Marți, 25 Octombrie 2016 - 06:16 AM Aleg.RO: Eliminarea a peste 100 de taxe - la vot final, in Camera Deputatilor

Publicat de: ---

Bursa      * Cristian Parvan: "Sistemul fiscal ar trebui simplificat"
      * Ionut Dumitru: "Impactul acestor masuri in PIB este semnificativ"
       Proiectul care urmareste eliminarea unui numar de 102 taxe, initiat de presedintele PSD Liviu Dragnea, urmeaza sa intre, astazi, la votul final, in plenul Camerei Deputatilor, potrivit Ordinii de zi publicata, ieri, pe site-ul Camerei .
     Cristian Parvan, presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania (PIAROM), considera ca sistemul fiscal este, oricum, incarcat si ar trebui simplificat. Domnia sa ne-a precizat: "Noi am fost mereu in favoarea reducerii parafiscalitatii. Din pacate, pana acum, nu s-a calculat valoarea colectarii taxelor. Daca pretul este mai mare ca valoare taxei in sine, atunci care mai este rostul acestor taxe? Sistemul fiscal ar trebui simplificat, in asa fel incat sa fie adunate toate taxele si sa putem plati condensat, nu 10 lei lunar pentru taxa radio si TV. In cazul in care exista pierderi, acestea ar putea fi rectificate".
     Impactul eliminarii celor 102 taxe in PIB este semnificativ, in opinia lui Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, care ne-a spus: "Impactul, de 0,2% din PIB, nu este neinsemnat. Este o lista lunga a taxelor si trebuie analizat ce face fiecare dintre ele. Daca printre acestea se numara taxe care mai mult incurca decat ajuta, iar efortul facut pentru plata acestora este semnificativ, atunci trebuie eliminate. A mai fost un demers asemanator, in trecut, si probabil a fost eliminata o parte din ele. Intre timp, impactul bugetar este unul semnificativ. Mai exista unele proiecte legislative ce includ reducerea CAS, neimpozitarea pensiilor si altele ce au, de asemenea, un impact insemnat asupra bugetului. Trebuie luata fiecare taxa in parte, analizat care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia, si, astfel, ajungem la concluzia finala - daca este sau nu necesara taxa respectiva''.
     Proiectul legislativ initiat de Liviu Dragnea a fost adoptat, ieri, in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, dupa ce, in urma cu o saptamana, a trecut de Senat.
     Printre taxele nefiscale ce ar urma sa fie eliminate este inclusa si taxa de timbru. Ministrul Mediului Cristina Pasca Palmer a declarat, la finalul saptamanii trecute, ca aceasta taxa va fi, de fapt, transformata.
     Oficialul de la Mediu a specificat: "Poate ati vazut in ultimele zile aceasta propunere la Parlament a domnului Dragnea de a da o lege prin care sa se taie 102 taxe. Din pacate si timbrul de mediu a fost inclus pe aceasta lista, care pentru mine este intr-un fel o decizie justificata, daca ne gandim doar la principiul ca trebuie sa reducem taxele pentru populatie, dar, pe de alta parte, eliminarea timbrului de mediu in forma actuala fara sa punem altceva in loc, are consecinte nefaste, inclusiv pentru institutia Fondului de Mediu din care finantam toate aceste programe - Rabla Plus, Rabla Clasic, Casa Verde. Vorbim de 1,2 miliarde lei, care sunt in derulare in clipa de fata la Fondul de Mediu. Timbrul de mediu este o sursa foarte importanta de venit la Fondul de Mediu. Din punctul meu de vedere, si asta este ceea ce am discutat foarte mult la nivelul grupului de lucru, categoric am inteles problema acestui timbru de mediu actual - si pentru ca este declarat ilegal si pentru ca este inechitabil in forma in care exista. Trebuie abrogat, dar in acelasi timp inlocuit cu o alta forma de buget".
     Cristiana Pasca Palmer mentioneaza ca banii incasati de stat prin timbrul de mediu reprezinta 45% din bugetul Fondului de Mediu, adaugand: "Daca noi nu mai avem niciun fel de taxare a poluarii, asta va rezulta intr-o crestere si mai mare a problemei poluarii aerului. Romania a fost intr-o situatie de pre-infringement de la Comisia Europeana din cauza calitatii aerului in aglomerarile urbane. Am avut 19 orase in aceasta situatie. Mai avem trei - Bucuresti, Iasi si Brasov. Intrarea Romaniei in infringement inseamna un cost de la 120.000 pana la 200.000 de euro pe zi, pe care ii va suporta toata lumea".
     Ministrul Mediului propune inlocuirea timbrului de mediu, declarat ilegal de Comisia Europeana, cu o forma de taxare inclusa in pretul carburantului, astfel incat impozitarea sa se faca in functie de consumul de combustibil.
     Se propune, de asemenea, si impozitarea diferentiata, in functie de norma de poluare a motorului.
     Alta taxa care era propusa pentru eliminare priveste serviciile de radio si TV.
     Initiativa legislativa presupunea, in forma sa initiala, ca banii care erau incasati pana acum din taxa radio-TV ar fi urmat sa fie recuperati de la bugetul de stat, cele doua institutii putandu-se finanta, in continuare, "din publicitate, sponsorizari, donatii etc", arata expunerea de motive.
     Insa, atat unele ONG-uri, cat si salariatii celor doua institutii s-au aratat nemultumiti de propunerea de eliminare a acestei taxe. Peste 100 de angajati ai Radio Romania au protestat, ieri, in fata institutiei, fata de proiectul de lege al lui Liviu Dragnea.
     Acestia s-au adunat in fata institutiei pentru a "trage un semnal de alarma", astfel incat politicienii sa constientizeze "gravitatea situatiei", conform angajatilor radio, citati de Mediafax.
     Sursele citate au mentionat ca, din informatiile lor, si angajati ai studiourilor regionale au facut acelasi lucru, ieri de dimineata. Actiunea a fost linistita, fara a se scanda vreun mesaj. Cu toate acestea, atmosfera a fost una de ingrijorare.
     Nicoleta Balaci, liderul Sindicatului Reprezentativ - Sindicatul Liber al SRR a declarat ca eliminarea taxei radio pune in pericol libertatea de exprimare si libertatea editoriala.
     In aceste conditii, deputatii au scos Taxa Radio-TV din lista celor peste 100 de taxe propuse spre eliminare. Astfel, taxa platita pentru serviciile de radio si TV ramane in vigoare, dupa cum a anuntat ActiveWatch.
     In expunerea de motive a proiectului de lege, se arata ca impactul bugetar pe care il va avea eliminarea celor peste 100 de taxe va fi, anul viitor, de 0,07% din PIB, urmand sa fie sustinut din cresterea economica aferenta anului in curs.
     Initiatorii legii mai spun, in textul expunerii, ca din cele 102 taxe, 25 sunt achitate in afara tarii, iar 77 - in tara, costurile romanilor cu acestea reprezentand peste 80% din cheltuielile totale anuale facute cu plata taxelor nefiscale.   


(616 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Eliminarea a peste 100 de taxe - la vot final, in Camera Deputatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55683898925781 seconds.