui an, valoarea creditelor in franci elvetieni acordate populatiei era de 5,8 miliarde lei, in scadere cu aproape 25% fata de finalul anului trecut, cand soldul era de 7,6 miliarde lei.
     Datele prezentate in raspunsul BNR arata ca la finalul anului 2008 existau 119.748 de credite in franci elvetieni acordate unor persoane fizice, in timp ce la sfarsitul lunii iulie 2016, numarul scazuse la doar 53.794, din care 12.510 credite ipotecare si 13.523 credite de consum garantate cu ipoteci, detinute de 51.334 debitori.
     Banca centrala favorizeaza solutia "echilibrata" propusa de Ministerul Finantelor, de conversie a creditelor in franci prin negociere intre banca si debitor, cu acordarea unei garantii de stat pentru 50% din suma ramasa de plata si acordarea de catre banca a unui discount la valoarea creditului, in functie de situatia debitorului.
     Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, saptamana trecuta, Legea conversiei creditelor din franci elventieni in lei la cursul istoric, insa proiectul nu a mai fost supus votului final din cauza lipsei de cvorum.
     Forma aprobata de comisiile reunite din Camera presupunea un prag de 250.000 de CHF pentru valoarea imprumutata si un grad de indatorare de minim 50%. Acest din urma criteriu a fost, insa, retras.
     Luni seara, Liviu Dragnea, liderul PSD, a anuntat ca ar putea fi eliminat si pragul de 250.000 de CHF, in acest caz Legea urmand sa primeasca votul final marsea viitoare. 

     Definitiva pe inghetare de curs, impotriva OTP Bank
     *  Banca a derulat un program de conversie, la care au aderat peste 7.000 de imprumutati
     Tribunalul Bucuresti a decis inghetarea cursului CHF/leu intr-un proces deschis de un debitor reprezentat de avocatul Gheorghe Piperea impotriva OTP Bank.
     Hotararea instantei, care este definitiva si executorie, arata: "Cu majoritate: Admite apelul. Schimba, in parte, sentinta apelata si, in consecinta: Admite actiunea, astfel cum aceasta a fost precizata. Constata caracterul abuziv al clauzelor stipulate in contractul de credit (...). Declara nulitatea absoluta al clauzelor mentionate anterior. Dispune stabilizarea (inghetarea) cursului de schimb valutar CHF-LEU, pentru efectuarea platilor in temeiul contractului sus mentionat la valoarea de la momentul semnarii contractului, respectiv la valoarea de 1,9282 lei/CHF, curs ce urmeaza sa fie stabilit pe toata perioada derularii contractului. Dispune denominarea, in moneda nationala, a platilor. Obliga paratele sa emita un nou grafic de rambursare care sa prevada restituirea creditului in lei, la valoarea de 1,9282 lei/CHF. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei apelate referitoare la respingerea exceptiilor inadmisibilitatii si a prescriptiei dreptului material la actiune. Cu opinia separata a doamnei judecator Rolea Gabriela in sensul respingerii apelului ca nefondat. Executorie. Definitiva Pronuntata in sedinta publica azi, 10 octombrie 2016".
     Potrivit avocatului Piperea, acest caz este disjuns dintr-un dosar colectiv.
     OTP Bank a derulat un program de conversie a creditelor luate in CHF. Peste 7.000 de clienti ai bancii, respectiv echivalentul a 72% dintre persoanele imprumutate in franci elvetieni, au semnat contractele de conversie a creditelor, in cadrul programului lansat de banca.
     Reprezentantii OTP Bank au anuntat, recent, ca 879 de contracte de creditare implicate in litigii cu banca au fost convertite in cadrul acestei actiuni. Totodata, instanta a stabilit 386 de decizii finale pentru reconcilierea partilor implicate. "Pentru 71% dintre litigiile cu banca, reducerile oferite de catre OTP Bank prin programul de conversie au fost mai mari decat sumele obtinute in instanta", afirma sursele citate.
     Constantin Mares, Manager de Proiect al Programului de Conversie in cadrul OTP Bank Romania, a precizat ca discountul mediu oferit pentru conversia creditelor in CHF a fost de 21,2%, pentru discounturile oferite prin programul de conversie banca asumandu-si un efort financiar de aproximativ 425 de milioane de lei
     "Fiecare client a primit o oferta personalizata, in functie de tipul sau de credit, anul in care a fost acordat si rata initiala a dobanzii. Totul, cu sprijinul expertilor nostri din reteaua teritoriala de unitati bancare, pregatiti sa ofere oricand consilierea necesara clientilor cu credite in CHF", a declarat Laszlo Diosi, CEO OTP Bank Romania.

   


(178 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Scenarita BNR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70328402519226 seconds.