Vineri, 13 Ianuarie 2017 - 05:44 AM Aleg.RO: CCR: Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, constitutionala

Publicat de: ---

Antena 3

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, joi, ca este constitutionala Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, dupa ce a respins sesizarea formulata de 88 de deputati PNL, USR si PMP .

"Am respins obiectia de neconstitutionalitate ca fiind neintemeiata. Solutia este in consensul practicii noastre obisnuite in aceasta materie. Dar, nu practica ne-a determinat sa dam aceasta solutie, ci faptul ca sunt neintemeiate criticile. Criticile in ceea ce priveste regulamentul - ca nu s-au respectat zilele si orele prevazute acolo - nu sunt chestiuni de constitutionalitate si nu sunt chestiuni pe care sa le verifice Curtea Constitutionala. Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstitutionalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputatilor - n.r.) care nu asigura o dezbatere sau aplicare a legii si Constitutiei in spiritul ei. În ceea ce priveste celelalte critici - ca ar fi fost abordate probleme de lege organica - nici acestea nu sunt intemeiate, pentru ca, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezulta ca s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales ca Guvernul nu tine cont de chestiunea constitutionala de a aborda domeniul legii organice", a precizat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, legea de abilitare trebuie sa precizeze doar domeniul de reglementare iar daca Guvernul va incalca Constitutia ordonanta respectiva poate fi declarata neconstitutionala.

"Legea de abilitare trebuie sa precizeze doar domeniul. Daca, de pilda, ar fi prevazut doar domeniul regimului general al proprietatii sau domeniul organizarii generale a invatamantului sau probleme de infractiuni era clar ca ar fi fost neconstitutional acel text. Or, la modul in care a fost redactata, nu rezulta. Cel mult poti sa iti imaginezi sau poti sa judeci subiectiv ca asa va vrea Guvernul. Daca Guvernul va incalca spiritul Constitutiei, ordonanta respectiva poate fi declarata neconstitutionala pe acel domeniu", a spus Dorneanu.

El a adaugat ca, in anumite perioade, Parlamentul poate delega competenta sa legiuitoare pe anumite domenii si in mod temporar.

"Nu se incalca principiul separarii (puterilor in stat - n.r.) pentru ca insasi Constitutia a admis si a stabilit ca in anumite perioade Parlamentul poate delega competenta sa legiuitoare, nu definitiv si nu in general, ci pe anumite domenii si in mod temporar si sub controlul Parlamentului. Continutul legii de abilitare este dezbatut si oricare dintre ordonantele care va fi data va trebui sa fie aprobata de Parlament. Si nu e singura Constitutie care reglementeaza delegarea legislativa", a explicat presedintele CCR.

Întrebat despre justificarea actualei sesiuni parlamentare extraordinare in conditiile unei legi de abilitare constitutionale, Dorneanu a spus ca Guvernul poate primi o lege de abilitare si in timpul sesiunilor ordinare.

"Asta e o chestiune care priveste activitatea Parlamentului si nu ma pronunt. Am fost si presedinte si am apreciat cand e cazul sa convocam sau nu sesiune extraordinara. Convocarea sesiunii extraordinare nu are nicio implicare in privinta sortii legii de abilitare si a dreptului Guvernului de a emite ordonante in aceasta perioada. Legea intr-adevar a abilitat Guvernul de a emite ordonante simple pe timpul vacantei parlamentare, dar Constitutia insa nu generalizeaza acest timp. Oricand Guvernul poate primi o lege de abilitare, si in timpul sesiunilor ordinare sa emita ordonante simple", a punctat Dorneanu.

Opozitia sustinea ca actul normativ permite Executivului sa se substituie Legislativului si ca, totodata, legea ar permite Cabinetului Grindeanu sa modifice legi organice prin ordonante simple, ceea ce este contrar Constitutiei.

PNL a anuntat ca va ataca la CCR Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, daca acest act normativ va ramane in forma adoptata in Comisia juridica.

"Am constatat ca legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare este cu serioase aspecte neconstitutionale, nu banuim Guvernul de necunoastere a Constitutiei si a legii, ci mai degraba de interese ascunse, lucrul acesta nu-l spune PNL, ci il spune Consiliul Legislativ care a aratat, punct cu punct, aspectele in care aceasta lege este neconstitutionala. Ca urmare PNL va contesta la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante, daca aceasta lege va ramane asa cum a trecut de Comisia juridica", declara atunci Raluca Turcan.

Parlamentul a adoptat, in urma cu o saptamana, in procedura de urgenta, proiectul de lege care prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare, cu 150 de voturi “pentru” si 83 de voturi “impotriva” in Camera Deputatilor si cu 76 de voturi ”pentru” si 35 de voturi ”impotriva” in Senat.


(179 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

CCR: Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara, constitutionala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65060591697693 seconds.